Samsungov Note 10 svrgnuo Huaweijevu kameru s trona

6

 

Samsung je prije tjedan dana predstavio Note 10 seriju telefona, a njihova najnovija zvijezda sada je dobila i prva velika priznanja. DxOMark je u svom testiranju Samsungovu Note 10+  telefonu u 5G verziji dao najveći broj bodova dosad – čak 113, čime je i svrgnuo Huaweijev P30 Pro s vrha. Huaweijev telefon ima 112 bodova, isto kao i Galaxy S10 u 5G verziji.

Pogleda li se detaljnije, stvari su nešto kompliciranije. Samsungov telefon zaostaje za jedan bod (118-119) u odnosu na Huawei kod fotografije. Prednost je ostvario većom razlikom kod snimanja videa gdje je dobio 101 bod, a Huawei je stao na 97 bodova. Istovremeno, i njihova prednja kamera zasjela je na vrh sa 99 bodova.

Pitanje je koliko će se Note 10 zadržati na ovoj poziciji jer bi nam rujan trebao donijeti poplavu novih telefona, a jedan od najjačih aduta imat će Huaewi s Mate 30 serijom. Dosadašnje glasine sugeriraju da bi Mate 30 Pro trebao dobiti dva 40 mpx senzora, a jedan bi trebao biti širokokutni što bi trebalo donijeti veću kvalitetu videa.

Fotografija i mogućnosti kamere glavne su teme o kojima gotovo svi proizvođači pričaju na predstavljanju uređaja, a ovakvi testovi bi trebali biti dodatni pečat snazi pojedinog uređaja. Naravno, te testove treba uzimati i sa dozom rezerve kod njihovog kvantificiranja pojedinih aspekata fotografije.

Uz DxOMark, Samsung je dobio i priznanje DisplayMatea za kvalitetu njihovog AMOLED ekrana, na kojem su ove godine stavili dodatni naglasak u točnosti prikaza boja.