fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

SAD povukao osam licenci za isporuku robe Huaweiju

Američka je administracija ove godine opozvala osam licenci koje su nekim firmama dopuštale slanje robe kineskom telekomunikacijskom divu Huaweiju, navodi se u dokumentu američkog Ministarstva trgovine.

Ministarstvo trgovine, koje nadzire američku izvoznu politiku, priopćilo je u maju da je povuklo “određene” licence, ali nije preciziralo imena ili broj pogođenih dobavljača. Licence za Qualcomm i Intel bile su među poništenim, prenosi Reuters.

“Od početka 2024. Ministarstvo trgovine povuklo je još osam licenci povezanih s Huaweijem”, navodi se u dokumentu koji je pripremljen kao odgovor na upit republikanskog kongresmena Michaela McCaula.

Prema dokumentu, licencna odobrenja za Huawei uključuju “opremu za vježbanje i uredski namještaj te niskotehnološke komponente za potrošačke proizvode kao što su dodirne podloge i senzori zaslona osjetljivog na dodir za tablete”, koji su široko dostupni u Kini iz kineskih i stranih izvora, navodi se. je Ministarstvo trgovine.

Pojedinosti bacaju novo svjetlo na mjere koje je poduzela administracija američkog predsjednika Joea Bidena kako bi spriječila Huawei, dok je firma započela oporavak unatoč naporima Washingtona da je oslabi iz razloga nacionalne sigurnosti, prenosi SEEbiz. 

Huawei je 2019. stavljen na američku listu ograničenja trgovine zbog straha da bi mogao špijunirati Amerikance. Biti uvršten na popis znači da dobavljači firme moraju tražiti posebnu licencu koju je teško dobiti prije nego što mogu slati robu. Huawei je negirao da predstavlja sigurnosni rizik.

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...