Povežite se sa nama

Vijesti

Selo Osmače kod Srebrenice sinonim za uspješan povratak

Objavljeno

-

Mjesto Osmače, od Srebrenice udaljeno 20 kilometara, prepoznatljivo je po ljepoti prirode, nadaleko poznatom „osmačkom krompiru“, te kao prvo selo u Bosni i Hercegovini sa solarnom uličnom rasvjetom.

U ovom povratničkom mjestu stanovnici se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom, a u dobroj mjeri i turizmom jer u ovo mjesto dolazi veliki broj stranaca, pogotovo Italijana, posebno u ljetnim mjesecima.

Almir Dudić se sa svojim ocem Ekremom i majkom Begušom u Osmače vratio 2002. godine. Nakon toga je formirao svoju porodicu, a sa suprugom Melihom ima kćerku Šejlu i sina Šemsu. Porodica Dudić se posvetila životu na selu, a na poljoprivrednom gazdinstvu „Dudić“ se uzgaja malina, mrkva, krompir, a posebnu pažnju su posvetili proizvodnji organske borovnice. Zasadili su blizu tri duluma sadnica borovnice.

”Pokušavamo na neki način mimo posla i zaraditi, i utrošiti slobodno vrijeme korisno. Uzgajamo borovnicu. Borovnica je certifikovana organska. Isto tako i krompir, mrkvu, i još puno toga… Otac već godinama se bavi ovčarstvom. Tako da smo napravili lanac u toj poljoprivrednoj proizvodnji gdje koristimo sve domaće i prirodno, tako da smo ove godine sve to i certifikovali”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Almir Dudić.

Almir je zaposlen u Srebrenici, dok je supruga Meliha nezaposlena. Prema Almirovim riječima cijela porodica je uključena u radove na Osmačama.

”Ispunimo i to vrijeme, ja pored posla. Supruga je trenutno nezaposlena, tako da ona ima više vremena oko berbe. Svakako da i otac i majka onoliko koliko mogu se uključe”, istakao je Dudić.

„Borovnica je pun pogodak“, kaže Almir i naglašava da nema problema sa plasmanom proizvoda na tržište sa svog poljoprivrednog gazdinstva.

”S tim da recimo borovnica ima veliku prednost u odnosu na recimo malinu, jer tržište nije zasićeno. Za prozivođača je bolja cijena. Ima to sve svoje izazove, ali za sada se uspijeva. Dobar proizvod se uvijek može i uspije se plasirati”, mišljenja je Dudić.

Što se tiče porodice Dudić kažu da put od povratka i obnove do danas nije bilo lagan, ali da se ne kaju, jer „kod kuće je najbolje“.

”Ne kajem se. Ovdje je kao što vidite prelijepo. Naravno puno je godina prošlo, puno rada i truda su uložili moji roditelji, i sam ja. Cijela porodica da se stvori neki normalan ambijent da se može živjeti, da možeš sebi priuštiti neke stvari. Tako da sam po tom pitanju zadovoljan, i nigdje se ne može osjećati kao kod kuće. Svugdje po svijetu smo mi svi prošli dok smo se vratili ovdje, ali najbolje će me Srebreničani razumjeti kada kažem da je najbolje kod kuće i da se tu najbolje osjećam. Onda još kad čovjek sebi uspije napraviti fine uslove, ne može nigdje biti bolje”, govorio je Dudić.

#

Almir kaže da Osmače imaju još jednu prednost, a to je zdravi i dobri uslovi za razvoj djece.

”Djeci je ovdje raj. Dakle, imaju svu slobodu, sve. Imaju sve mogućnosti. Tu imamo lokalnu, područnu školu do petog razreda. Mada i tu u kombinovanim odjeljenjima. Nisu isti uslovi kao u Srebrenici, mada predškolska djeca kasnije imaju svaku mogućnost”, smatra Dudić.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

COVID-19

Zašto masku ne bismo smjeli držati na retrovizoru

Objavljeno

-

Od

Vanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere, kao što je to trenutno situacija s koronavirusom zbog kojeg veliki broj ljudi nosi zaštitne maske. U mnogim zemljama građani su ih obvezni nositi.

Bez zaštitne maske ne možemo ući u trgovinu, na benzinsku pumpu i druga mjesta. Većina nas ima maske uvijek uz sebe, a iznimka nisu ni vozači kod kojih smo primijetili da maske uglavnom drže oko retrovizora u automobilu. Ne radi se samo u domaćim vozačima nego je to praksa i u ostatku svijeta. Međutim, stručnjaci koji se bave sigurnošću u njemačkoj kompaniji DEKRA upozoravaju na nekoliko razloga zbog kojih masku ne bi smjeli držati na tom popularnom mjestu.

“Čak i mali privjesci poput osvježivača zraka na retrovizoru po našem mišljenju mogu biti opasni”, otkrio je Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća u DEKRA-i.

Kad se radi o maskama, one mogu biti još opasnije jer su veće. Ne radi se samo o tome da je vozačko vidno polje ograničeno, pogotovo kod skretanja, već da one odvraćaju pažnju. Uglavnom oko retrovizora uvijek visi neki predmet, vozači se moraju naviknuti na kretanja na ivici vidnog polja. No, zbog toga oni mnogo kasnije primjećuju kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste te to može uzrokovati brojne nesreće koje bi se zapravo mogle izbjeći.

Savjet stručnjaka je da se maska drži u pretincu auta te da ne ugrožavamo ostale sudionike u saobraćaju.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH

Objavljeno

-

Od

Bosanskohercegovačkoj javnosti je 30.07.2020. godine putem medija prezentirana odluka Vlade FBIH o raspodjeli sredstava u iznosu od 30.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji poslijedica nastalih pandemijom COVID-19 i za sufinansiranje projekata. Pomenuta odluka rezultat je javnog poziva objavljenog 03.07.2020. godine na web stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kažu u saopćenju iz Grada Visoko.

Nejasno je, ističu, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijama se Vlada FBIH vodila prilikom raspodjele ovih sredstava.

“Pomenuta odluka nastavak je procedure koja je započeta 03.04.2020. godine donošenjem odluke Vlade FBIH o raspodjeli grant sredstava gradovima i općinama u svrhu preduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i saniranja poslijedica nastalih uslijed proglašene pandemije, kojom je tada raspoređeno 11.200.000 KM, također bez ikakvih kriterija i logičnosti, a koju je Vlada FBIH zbog reakcije javnosti poništila”, navode iz Grada Visoko.

COVID-19: PREPORUKE O LIČNOJ ZAŠTITI - RTV VISOKO

Dodaju da već drugi put u poslijednja četiri mjeseca Vlada FBIH raspoređuje budžetska sredstva bez kriterija, bez logike i očito, bez dobre namjere.

“Analizirajući iznos dodjeljenih sredstava po glavi stanovnika u drugim općinama i gradovima FBiH, primjetan je nesrazmjer dodjele novčanih sredstava, te privilegovanje određenih područja. Na ovaj način Vlada FBIH jasno nam pokazuje da nisu svi građani BiH čak ni u vrijeme pandemije i krize jednakopravni, te da je za Vladu FBIH važniji život i zdravlje građanina u Kupresu za koji je raspoređeno 160,13 KM po glavi stanovnika, u odnosu na Cazin gdje je po glavi stanovnika raspoređeno 4,68 KM ili Kupres = 160,13 KM po stanovniku i 26 puta manje Bihać = 6,23 KM po stanovniku, Trnovo 203,06 KM po stanovniku i 24 puta manje Visoko = 8,64 KM po stanovniku, Pale = 193,58 KM po stanovniku i 34 puta manje Zenica = 5,69 KM po stanovniku, Foča =116,04 KM po stanovniku i 25 puta manje Cazin = 4,68 KM po stanovniku, Neum = 108,53 KM po stanovniku i 31 puta manje Tuzla = 3,47 KM po stanovniku”, navode.

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH | N1 BA

Ovakvo ophođenje prema javnim sredstvima i građanima BiH, karaketrišu kao krajnje drsko i diskriminatorno, te kako kažu, pokreću incijativu da Vlada FBiH tekuće transfere pomoći općinama/gradovima, koje dodjeljuje transparento prema javnom pozivu mora raspoređivati u skladu sa jasno definisanim i pravičnim kriterijima, a ne po stranačkoj podobnosti ili stranačkim preferencijama.

“Zbog toga zahtjevamo da pomenutu sramnu odluku, koju drugi puta u poslijednja četiri mjeseca donosi na isti način, stavi van snage i proceduru provede u skladu sa ustavnim principima i moralnom obavezom poštovanja jednakosti svih građana”, zaključuju iz Grada Visoko.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije