fbpx
Sport

Sastanak u Širokom Brijegu: Klubovi namjeravaju formirati novu košarkašku ligu u BiH

Pokrenuta je inicijativa za formiranje Košarkaške lige Bosne i Hercegovine (KL BiH) koja bi praktično zamijenila dosadašnje Prvenstvo BiH.

Ključna promjena je, prema pisanju Raporta, to što bi Ligu vodili klubovi, odnosno Udruženje košarkaških klubova Lige BiH (kako je predloženo da se zove ovo tijelo), a ne Košarkaški savez BiH.

Udruženje i njegova tijela preuzeli bi gotovo svu “logistiku”, kad je u pitanju organizacija i finansiranje takmičenja.

U predloženim aktima je naznačeno da bi Košarkaška liga BiH iz realizovanih TV i marketinških prava klubovima osigurala podmirenje troškova.

Kako je navedeno, to se odnosi na troškove putovanja, smještaja i honorara službenih lica utakmica, kotizacije za takmičenje, troškove funkcionisanja kancelarije KL BiH, kao i troškove instaliranja adekvatnog programa za vođenje kompjuterske statistike.

Inicijalni sastanak je održan u Banjoj Luci. Naredni bi se trebao održati danas u Širokom Brijegu.

Prema prijedlogu, u sezoni 2023/24 u takmičenju KL BiH učestvovalo bi 13 klubova.

To bi bili Igokea, Široki, Borac, OKK Spars, Sloboda, Bosna Meridianbet, Leotar, Budućnost Prolab, Slavija, Promo, Posušje, Mladost i Zrinjski.

Takmičenje bi bilo biti organizovano u dva dijela. Ligaški dio bi se igrao dvokružno u okviru 22 kola. Potom bi slijedio play-off, od četvrtfinala do finala za prvaka.

Konačan poredak klubova u KL BiH određivao bi se tako što bi iza finalista play-offa rangirali ostali klubovi na osnovu plasmana iz regularne sezone.

Prvak KL BiH imao bi pravo nastupa u FIBA takmičenju u sljedećoj sezoni i u regionalnoj ABA 2 ligi, ukoliko već nije član ABA 1 lige.

Ukoliko je prvak KL BiH član 1. ABA lige, plasman u 2. ABA ostvario bi finalista play-offa, odosno sljedeći najbolje plasirani klub iz regularnog dijela sezone.

Iz Košarkaške lige BiH ispale bi tri poslednjeplasirane ekipe iz regularnog dijela. Njih bi zamijenili pobjednici liga članica Košarkaškog saveza BiH (KSRS, KS HB i Sistem A).

U narednim sezonama u učestvovalo bi 12 klubova i KK Igokea koja bi se uključila u drugom dijelu prvenstva (play-off) ukoliko zadrži svoj status u 1. ABA ligi.

U cilju zaštite kvaliteta takmičenja klub koji u prethodnoj sezoni u KL BiH zauzme posljednje mjesto ne bi imao pravo nastupa u idućoj.

Predviđeno je i formiranje sudačkog odjela Lige, kao nezavisnog stručnog tijela. Sudački odjel bi bio zadužen za izbor sudija za utakmice, usavršavanje sudija i kontrolora suđenja, ocjenjivanje, rangiranje…

The post Sastanak u Širokom Brijegu: Klubovi namjeravaju formirati novu košarkašku ligu u BiH appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima