Povežite se sa nama

Magazin

Ružičnjak kao iz bajke: Četiri savjeta kako na balkonu stvoriti carstvo ruža

Objavljeno

-

Pritom je samo važno u obzir uzeti nekoliko činjenica kako bi ruže zasjale u svom najljepšem ruhu, koje nam upravo ovih ranih ljetnih dana i pokazuju, a vrlo ih lako i sada možemo dodati svome balkonu.

1. Smjestite ih na primjeren dio balkona
Ruže mogu uspjeti na gotovo svakom balkonu, no iznimka su oni okrenuti prema sjevernoj strani svijeta. Naime, ružama je potrebna veća količina sunca barem tijekom većeg dijela dana, a sjeverna strana balkona to im ne može pružiti.

No jednako tako ne mogu ni čitav dan biti izložene jakom južnom suncu pa ih nastojte smjestiti na istočnu, zapadnu, jugoistočnu ili jugozapadnu stranu svoga doma. Ako vam sam balkon to ne dopušta, uvijek ih možete smjestiti na vanjsku prozorsku dasku koja je okrenuta jednoj od navedenih strana.

2. Uzmite u obzir vrste ruža
U botanici je zabilježeno više od 14 tisuća ruža, od kojih ne može svaka opstati u jednakom okruženju. Dok neke mogu izdržati na debelim minusima, druge su primjerene za tropske krajeve i temperature koje se penju do 40 stupnjeva. Zato ruže za svoj balkon treba odabrati u skladu s klimatskim podnebljem u kojem živimo.

U našim krajevima dobro uspijevaju minijaturne i patuljaste ruže, a upravo su one idealne i za stvaranje prave bajke na balkonu. Promjerom nešto manje od uobičajenih ruža, svojim snažnim mirisom i obiljem cvjetova u jednom grmu nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Želite li ipak na svome balkonu imate ruže većih dimenzija, možete posegnuti za tzv. hibridnom čajevkom, ružom tamnocrvene boje koja je izuzetno izdržljiva na vanjske promjene. Nema tako intenzivan miris kao patuljaste i minijaturne ruže, no zato je znatno manje zahtjevna te cvate sve od proljeća do kasnog ljeta.

Predivan ružičnjak možete urediti i na balkonu

3. Pravilno odaberite tegle
Želite li na balkonu uzgojiti pravi grm ruža, treba posegnuti za srednjim i velikim teglama, čija dubina, kao i promjer, mora biti barem 40 centimetara. S druge strane, za ranije spomenute patuljaste ruže, bit će dovoljna tegla čiji je promjer 20-30 cm, kao i dubina.

Potrebno je osigurati i primjerenu drenažu pa svakako imajte na umu da tegla na svome dnu mora imati rupice za odlijevanje viška vode.

4. Primjereno ih zalijevajte i hranite
Kada je riječ o zalijevanju, ruže su biljke koje vole vodu, a napose im je potrebno osigurati je tijekom ljetnih vrućih dana. Štoviše, grm ruže trebao tjedno primiti pet do šest litara vode, pa i više ako je riječ o većem i vrlo rascvjetanom primjerku. Pritom je potrebno pripaziti da se voda nanosi izravno na zemlju, a nikako na lišće jer kapljice vode tijekom vrućih dana mogu ostaviti trajne posljedice na njemu.

No važno je znati i da ruže zahtijevaju dodatnu brigu pa svaka dva do tri tjedna u vodu kojom ćete ih zalijevati dodajte tekuće gnojivo namijenjeno upravo ružama.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Nedjelju provedite uz film i domaći čips, evo recepta

Objavljeno

-

Od

Jednom kada otvorite vrećicu čipsa zaista je teško zaustaviti se, ali svi dobro znamo koliko je ova grickalica nezdrava.

Zato danas pripremite svoju, zdraviju verziju. Uživajte uz film i opustite se nakon naporne sedmice.

Uzmite nekoliko krompira, papir za pečenje, malo maslinovog ulja, so, bober i začine po želji.

Možete napraviti čips s aromom luka, pa koristite luk i češnjak u prahu, onaj s crvenom paprikom ili mediteranski, s ruzmarinom.

Narežite ga na jako tanke šnite, a najbolje će vam u tome pomoći ribež. Poredajte ga na papir za pečenje, dodajte malo ulja i začine koje ste odabrali. Pecite u pećnici na 200° sve dok ne poprimi zlatnu boju i ne postane hrskav.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Jeste li probali “souffle” omlet… Savršen doručak koji nastaje, ali i nestaje u trenu

Objavljeno

-

Od

Odvajanje žumanjaka od bjelanjaka uobičajen je proces u pripremi biskvita za kolače i torte, ali kulinarski stručnjaci savjetuju da isto pokušate napraviti i sa omletom.

Upravo to je, kažu, trik za savršen omlet koji nastaje, ali i nestaje u trenu.

Umutite li žumanjke i bjelanjke odvojeno prije nego što ih spojite u jednu smjesu te ih ispečete na tavi, dobit ćete savršeni omlet kojeg zovu “souffle” omlet.

Tako ispečen omlet možete začiniti sa soli, biberom i drugim začinima ili ga čak začiniti šećerom u prahu, medom i slično. Od sastojaka vam je potrebno pet bjelanjaka, tri žumanjka, dvije kašičice maslaca i začine po želji.

Umutite pet jaja i odvojite bjelanjke od žumanjaka. Mikserom umutite bjelanjke, a u drugoj posudi odvojite samo tri žumanjka i pjenasto ih izmutite.

Pažljivo umiješajte žumanjke u smjesu od bjelanjaka. Zatim smjesu izlijte na zagrijanu tavu i poklopite. Na umjerenoj temperaturi pecite tri minute.

Nakon tri minute ubacite maslac i pecite još tri minute. Začinite omlet začinima po želji i vaš doručak je spreman.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije