fbpx
Vijesti

Ruska podrška ili energetsko zarobljavanje BiH

Baburin, predsjednik političke stranke Ruski općenarodni savez, u posjeti Bosni i Hercegovini je od utorka, zajedno sa Andrejem Snjegovim i Sergejem Dobrinjinim.

On je u utorak posjetio Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku, gdje su predati dijelovi moštiju istoimenog sveca.

Proslavi slave ovog manastira prisustvovao je i načelnik Ugljevika, Vasilije Perić, koji je naveo da je ovaj manastir simbol srpsko-ruskog prijateljstva.

“Prijateljstvo i saradnja između srpskog i ruskog naroda se podrazumijeva, a ruskom narodu izražavamo veliku zahvalnost na svemu što čini za srpski narod u teškim vremenima“, rekao je Perić, navodi se na zvaničnoj stranici ove općine.

Posjetu ruske delegacije Kenan Hodžić, viši asistent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, smatra ranije dogovorenom aktivnošću između predstavnika Milorada Dodika sa grupom propagandista, kako naziva delegaciju koja je u BiH.

“Nekako mi je ovo indikativno jer poprima zlokobniju formu u ambijentu koji je trenutno naročito polarizovan”, navodi Hodžić, dodajući da Ruska Federacija i njeni emisari zauzimaju vakum koji se stvara u prostoru – što može biti zabrinjavajuće.

U članku Evropskog vijeća za vanjske odnose se navodi da Rusija svoje ciljeve u BiH ostvaruje podržavajući lokalne etnonacionalističke opunomoćenike koji podrazumijevaju političke vođe u Bosni i Hercegovini, te ruskim političkim uticajem u Vijeću sigurnosti i Vijeću za provedbu mira.

“Ruska politika u bosanskom ratu čvrsto se stavila na stranu Srbije i Republike Srpske. (…) Ideološki i politički, Moskva je podržavala Srbiju Slobodana Miloševića i vođe bosanskih Srba između 1992. i 1995. Procjenjuje se da se 500 ruskih dobrovoljaca borilo uz paravojne postrojbe bosanskih Srba tijekom rata”, navodi se u ovom članku.

Važnost ruskih dobrovoljaca istaknuo je i gradonačelnik Ćosić na sastanku sa ruskom delegacijom, navodeći da postoji više od 20 grobova ruskih dobrovoljaca koji su živote položili u stvaranje Republike Srpske.

“Oni su davali živote da bi se stvorio ovaj grad i Republika Srpska”, naveo je on.

Srpska stradanja kao primjer za naredne događaje

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima