Connect with us

Vijesti

RUDNIK MRKOG UGLJA BANOVIĆI: Kukićev paravan-direktor podijelio 3,5 miliona KM

Objavljeno

na

Fadil Kadumović, zvanični direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići”, i dalje zadovoljava apetite Mirsada Kukića, predsjednika PDA, pomoćnika direktora za razvoj RMU i predsjednika sindikata. Ni optužnice protiv partnera, s kojima je Kukić rado poslovao, nisu promijenile praksu milionskih raspodjela kroz nabavke. U samo četiri pregovaranja sakrivena od javnosti direktor-paravan podijelio je gotovo 3,5 miliona KM. Ono što nije stalo u skupe tendere za odabrane, razdijeljeno je kroz 13 direktnih sporazuma vrijednih 65.125 KM, piše Žurnal.

I pored optužnice koju je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo, a Kantonalni sud Zenica potvrdio protiv Nusreta Kalče, vlasnika zeničke firme „EU Explosive”, i direktorice Adalete Tanović, rudnik im je, za samo tri mjeseca, kroz tri kupovine eksploziva, dao 1.747.101 KM.

Ono što direktor “Banovića” Kadumović upiše u plan trošenja miliona KM, to ne mora nužno da bude i sprovedeno. Ne kako je planirano, otvorenim postupkom, već pregovaranjem bez obavještenja javnosti ovoj firmi je 26. marta potpisom obećao 579.325 KM!

Direktor rudnika je u planu javnih nabavki za ovu godinu planirao da ponuđače pozove u otvorenom postupku, a tender bi bio vrijedan 3.401.924 KM. Ipak, predomisli se na svaka dva mjeseca, jer, zašto da razmišlja o ponudama kada ih “EU Explosive” uvijek ima na lageru. Kadumović potom posao direktno dogovori i sve opravda hitnošću zbog ugroženosti procesa proizvodnje.

Prvi lot, nabavka anfo ekploziva bio je vrijedan 337.135 KM, a drugi, emulzivni eksploziv, procijenjen je na 242.190 KM.

Netransparentni postupak nabavke eksploziva u, takođe, dva lota proveden je i početkom godine. Vrijednosti lotova identične, kao i dobavljač koji je jedini poslao ponudu. Ukupno, identičnih 579.325 KM!

Kadumović je i krajem 2020. godine po istom receptu nabavljao istu robu. Od iste firme. Ugovori su sklopljeni 24. decembra 2020. godine, ali je tada anfo eksploziv plaćen 343.102KM, a emulzivni eksploziv – 245.349 KM. Tada – 588.451 KM.

Nusret Kalčo izuzetno je, tokom proteklih godina, profitirao na poslovanju sa Mirsadom Kukićem, ove godine sačekala optužnica kojom je potvrđeno pisanje Žurnala. Iako su u Tužilaštvu ZDK ponosni na ovu usamljenu optužnicu, poslove Kalča i “Banovića” niko ne remeti.

 

HITNO DVA GUSJENIČARA!

Tehničko-tehnološki proces konstantno je ugrožen u RMU “Banovići”, a netransparentnih pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja za upravu ne manjka. “Teikom” je pozvan da isporuči dva buldožera gusjeničara. Procijenjeno je da koštaju 1.743.300 KM, upravo toliko vrijednu ponudu šalje i ilidžanska firma.

U otvorenom postupku okončanom 26. marta, zanimljivo, nije bilo prihvatljivih ponuda. Hitno znači hitno, a hitnosti, opet zanimljivo, “pomažu” i akta s nivoa Federacije BiH pa buldožeri najhitnije 22. aprila moraju da budu pokriveni ugovorom.

Obrazloženje, bez intervencija, glasi:

“Uprava društva zbog hitnosti i ugroženosti tehničko – tehnološkog procesa u proizvodnji uglja, kako je navedeno u aktu Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo Zapisnik o inspekcijskom nadzoru broj: UP1-16-14-2-01394/2021-16-2-P od 12.4.2021. godine, kao i zbog iznenadnog događaja u Rudniku „Podzemna eksploatacija“ koji je uzrokovao potpuni zastoj u procesu proizvodnje uglja za duži vremenski period, kako je navedeno u Zaključku Štaba rudarskog spasavanja broj: 6801od 14.04.2021. godine, te Izvještaja o radu pomoćne mehanizacije (buldozera) u Rudniku „PEU“ broj: 1192 od 5.4.2021. godine u kojem je navedeno da Rudnik „PEU nije u mogućnosti obaveze preusmjerenih planiranih količina proizvodnje uglja cca 50 000 t.r.u./mjesec na Rudnik „PEU“, preuzeti usljed nedostatka pomoćne mehanizacije buldozera (koji su predmet nabavki već dvije godine), Odluke o proglašenju vanrednog stanja u jami Rudnika „Podzemna eksplatacija uglja“ broj: 5459/21 od 29.3.2021. godine, i ispunjenosti uslova iz člana 21. stav 1. tačka d) Zakona o javnim nabavkama BiH (ispunjenosti i uslova iz člana 21. stav 1. tačka a) Zakona o javnim nabavkama BiH, obzirom da se iz otvorenog postupka nabavke koji je okončan 26.03. 2021. godine nije bilo prihvatljivih ponuda za ugovorni organ (C-R-I 01/20 od 22.4.2020.godine)), a nakon ispitivanja tržišta u skladu sa članom 21.stav 4. ZJN BiH donijela odluku za nabavku dva buldozera gusjeničara.”

