Povežite se sa nama

Magazin

Savršeni čokoladni fudge s orasima

Objavljeno

-

Gosti vam neplanirano dolaze na večeru i trebate smisliti brzinski desert ili vam se jednostavno jede nešto slatko, a ne želite u kuhinji provesti više od deset minuta? Za te situacije svakako sačuvajte ovaj jednostavni recept za slasne čokoladne kolačiće koji ne zahtjeva baš nikakvo posebno umijeće u kuhinji, a svojim okusom mogu parirati nekim od najfinijih slastica koje ponekad iziskuju i višesatnu pripremu.

Desert od dvije vrste čokolada gotov je za desetak minuta

Potrebno vam je

300 g mliječne čokolade

300 g čokolade za kuhanje

400 ml mlijeka

30 g  maslaca

1/2 šalice oraha

Priprema Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i malo ga namastite. Pomiješajte sve sastojke osim oraha i ugrijte na laganoj vatri. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a smjesa ne postane glatka i sjajna. Dodajte popržene orahe. Ulijte smjesu u lim za pečenje i ostavite u zamrzivaču da se stisne. Narežite na kockice i poslužite.


Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Vaša tastatura je kraljica prljavštine

Objavljeno

-

Od

Australijski naučnici su u nedavnoj studiji otkrili da wc daska ima pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra, što zapravo i nije mnogo. Ali, na tastaturi, posebno onoj koju deli više ljudi, situacija je, po istoj studiji čak 400 puta gora.

Naučnici iz Australije nisu jedini koji su došli do tih zaključaka. U jednoj bolnici u Čikagu otkriveno je da visokootporna bakterija MRSA na tastaturi može da preživi i 24 sata!

U bolnici u Holandiji proučavali su 100 tastatura koje koriste i na njih 95 pronašli streptokoke, stafilokoke i druge patogene! Ispalo je da su tastature najprljavija podloga u celom odeljenju intenzivne nege.

S obzirom na to koliko često koristimo računare, i nije čudno da se prljavština taloži među tipkama. Nije retkost ni da se nad tastaturom istovremeno jede i piše, kašlje i kija.

Kada treba da očistite tastaturu?

400 puta prljavija od wc daske, puna opasnih bakterija: Ovako se ...

Većina mikrobiologa će na to pitanje odgovoriti – najmanje jednom nedeljno. Američki lekari i medicinske sestre iz Nacionalnog centra za zdravstvena istraživanja (NCHR) savetuju da se tastature dezinfikuju mnogo češće, najmanje jednom dnevno. Preporučuju i pranje ruku pre i posle svakog korišćenja tastature, naročito u sezoni gripa.

Ako ste vi jedina osoba koja se koristi računarom, onda su većina bakterija koje slete na tastaturu vaše i verovatno vam neće nauditi. Ipak, i takva tastatura treba redovno da se čisti.

To može da se uradi vrlo jednostavno i efektno – potrebno je prvo isključiti računar, zatim iz tastature istresti sve mrvice i potom je poprskati nekim srestvom za dezinfekciju i obrisati.

Ne zaboravite na mobilni telefon!

Mikrobiolog sa njujorškog medicinskog fakulteta Filip Tjerno savetuje da se na kraju dana dobro obriše i telefon na kojem se isto mogu pronaći razni patogeni, poput ešerihuje koli ili streptokoka.


Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Devet tajna savršene kajgane

Objavljeno

-

Od

Možda vam se čini da je kajgana jedno od najjednostavnijih jela i da nije potrebno mnogo vještine da pripremite ukusan obrok. Međutim, mali trikovi mogu praviti razliku između običnog i jela koje mami osmijeh.

1. Ne kuhajte na visokoj temperaturi

Ovo je važno – pripremajte kajganu na niskoj temperaturi. Naravno, bitt će vam potrebno više vremena da se spremi, ali smanjuje se rizik da dobijete suha ili zagorjela jaja.

2. Nemojte dugo pržiti

Važan trik za pripremu ukusne kajgane je da znate kada je pravi trenutak da isključite ringlu. Jaja će nastaviti da se prže na zaostaloj temperaturi. Isključite ringlu dok su jaja još vlažna, ali ne previše.

3. Koristite svježa jaja

Svježa jaja su ukusnija, pa je tako mnogo bolja kajgana napravljena od namirnice koja nije duže od sedam dana bila u frižideru.

4. Miješajte jaja

Da bi kajgana bila kremastija, potrebno je da češće miješate jaja i razbijate krupne komade jaja.

5. Umutite jaja neposredno prije pripreme

Već umućena jaja ne bi trebala dugo stajati prije pripreme. Dobro umućena jaja formiraju pjenu i tako će kajgana biti vazdušasta i mekana.

6. Nemojte dodavati tečnosti

Odolite iskušenju i možda već ustaljenoj praksi da dodajete jajima mlijeko ili drugu tečnost. Tako ćete dobiti previše vlažnu kajganu.

7. Izaberite dobru tavu

Birajte tavu u zavisnosti od toga koliko jaja pripremate. Velika tava nije dobar izbor ako spremate kajganu od samo dva jajeta, niti bi trebalo kajganu od više jajeta da spremate u minijaturnoj tavi.

8. Dobro umutite jaja

Nemojte prestati s mućenjem jaja dok ne postanu potpuno homogena.

9. Začinite kajganu pred kraj pripreme

Kajganu bi trebalo posoliti i začiniti neposredno pred kraj prženja. Ukoliko posolite prerano, kajgana može biti vodenasta.


Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije