fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Sarajevo iduće sedmice domaćin jednog od najznačajnijih turističkih događaja

Uzakrota, kao jedan od najznačajnijih turističkih događaja u svijetu, bit će organiziran u Sarajevu 13. septembra. U pitanju je događaj koji je prethodnih godina uspješno održan u Londonu, New Yorku, Bakuu, Berlinu, Beogradu, Dublinu, Atini i Istanbulu.

Ove godine, u organizaciji Devim Toura uz podršku USAID-a i Visit Sarajevo, skupu koji je prilika za sve turističke industrije da isprate nove trendove, prvi put domaćin će biti glavni grad Bosne i Hercegovine.

Učesnici događaja bit će tour operateri, predstavnici turističkih agencija, aviokompanija, hotela, startupa iz oblasti putničke tehnologije, investitori smještajnih kapaciteta, predstavnici tehnoloških kompanija i kompanija koje pružaju logistiku turističkoj industriji iz cijelog svijeta.

Kako je u razgovoru za Fenu ranije kazao generalni direktor kompanije Devim Tours, Bülent Biçer, na skupu će se razgovarati o budućnosti Evrope i Balkana nakon 2023. godine i značaju održivih turističkih aktivnosti u Evropi.

– Evropske su zemlje stavile naglasak na očuvanje historijskih lokaliteta i prirodnih krajolika, dok su istovremeno promovirale mogućnosti putovanja kojima je prioritet ekološka održivost – naveo je.

Kazao je da će u fokusu razgovora na samitu biti i bijeg od običnih putovanja. Za razliku od tipičnih putovanja, pojedinci koji su u potrazi za osebujnim i nekonvencionalnim iskustvima sve više gravitiraju alternativnim oblicima putovanja, odstupajući od paradigme masovnog turizma.

Skup će otvoriti ambasador Republike Turske u BiH, Sadık Babur Girgin. Moderator prve sesije bit će Cihan Saray iz Wtatil.com, dok će govornici biti Yücel Çakır iz Outgoingtoura, Barış Öztürk iz Travelzone, Eda Sirkecibaba iz Ejder Turizama, Muamer Lutvić iz Centrotransa i Emir Suljević iz Akdeniz travela.

Moderator druge sesije bit će İbrahim yüksel iz Tourmanie, a govornici će biti Sensal Biçer iz Devimtours, Fatih Şenel iz COOP TRR-a, Can İşen iz Touristica, Hasan Ali Arıcan iz Avrupa rüyasıa te Selim Dilek iz Balkantoura.

Trećom sesijom moderirat će Özdemir Sözmen iz SwanTtourisma, dok će učesnici biti Bahadır Saf iz Dodirnite DMC-a, Bilgehan Sesisik savjetnik o turizmu, Duan Draga iz Wtatil.al, George Alin Patru iz Travisa i Can İşen iz Touristica.

Četvrtim panelom moderirat će Arif Güneş iz Paxdrivea, a na njemu će učestvovati Flip Sretović iz Olidool Eventa, Timothy Walentynowicz iz DIB Travela, Ferhat Şenaydın iz Booktoworlda, George Alin Patru iz Travisa i Jinyan Li iz Dida Travela.

Na posljednjem petom panelu moderator će biti Özdemir Sözmen iz Swan Tourisma, dok će na njemu govoriti Belmina Bajrović iz Hotela Europa, Edina Zagora iz Courtyard by Mariotta, Amel Fazlibegović iz Lambada Travela i Andi Lole iz Ratesproa.

Događaju će prisustvovati i predstavnici Hills Hotela, Hollywooda, Europa Groupa, Courtyard by Mariott, Ziraat Banke, USAID-a, Visit Sarajevo, Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Turističke zajednice Tuzlanskog kantona te predstavnici brojnih turističkih agencija iz BiH i inostranstva.

Sarajevski turistički summit poslužit će kao međunarodni forum na kojem se okupljaju profesionalci iz turističke industrije, vladini dužnosnici i stručnjaci kako bi se uključili u sveobuhvatne rasprave i razmatranja koja se odnose na različite aspekte turističkog sektora.

 

 

(Biznis.ba / FENA)

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...