fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Sastanak sa Venecijanskom komisijom: Cilj je da BH pravosuđe funkcionira u skladu sa evropskim standardima

  • Jučer (ponedjeljak, 10.06.2024) je u Parlamentarnoj skupštini BiH bio prijem Delegacije Venecijanske komisije, koja u našoj zemlji boravi s ciljem pripreme Mišljenja na nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTVBiH), objavio je Kemal Ademović na FB stranici.

Sastanku su ispred stranaka parlamentarne većine u PSBiH prisustvovali i delegatkinja u Domu naroda Marina Pendeš, zastupnici Mia Karamehić-Abazović, Miroslav Vujičić, Milorad Kojić, Predrag Kožul, Predrag Kojović i Milan Petković.

“Tokom razgovora je istaknuto da je stanje u bh. pravosuđu konstantno loše. Karakterizira ga, zajednička je ocjena, tromost, neefikasnost, snažan utjecaj politike pa i još uvijek prisutna zbunjenost neadekvatnim rješenjima unutar provedenih reformi pravosuđa. U takvim okolnostima, VSTV nije podigao nivo nezavisnosti pravosuđa niti je na najbolji način ispunio svoju ulogu i stvorio ambijent u kojem bi se ukupno stanje popravilo a odgovornost sudija i tužilaca podigla na najviši mogući nivo.” – ističe Ademović.

U razgovoru sa Delegacijom Venecijanske komisije prisutni poslanici i delegati su u individualnim istupima ukazali na brojne nedostatke u pravosuđu za koje Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH kroz svoj rad nije ponudilo adekvatan odgovor i za šta ovo tijelo snosi značajan dio odgovornosti. Rečeno je da VSTV nije utjecao na smanjenje broja predmeta koji nisu uzeti u rad ili na praksu favoriziranja rada na manje složenim predmetima kako bi se lakše ispunile sudijske norme. Također, ukazano je na nepromijenjenu praksu višegodišnjih suđenja u procesima koji objektivno zahtijevaju mnogo brža rješenja.

U više navrata VSTV je okarakteriziran kao otuđeni centar moći sa vrlo snažnim interesnim grupama koje ne dozvoljavaju kvalitetne pomake naprijed. Jedan od zadataka koji nije realizirani je i uspostava imovinskih kartona pravosudnih zvaničnika pa su za manje od jedne petine sudija i tužilaca u BiH poznati obim i porijeklo imovine. Pri tome, u različitim administrativnim jedinicama BiH poštivaju se standardi koji su potpuno neujednačeni.

Članovi Delegacije Venecijanske komisije posebno su se interesirali za poteze koji se čine na podizanju efikasnosti pravosuđa i skraćenju trajanja suđenja, prihvatljive modele proširenja broja članova VSTV kao i razmišljanja da li reforma pravosuđa treba početi od VSTV-a.

”Kroz niz sastanaka sa zvaničnicima BiH, Delegacija Venecijanske komisije, kako je jučer rečeno, nastoji pripremiti što kvalitetnije Mišljenje na nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTVBiH). Taj dokument trebao bi biti sačinjen naredne sedmice da bi 21. i 22. juna bio prezentiran na plenarnoj sjednici ovog ekspertskog tijela Vijeća Evrope. Konačan cilj tog materijala je doprinos većem kvalitetu Zakona o VSTV-u i unaprjeđenju funkcioniranja pravosuđa u skladu s evropskim standardima.” – zaključio je Ademović.

 

 

(VaseVijesti)

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon S&P 500 a Nasdaq Composite zatvorio je na rekordno visokim nivoima tokom noći, s japanskim...