fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Šef mu dao pet dana slobodno zbog Marša mira, Halilova želja iz djetinjstva postaje stvarnost – NEON Televizija

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini.

Hiljade ljudi iz Bosne i Hercegovine, ali i svijeta odluči se da u periodu od tri dana pređe put dug oko 100 kilometara, da bi iz Nezuka došli do Potočara, kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Želja iz djetinjstva napokon je postala stvarnost za jednog dvadesetdvogodišnjaka, koji je od starijih komšija i rođaka slušao priče o Srebrenici i njihovoj borbi za opstanak. Stazom kojom su bježali Srebreničani i tražili put spasa proći se prvi put Halil Alibašić iz živiničkog naselja Repuh.

“Veliki sam humanista, podržavao sam mnoge akcije u svemu. Bio sam volonter, pa sam odlučio da podržim i Marš mira kao znak sjećanja na naše šehide. Želja mi je da idem na Marš mira već od samog djetinjstva, jer previše sam radoznao i da prođem put kojim su srebreničani bježali. Htio sam da idem kao dijete ali nisam mogao bez pratnje roditelja. Sada je došao taj trenutak i osjećam posebnu emociju.”, kazao je za portal ntv.ba Halil.

Halil je zaposlen u Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine, a oni su mu pružili podršku prilikom učešća u Maršu mira.

“Ove godine sam planirao uzeti godišnji odmor da bi učestvovao u Maršu mira. Pitao sam šefa da mi da godišnji odmor da bi mogao ići, a on mi je kazao da ću za Marš mira dobiti pet dana slobodno, kao nagrada, jer sam jedini od radnika koji pitao da ide ispred ŽFBiH.”

Na ovaj pohod Halil ide sa prijateljem, a kako kažu cilj im je da mlađim generacijama pošalju poruku kako genocid u Srebrenici ne smijemo zaboraviti, te daju svoj doprinos u borbi za istinu i pravdu, jer naša je obaveza da pamtimo.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...