fbpx
Vijesti

Ruski teror: Rusija i Bjelorusija počele zajedničke vojne vježbe

Broj mrtvih u zgradi koju su ruske snage raketirale tokom vikenda u Dnjepru porastao je na 40, objavili su ukrajinski izvori. Spasioci i dalje tragaju za preživjelima pod ruševinama iako su od smrtonosnog raketnog udara prošla puna dva dana. U napadu je ranjeno 75 osoba, među kojima je i 14 djece.

Ruski teror

Vodstvo u Kijevu je snažno osudilo napade na civilno stanovništvo i iznova govorilo o ruskom teroru.

Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, tvrdi da ruske snage nisu gađale stambene zgrade u nedavnom velikom raketnom napadu na ukrajinske mete.

– Situacija u Dnjepru je rezultat djelovanja ukrajinske protuzračne odbrane, izjavio je Peskov, ne iznoseći dokaze za svoje tvrdnje.

Peskov je optužio Veliku Britaniju da koristi Ukrajinu u ostvarivanju svojih proturuskih ciljeva šaljući im tenkove Challenger 2.

Kremlj je komentirao i medijske napise o rastućem rivalstvu između regularne ruske vojske i plaćeničke skupine Wagner, koju vodi Jevgenij Prigožin, koji ne preže od kritiziranja ruskog zapovjedništva.

– Sukob između ruskog ministarstva odbrane i plaćenika Wagnera postoji samo u informacijskom prostoru, ustvrdio je Peskov.

Moskva je prošle sedmice objavila da je zauzela rudarski grad Soledar, sjeverno od Bahmuta, koji ruske snage mjesecima pokušavaju osvojiti, a upravo je Prigožin prvi objavio da su njegovi vagnerovci zauzeli Soledar.

Službeni Kijev opovrgnuo je te tvrdnje i objavio da ukrajinske snage još drže položaje u Soledaru.

S druge strane, ruske i bjeloruske snage počele su jučer zajedničke vojne vježbe taktičnog letenja, a u okviru Regionalne grupe snaga RGV, koje bi trebale trajati do 1. februara, prenosi Anadolija.

– Glavni cilj vježbe je povećanje operativne kompatibilnosti u zajedničkom izvršavanju zadataka, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Bjelorusije.

Tokom vježbi, između ostalog, biće izvedeno izviđanje iz zraka, zajedničko patroliranje zračnim prostorom, zračna podrška grupacijama trupa, taktičko jurišno desantiranje, kao i dopremanje robe i evakuacija ranjenih.

Vojne vježbe

– Da bi se osiguralo izvođenje vježbe, uključeni su svi aerodromi i poligoni Ratnog vazduhoplovstva i PVO Oružanih snaga Republike Bjelorusije, navode u saopštenju.

Ranije je bjelorusko ministarstvo odbrane također objavilo da je odjeljenje 120. mehanizovane brigade ove zemlje počelo da održava vježbe sa ruskim snagama u okviru RGV-a.​​​​​​

Ruski predsjednik Vladimir Putin je uoči održavanja vojnih vježbi za državnu televiziju Rusija 1 rekao da je ono što on naziva specijalna vojna operacija u Ukrajini dobilo pozitivan zamah i ide prema planu.

– Dinamika je pozitivna. Sve se odvija u okviru plana ministarstva odbrane i Glavnog štaba, naglasio je Putin.

Putin je kazao kako se nada da će vojnici ostvariti više pobjeda nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad istočnoukrajinskim rudarskim gradom Soledarom. Kijev i dalje osporava da je grad zauzet.

Izvor

Oznake: Vijesti

Vezani članci