fbpx

Sankcije ipak koštaju Dodika i porodične poslove: Nijemci ruše firmu Prointer?

od Urednik

Mostar Parking u fazi je izmjene aplikacije koju sada potpisuje banjalučka firma Lanaco, a mnogi su zamjerili to što je i pored velikog broja mostarskih firmi odabrana ona bliska SNSD-u Milorada Dodika.

Zarada bez uloga

Naime, ta firma se pominjala i ranije, kada je Vlada Republike Srpske, sa SNSD-ovim Radovanom Viškovićem na čelu, direktoru Poreske uprave RS-a u augustu zadala zadatak da podobnoj firmi proslijedi 1.400.000 KM. Sve je spakovano u ideju o iznajmljivanju rezervnog data centra i IT resursa za backup lokaciju. Kako se Prointer, firma bliska porodici Dodik, i Lanaco, firma jednog od osnivača SNSD-a Nebojše Ninića, tenderski uvažavaju, za posao se javio samo – Lanaco. Zapravo, ovaj ugovor je utješna nagrada za Lanaco, jer je 4.650.669 KM za SAP licence dato Prointeru.

A što se saradnje sa Mostarom tiče, iz firme Lanaco je stigla potvrda, “naša kompanija sa JP Mostar Parking ima ugovor o pružanju usluga korištenja kompjuterskog programa softverskog rješenja GoParking od 4. januara 2023. godine.”

– Aplikacija Mostar Parkinga će biti dostupna do kraja mjeseca, pokrenuta je suradnja sa Lanacom iz Banje Luke, respektabilnom tvrtkom koja već dugo radi sustav parkinga. Posao s njima je urađen po Zakonu o javnim nabavkama BiH i urađen je direktnim sporazumom, to je jasna i čista situacija. Vrijednost posla je šest tisuća maraka, rekao je gostujući na Radio Arena direktor JP Mostar Parking Ivan Barbarić.

Zdenko iz Mostara nam kaže da ne zna da je potpisan ugovor s tom firmom, ali što se tiče parkinga, zadovoljan je: “Koristim usluge Mo parkinga, realno može biti bolje, a može biti i lošije.”

Njegov sugrađanin Dženan misli “da je to pljačka, zato što ništa nisu uložili, a hoće pare. Šta su uložili u parkiralište? Ne znam, to je taj bezobrazluk, pranje para”.

Dakle, parking u Mostaru popravljat će firma jednog od osnivača SNSD-a koji slovi za osobu blisku predsjedniku ove stranke Dodiku.

Firma Prointer, s kojom “sarađuje” sin Milorada Dodika, lidera SNSD-a, važi za apsolutnog rekordera po dobijenim tenderima, no čini se da će i tome doći kraj. Navodno su Nijemci prisilili RS da raskine milionske ugovore s Prointerom. Naime, Prointer, koji je prethodnih godina dobio milione maraka za implementaciju i održavanje svjetski poznatog SAP softvera u institucijama, gubi ovaj status. Ranije su, navodno, ostali i bez partnerstva sa kompanijom Microsoft, što je u direktnoj vezi sa sankcijama koje su uvedene Dodiku.

Pred sami kraj 2022. godine objavljena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za isporuku licenci za Firewall uređaj. Da, ponovo je Prointer, kompanija s kojom, prema Dodikovom priznanju, “sarađuje” njegov sin Igor, od institucija BiH dobila još jedan u nizu poslova. Prointer svi vide kao apsolutnog rekordera po dobijenim tenderima, a prema pisanju Žurnala, od 2015. godine, kada je osnovana, do sada Portal javnih nabavki pribilježio je više od 800 ugovora Prointera sa javnim sektorom vrijednih nevjerovatnih 217.588.897 KM. Zaključivali su ugovore sa Uredom za veterinarstvo BiH, Elektroprenosom BiH, Nezavisnim operater sistemom u BiH, Regulatornom agencijom za komunikacije BiH… Kada je riječ o institucijama i javnim preduzećima RS-a, Prointer prolazi gotovo na svakom tenderu.

– Kroz monitoring javnih nabavki u cijeloj BiH primijetili smo da se taj ponuđač favorizuje na tenderima u RS-u. Na većinu tih tendera, koji su bili milionske vrijednosti, pristizala je samo jedna ponuda, jer su se uslovi prilagođavali njima, ograniči se konkurencija. Dobili su stotine milione maraka javnog novca, kaže nam Srđan Traljić iz Transparency Internationala.

Međutim, prema saznanjima Capitala, Nijemci su prisilili RS da raskine milionske ugovore s Prointerom. Naime, Prointer, koji je prethodnih godina dobio desetine miliona maraka za implementaciju i održavanje svjetski poznatog SAP softvera u institucijama i najvećim javnim preduzećima, izgubio je status partnera ove kompanije. Sigurno je da će ovo biti veliki udarac. Prointer je početkom prošle godine, navodno, ostao bez partnerstva i sa kompanijom Microsoft. Dovodilo se to u vezu sa sankcijama Sjedinjenih Američkih Država Dodiku, koje su kasnije i proširene.

Poslovi na poklon

– Činjenica da Nijemci obustavljaju SAT program Prointeru zbog korupcije i njihovih političkih veza, najbolje govori o kakvoj se firmi radi. Nigdje u svijetu nije moguće da se naprasno preko noći osnuje firma koja za nekoliko mjeseci dobije monopol i stotine miliona maraka poslova iz budžeta. Jasno je da je firma napravljena kako bi se izvlačio novac iz javnih preduzeća i ustanova. Znamo ko stoji iza toga, Dodik je priznao da je njegov sin Igor u toj firmi i jasno je da je ona u vlasništvu nekih ljudi koji se mijenjaju, a suštinski je u vlasništvu porodice Dodik. U tome je tajna uspjeha, dok je god Dodik na vlasti, firma će dobijati unosne poslove, kaže Nebojša Vukanović, lider Liste za pravdu i red, smatrajući problemom to što ne dobijaju poslove samo u RS-u već i u Federaciji BiH.

– Dobijaju poslove od koalicionih partnera, nekad iz SDA, nekad iz HDZ-a, a uskoro će i od osmorke. To je dio velikih političkih dilova koje sklapaju iza kulisa, kaže.

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.