fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Saudijska Arabija: Nastaje najveće građevinsko tržište na svijetu

Saudijska Arabija trebalo bi da postane najveće svjetsko građevinsko tržište, jer kraljevstvo ulaže ogromne količine novca u projekte koji imaju za cilj remont i diverzifikaciju ekonomije, saopštila je konsultantska grupa za nekretnine Knight Frank.

Predviđa se da će ukupna vrijednost građevinske proizvodnje u zemlji dostići 181,5 milijardi američkih dolara do kraja 2028. godine, što je skoro 30 posto više u odnosu na nivo iz 2023. godinu, saopštila je kompanija sa sjedištem u Londonu u istraživačkom izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Veliki dio od te cifre će vjerovatno doći od stambenih objekata i takozvanih giga projekata, zajedno sa drugim razvojem koji čini dio misije prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana da transformiše ekonomiju koja zavisi od nafte. Plan, poznat kao Vizija 2030, treba da stvori atmosferu uspjeha populacije koja raste, kao i očekivani priliv stranih turista.

“Trenutno smo svjedoci istorijske transformacije koja se odvija u Saudijskoj Arabiji sa građevinskim projektima koji se ističu po svom obimu dizajna i vrijednosti”, rekao je Mohamed Nabil, regionalni partner i šef projektnih i razvojnih usluga za Bliski istok i sjevernu Afriku u Knight Frank-u.

Od kada je inicijativa Vizija 2030 uvedena pre osam godina, Saudijska Arabija je pokrenula projekte čija je vrijednost veća od 1.250 milijardi dolara, prema istraživanju koje je objavio Knight Frank, prenosi Investitor me.

Samo u 2023. godini dodijeljeno je više od 140 milijardi dolara vrijednih ugovora o izgradnji. Većina njih bila je u Rijadu, gdje Saudijska Arabija ima za cilj da poveća svoju populaciju na deset miliona stanovnika do 2030. godine.

Glavni grad je postao glavna žarišna tačka dok se kraljevstvo priprema da bude domaćin svjetske izložbe EXPO 2030, i vjerovatno Svjetskog kupa u fudbalu 2034.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...