Povežite se sa nama

Stranke

SBB: Urgentni zahtjev za uvođenje potpunog moratorija na otplatu kredita za fizička i pravna lica u FBiH!

Objavljeno

-

To je jedino ispravno i moguće rješenje, navode iz SBB-a

Savez za bolju budućnost BiH uputio je urgentni zahtjev za uvođenje potpunog moratorija na otplatu kredita za fizička i pravna lica u FBiH. Zahtjev je poslan na adrese potpredsjednice Vlade Jelke Milićević i direktora Agencije za bankarstvo.

– Svjedoci smo situacije u kojoj je, zbog pandemije i vanredne situacije, u zastoju skoro cijeli privredni sistem u Federaciji BiH. Privatni sektor je ugrožen i na koljenima, a jednako tako i većina radnika, jer prometa nema. Ugrožene su sve privredne grane, počevši od turizma, hotelijerstva, uslužnih djelatnosti, zdravstvenih privatnih ustanova, marketinških agencije, trgovine tekstilom i robom koja nije prehrambena, izdavačke kuće, sve do toga da je u krizi i RTV servis BiH, jer građani u ovoj situaciji ne plaćaju RTV taksu, kao ni mnogi drugi – navodi se u zahtjevu.

Nadalje se navodi da uvođenje potpunog moratorija na otplatu kredita za fizička i pravna lica u FBiH treba trajati minimalno tri mjeseca, uz mogućnost da kreditne obaveze izmiruju oni koji to mogu u ovoj situaciji.

– To je jedino ispravno i moguće rješenje. Agencija za bankarstvo FBiH obznanila je odluke o moratoriju i danas pojašnjenje s naznačenim mjerama i uz navode da se to odnosi samo na one klijente koji su direktno ili indirektno pogođeni vanrednim okolnostima. To znači da se ostavlja mogućnost bankama i lizing društvima da procjenjuju ko je ugrožen i ko nije, odnosno da moraju ući u komunikaciju sa svakim klijentom da vide koju od predloženih mjera da servisiraju. Takav način za primjenu moratorija nije dobar, jer u konačnici ostavlja mogućnost kreditorima da odlučuju kome će od fizičkih lica omogućiti neku od mjera ili kome će od pravnih lica omogućiti korištenje neke od mjera. Banke bi, u tom slučaju, bile doslovno zatrpane zahtjevima i to ne znači praktičnu primjenu moratorija, već nešto sasvim drugo – navodi se u zahtjevu SBB-a.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

Avaz.ba

Oglašavanje

Stranke

Salko Zildžić više nije na čelu Mladih SDA, poznat njegov nasljednik

Objavljeno

-

Od

Zbog nagomilanih poslova i obaveza, ali prije svega zbog važnih ciljeva razvijanja politike za mlade, Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o imenovanju povjereništva sa Šabanovićem na čelu

Odlukom Predsjedništva SDA, Asocijacija mladih je danas dobila novog predsjednika Asocijacije mladih SDA.

Riječ je o Harisu Šabanoviću iz Mostara, diplomiranom ekonomisti sa Univerziteta Džemal Bijedić iz Mostara i bivšem predsjedniku Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić. On će na ovoj poziciji zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Asocijacije mladih SDA BiH Salku Zildžića.

Nakon provedene procedure izbora općinskih, kantonalnih i regionalnih organa Asocijacije mladih SDA i prikupljenih kandidatura s terena, Šabanović je ostao kao jedini kandidat za predsjednika AM SDA, međutim Konvencija AM SDA je morala biti otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Zbog nagomilanih poslova i obaveza, ali prije svega zbog važnih ciljeva razvijanja politike za mlade, Predsjedništvo SDA je donijelo odluku o imenovanju povjereništva sa Šabanovićem na čelu.

– Sigurni smo da će Haris Šabanović i novo rukovodstvo opravdati očekivanja koja se nalaze pred njima i kvalitetno odgovoriti na sve zadatke. Haris Šabanović je član Glavnog odbora SDA BiH, a do sada je bio član Predsjedništva AM SDA i predsjednik kantonalnog odbora AM SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona – saopćila je Asocijacija mladih SDA.

Nastavite čitati

Stranke

Nikšić: Nakon 75 godina opet smo u Drugom svjetskom radu

Objavljeno

-

Od

U toku je rasprava u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o Prijedlogu rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Nermin Nikšić (SDP) je rekao da je porazno da smo danas još u periodu Drugog svjetskog rata.

– Pitanje je kako ćemo doći do perioda 1992-1995. i kako ćemo se suočiti sa istinom o agresiji na BiH. A činjenica je da što se prije suočimo s istinom moći ćemo krenuti s normalizacijom odnosa u BiH. Ne mogu da vjerujem da nakon 75 godina mi u BiH imamo neku svoju istinu o činjenicama u Drugom svjetskom ratu. I mijenjamo teze ko je bio na pobjedničkoj strani, a ko na poraženoj strani sila osovine – rekao je Nikšić.

Rekao je da je bilo i onih koji su kao antifašisti činili zločine.

– Evo ja se izvinjavam kao antifašista i osuđujem svaki takav zločin. Pitam se hoće li se neko izviniti u ime ustaških i četničkih zločina. Ovih dana bombarduju me porukama šaljući mi imena muslimana koji su bili na strani NDH. Baš kao da time mogu relativizirati zločine jer su tu učestvovali muslimani. Pa nije ovo rasprava na nacionalnoj osnovi ovo je ideološka rasprava – kazao je Nikšić.

Kazao je da je demobilisan sam kao kapetan Armije RBiH.

– Nisam radio niti sam podržavao zločine. I to nije bila zvanična politika niti opredjeljenje Armije RBiH ali evo javno se izvinjavam onima kroz pojedinačne zločine koji su izvršeni navodno u ime mog naroda. Ali evo ja vas sve pozivam da prihvatite presude Međunarodnog suda i ogradite se od zločina jedinica koje su vršili navodno u ime naroda. Ako smo spremni i iskreno to želimo možemo pokrenuti stvari s mrtve tačke, sve drugo će nas ostaviti zakopane u prošlosti – kazao je Nikšić.

Mijo Matanović je rekao da neće podržati ovakav prijedlog.

– Rezolucijom progonite ckrvu. Strah me antifašističkih poruka i prijetnji uzoritom kardinalu – kazao je Matanović.

Napomenuo je da se pod znakovljem okupljenih antifašista u vrijeme trajanja mise rušio Vukovar i Dubrovnik, granatiralo Sarajevo.

Borjana Krišto (HDZ BiH) kazala je da je ova hajka u medijima i Parlamentu provokacija te vrijeđanje vjerskih sloboda i narušavanje temeljnih ljudskih sloboda kao i pokušaj zabrane sjećanja na nevine žrtve.

– Krši se Evropska konvencija, Ustav BiH i ugovor BiH i Svete stolice. Mise se ne održavaju za Blajburg, neki događaj, već za nevine žrtve. O tome samo odlučuje Katolička crkva. Ovo je udar na autonomiju Katoličke crkve. Kakve veze ima misa sa određenim događajem – rekla je Krišto.

Dragan Mektić (SDS) je rekao da podržava Prijedlog te pitao zbog čega su vlasti u RS predale Hrvatskoj dokumentaciju o Jasenovcu nakon čega je Nebojša Radmanović (SNSD) kazao da to nije tačno te da se predaju kopije dokumenata.

Nastavite čitati

Najčitanije