Povežite se sa nama

Stranke

SDP: Zaustaviti paniku zbog pandemije

Objavljeno

-

Savjet za zdravstvo Socijaldemokratske partije BiH poziva nadležne organe, ali i medije u Bosni i Hercegovini, da suzbijaju širenje panike i doprinosu racionalnom sagledavanju stanja i reagiranja na pandemiju virusa COVID-19.

– U vremenu kad je od presudne važnosti djelovati ozbiljno, trezveno i promišljeno, nepotreban je i kontraproduktivan svaki oblik senzacionalizma, naročito medijskih napisa i izjava koji doprinose širenju atmosfere straha i panike – smatraju iz SDP-a BiH.

Upozoravaju nadležne da masovna histerija može biti jednako štetna po mentalno i fizičko zdravlje stanovništva, kao i trenutno stanje.

– Osuđujemo praksu u kojoj političari, bez utemeljenja i naobrazbe u oblasti medicine, donose netačne i neutemeljene sudove o stanju, kao i o radu zdravstvenih institucija, pokazujući elementarno nepoznavanje nadležnosti različitih institucija zdravstvene njege – ističe se.

Racionalno reagirati na pandemiju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Savjet za zdravstvo SDP-a BiH osuđuje “odluku o neodržavanju sjednice Parlamenta FBiH, koja nije utemeljena u zdravstvenim činjenicama nego je rezultat očite političke motiviranosti”.

– Smatramo da nije bilo prepreke da se sjednica Predstavničkog doma održi, uz poduzimanje već općepoznatih mjera zaštite, kako se to radi, naprimjer, u Republici Hrvatskoj. Iracionalne odluke, poput spomenute, samo doprinose širenju straha i ni na koji način ne ulijevaju povjerenje u institucije sistema – navode iz SDP-a BiH.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

Avaz.ba

Oglašavanje

Stranke

Salko Zildžić više nije na čelu Mladih SDA, poznat njegov nasljednik

Objavljeno

-

Od

Zbog nagomilanih poslova i obaveza, ali prije svega zbog važnih ciljeva razvijanja politike za mlade, Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o imenovanju povjereništva sa Šabanovićem na čelu

Odlukom Predsjedništva SDA, Asocijacija mladih je danas dobila novog predsjednika Asocijacije mladih SDA.

Riječ je o Harisu Šabanoviću iz Mostara, diplomiranom ekonomisti sa Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara i bivšem predsjedniku Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić. On će na ovoj poziciji zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Asocijacije mladih SDA BiH Salku Zildžića.

Nakon provedene procedure izbora općinskih, kantonalnih i regionalnih organa Asocijacije mladih SDA i prikupljenih kandidatura s terena, Šabanović je ostao kao jedini kandidat za predsjednika AM SDA, međutim Konvencija AM SDA je morala biti otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Zbog nagomilanih poslova i obaveza, ali prije svega zbog važnih ciljeva razvijanja politike za mlade, Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o imenovanju povjereništva sa Šabanovićem na čelu.

– Sigurni smo da će Haris Šabanović i novo rukovodstvo opravdati očekivanja koja se nalaze pred njima i kvalitetno odgovoriti na sve zadatke. Haris Šabanović je član Glavnog odbora SDA BiH, a do sada je bio član Predsjedništva AM SDA i predsjednik kantonalnog odbora AM SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona – saopćila je Asocijacija mladih SDA.

Nastavite čitati

Stranke

Nikšić: Nakon 75 godina opet smo u Drugom svjetskom radu

Objavljeno

-

Od

U toku je rasprava u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o Prijedlogu rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Nermin Nikšić (SDP) je rekao da je porazno da smo danas još u periodu Drugog svjetskog rata.

– Pitanje je kako ćemo doći do perioda 1992-1995. i kako ćemo se suočiti sa istinom o agresiji na BiH. A činjenica je da što se prije suočimo s istinom moći ćemo krenuti s normalizacijom odnosa u BiH. Ne mogu da vjerujem da nakon 75 godina mi u BiH imamo neku svoju istinu o činjenicama u Drugom svjetskom ratu. I mijenjamo teze ko je bio na pobjedničkoj strani, a ko na poraženoj strani sila osovine – rekao je Nikšić.

Rekao je da je bilo i onih koji su kao antifašisti činili zločine.

– Evo ja se izvinjavam kao antifašista i osuđujem svaki takav zločin. Pitam se hoće li se neko izviniti u ime ustaških i četničkih zločina. Ovih dana bombarduju me porukama šaljući mi imena muslimana koji su bili na strani NDH. Baš kao da time mogu relativizirati zločine jer su tu učestvovali muslimani. Pa nije ovo rasprava na nacionalnoj osnovi ovo je ideološka rasprava – kazao je Nikšić.

Kazao je da je demobilisan sam kao kapetan Armije RBiH.

– Nisam radio niti sam podržavao zločine. I to nije bila zvanična politika niti opredjeljenje Armije RBiH ali evo javno se izvinjavam onima kroz pojedinačne zločine koji su izvršeni navodno u ime mog naroda. Ali evo ja vas sve pozivam da prihvatite presude Međunarodnog suda i ogradite se od zločina jedinica koje su vršili navodno u ime naroda. Ako smo spremni i iskreno to želimo možemo pokrenuti stvari s mrtve tačke, sve drugo će nas ostaviti zakopane u prošlosti – kazao je Nikšić.

Mijo Matanović je rekao da neće podržati ovakav prijedlog.

– Rezolucijom progonite ckrvu. Strah me antifašističkih poruka i prijetnji uzoritom kardinalu – kazao je Matanović.

Napomenuo je da se pod znakovljem okupljenih antifašista u vrijeme trajanja mise rušio Vukovar i Dubrovnik, granatiralo Sarajevo.

Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je da je ova hajka u medijima i Parlamentu provokacija te vrijeđanje vjerskih sloboda i narušavanje temeljnih ljudskih sloboda kao i pokušaj zabrane sjećanja na nevine žrtve.

– Krši se Evropska konvencija, Ustav BiH i ugovor BiH i Svete stolice. Mise se ne održavaju za Blajburg, neki događaj, već za nevine žrtve. O tome samo odlučuje Katolička crkva. Ovo je udar na autonomiju Katoličke crkve. Kakve veze ima misa sa određenim događajem – rekla je Krišto.

Dragan Mektić (SDS) je rekao da podržava Prijedlog te pitao zbog čega su vlasti u RS predale Hrvatskoj dokumentaciju o Jasenovcu nakon čega je Nebojša Radmanović (SNSD) kazao da to nije tačno te da se predaju kopije dokumenata.

Nastavite čitati

Najčitanije