 

OSJEĆAJ ZA DIREKTNE RAZMJENE:  JA TEBI JAVNE MARKE, TI MENI SVE ŠTO ZAMISLIM

Što ne košta milion KM ili više, košta taman toliko da se sklopi direktni sporazum, a vrijednost procijeni do one zakonski granične (7.020 KM sa uračunatim PDV-om).

“Zaptione elemente na steznoj glavi mašine za pripremu” mijenja “Jasmin M” iz Žepča po cijeni od 6.835 KM. Transporter za otkrivku na godinu dana osiguravaće “Adriatic osiguranje” – 6.632 KM. Rezervne dijelove kompresora, po cijeni od 6.997 KM, ima “CLK Interpromet”. Gume na teretnim i poluteretnim vozilima rudnika montiraće “Autoservis H-H” za 6.920 KM. Ležaj i konzolu velike pumpe ima “Keming” – 6.938 KM. Elektroniku na Ford Rangeru” i otključavanje na drugom vozilu iste marke popravljaće “Autoservis IZO” – 5.417 KM.

Rezervne dijelove za “Ford Cargo” i “MAN” imaju “Autodijelovi Hodžić” – 3.598 KM. Vlasniku Enveru Hodžiću Kadumovića je namijenio i ugovor za rezervne dijelove za mjenjač i kvačilo gradera – 1.108 KM, ali i za gusjenicu mini utovarne mašine “Bobcat” – 3.276 KM. Rudarske antistatik testne čizme ima “6. novembar” – 6.942 KM, oštećenje na 10 kilovoltnom dalekovodu Saletovići – Lugavije saniraće “Kalektrik” – 4.972 KM. Soft-starter duvaljke popraviće “EMTelektro inženjering” – 2.916 KM, rukavice i čizme direktno će isporučiti banovićki “Simmad” – 2.574 KM.

Ukupno 65.125 KM!

Sumarni izvještaji trošenja u RMU “Banovići” su za rubriku “vjerovali ili ne”. Od 2015. do danas uprava rudnika sklopila je čak 3.564 direktna sporazuma vrijedna ukupno 50.734.254 KM. To znači da je upravo ovoliko novca isplaćeno odabranim firmama po sistemu “pare u ruke”. U istom periodu pod netransparentne pregovaračke postupke bez objave obavještenja u javnosti zavedeno je 169 poslova od 21.200.116 KM.

Samo u prošloj godini RMU “Banovići”, kroz 266 direktno podijeljenih ugovora, podijelili su 1.180.721 KM. Od javnosti je ostalo sakriveno i 17 direktnih pregovaranja vrijednosti 2.194.411 KM.

(Ž. Gauk/ zurnal.info)

 

Oglašavanje

Vijesti

Poljska donirala našoj zemlji dodatnu opremu za borbu protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Od

U našu zemlju je danas stigla pomoć Republike Poljske te je tako osigurana dodatna medicinska oprema u borbi protiv koronavirusa.

Donirana oprema je dostavljena vojnim avionom, a radi se o 32 palete u kojim se nalaze zaštitna odjela i zaštitne maske.

Na primopredaji je prisustvovao ambasador Republike Poljske u BiH Jaroslaw Lidenberg te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH.

Nastavite čitati

Vijesti

Stav Njemačke: Legitimno predstavljanje produbljuje podjele

Objavljeno

na

Od

Njemačka vlada oglasila se o pregovorima za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, te jasno potcrtala da je protiv daljnjih etničkih podjela i HDZ-ovog principa legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Democratization Policy Council (DPC) objavio je na svom Twitter profilu zvaničan, pisani, javni stav Njemačke vlade po ovom pitanju, kao odgovor na parlamentarno pitanje zastupnika Zelenih u Bundestagu Manuela Sarrazina u vezi s aktuelnim pregovorima o reformi izbornog zakona u BiH, pod vodstvom EU i SAD-a.

“Kako bi se zaustavila diskriminacija građana BiH koji se ne smatraju nekim od konstitutivnih naroda, ‘presudna je provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci iz 2009. godine kroz ustavne promjene'”, saopštilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopštenju se navodi da bi prevladavanje etničke podjele zemlje trebalo biti vodeći politički cilj u rješavanju slučaja Sejdić-Finci.

“Njemačka vlada mišljenja je da bi načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’, o kojem se raspravljalo u kontekstu izborne reforme, moglo dodatno produbiti podjelu BiH i zakomplikovati implementaciju relevantnih sudskih presuda. Ovo predstavlja izrazito distanciranje njemačke vlade od 3. mostarskog sporazuma u kojem su izloženi principi za izmjenu Izbornog zakona i odbacivanje političkog stava HDZ-a BiH”, dodaje se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Nastavite čitati

Najčitanije