fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

BiH

Samit EU-Zapadni Balkan u Briselu

U sedište Evropske unije (EU) počeo je samit EU-Zapadni Balkan na kojem 27 evropskih šefova država i vlada raspravljaju sa kolegama iz regiona o izazovima sa kojima se suočavaju, naročito u svetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel (Šarl Mišel) je naglasio da postoji raspoloženje u EU da se obnovi proces sa Zapadnim Balkanom.

Michel je potvrdio da je u ovom trenutku glavni prioritet EU otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, te da se nastavljaju intenzivni razgovori sa Bugarskom, koje vodi francusko predsedavanje, kako bi se omogućilo zeleno svetlo za početak procesa.

Nemački kancelar Olaf Scholz (Šolc) poručio je da zemlje Zapadnog Balkana moraju imati realnu priliku da se pridruže EU nakon što su dugi niz godina naporno radile na ispunjavanju uslova za ulazak u blok.

“Građani Zapadnog Balkana čekali su skoro 20 godina na priliku da postanu članovi EU”, rekao je Scholz novinarima uoči sastanka lidera EU i Zapadnog Balkana.

“Od najveće je važnosti da ovo postane kredibilno obećanje, jer brojni napori koje su ove zemlje preduzele moraju na kraju dovesti do njihovog prijema”, rekao je on, dodajući da će Nemačka raditi na tom cilju.

Mala očekivanja lidera iz regiona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uoči susreta potvrdio novinarima da očekuje da će ga ponovo pritiskati po pitanju sankcija protiv Rusije, te je naveo da će oni koji pokrenu to pitanje “dobiti njegov odgovor”.

“Već smo glasali protiv agresije u Ukrajini u UN-u i podržavamo teritorijalnu teritorijalnu Ukrajinu kao što podržavamo teritorijalni integritet Srbije što nije slučaj sa mnogim članicama EU”, izjavio je Vučić na početku samita.

Upitan šta očekuje sa ovog samita, Vučić je odgovorio kratko: “Ništa”.

Premijer Albanije, jedan od trojice članova inicijative Open Balkans (Otvoreni Balkan) koji su do poslednjeg trenutka učešće na ovom samitu stavili pod znakom pitanja, rekao je novinarima da ne očekuje da će se Bugarska pomeriti po pitanju otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, koja je u istom paketu sa Albanijom.

“Sramota je što jedna NATO, Bugarska kidnapuje još dve NATO zemlje, Albaniju i Makedoniju, sa 26 uplašenih zemalja u njihovoj demonstraciji nemoći”, ocenio je albanski premijer Edi Rama.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da sa ovog skupa očekuje jasnu perspektivu članstva država regiona u EU.

“Ovi, koji su pokazali da stoje uz vrednosti EU, trebalo bi da idu napred i očekujem jasnu poruku”, izjavila je kosovska predsednica.

Očekivanja kosovske javnosti sa samita tiču se vizne liberalizacije, budući da je Kosovo jedina zemlja u regionu čiji građani ne uživaju slobodu kretanja.

Ona je rekla da ne želi da izazove očekivanja javnosti o ovom pitanju jer ništa nije u rukama Prištine, jer je Kosovo četiri godina ranije ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju.

“Sada je vreme da države članice EU zaista podrže proces jer je to velika nepravda prema narodu Kosova”, proučila je Vjosa Osmani.

EU lideri o Severnoj Makedoniji i Albaniji

Nakon samita EU-Zapadni Balkan, šefovi država i vlada EU će se ponovo okupiti popodne 23. juna kako bi raspravljali o proširenju.

Pored već izvesne odluke o dodeli statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, lideri će se baviti i prilikama na Zapadnom Balkanu.

U fokusu rasprave će biti mogućnost davanja zelenog svetla za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Lideri će na kraju samita, kasno večeras usvojiti i zaključke u kojima će, prvi put nakon dužeg vremena, potvrditi “nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU”, te će pozvati na ubrzanje procesa pridruživanja.

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Dž. Pol Geti (Jean Paul Getty) rođen je 1892. godine i u drugoj plovini dvadesetog vijeka bio je najbogatiji čovjek na planeti. Osnovao je...

BiH

Sve je spremno za isplatu uvećanih junskih penzija u Federaciji BiH koja će biti 5. jula, potvrdio je za Faktor Amel Lizde, šef Ureda...

Zanimljivosti

Marija Šerifović progovorila je o tome ko bi mogao da je zamijeni u Zvezdama Granda. -Ja sam nezamjenljiva, niko ne pjeva, ne izgleda i...

Zanimljivosti

Popularni pjevač Amar Gile oglasio se na društvenim mrežama emotivnom porukom i čestitao pobjedu Nerminu Handžiću. Naime, Amar je objavio fotografiju sa Nerminom staru...