fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

SAD najavljuje zabranu Kaspersky softvera

Bijela kuća najavila je zabranu prodaje softvera kompanije Kaspersky u SAD zbog, kako kažu, bliskih veza te firme sa ruskom vladom.

Kako prenosi agencija Reuters, među velikim klijentima ove firme u SAD su lokalne i federalne vlasti, kao i provajderi usluga za ključno važnu infrastrukturu.

Kako navodi izvor, utvrđeno je da bliske veze kompanije Kaspersky sa ruskom vladom predstavljaju veliki rizik, a povlašćeni pristup njihovog softvera kompjuterskim sistemima mogao bi da im omogući da ukradu poverljive informacije iz američkih kompjutera, ili ubace virus.

Kaspersky će biti takođe dodat na spisak trgovinskih restrikcija, navode druga dva izvora, što će nanijeti udarac ugledu firme koji bi mogao da utiče na prodaju njihovih proizvoda u inostranstvu.

Detalji zabrane za kompaniju Kaspersky još nisu precizirani, a portparol Ministarstva trgovine nije želeo da komentariše ove planove. Kompanija kao ni ruska ambasada takođe se nisu oglasili ovim povodom.

Kako prenosi Reuters, planirana mjera pokazuje da američka administracija nastoji da umanji bilo kakav rizik od ruskih sajber napada koji bi mogao poteći od softvera kompanije Kaspersky, kao i da izvrši pritisak na Moskvu čija ratna dejstva u Ukrajini ponovo dobijaju zamah.

Nove restrikcije na prodaju softvera kompanije stupiće na snagu 29. septembra, 100 dana nakon objavljivanja, kako bi se dalo vremena firmama da nađu alternative. Pritisak na poslovanje kompanije Kaspersky u SAD pojačan je nakon rata u Ukrajini.

Američka vlada privatno je upozorila neke američke firme dan nakon napada Moskve na Kijev u februaru 2022. da bi Moskva mogla da manipuliše softverom koji je napravio Kaspersky kako bi nanela štetu, podsjeća Reuters.

Kaspersky, firma koja posjeduje i holding kompaniju u Britaniji, prijavila je 2022. prihod od 752 miliona dolara ostvaren od više od 220.000 klijenata u oko 200 zemalja, prenosi B92.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...