Povežite se sa nama

Vijesti

Rudari nastavljaju sa radom, ali su prioritet njihovo zdravlje i životi!

Objavljeno

-

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH oglasio se saopćenjem o stanju u rudnicima nakon što je i BiH zahvatila pandemija COVID 19. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Imajući u vidu činjenicu da je našu zemlju zahvatio val širenja epidemije izazvane virusom COVID – 19, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, je razmatrao stanje u ZD Rudnici uglja, posebno u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom gdje su uslovi rada ionako teški i za koje su potrebni posebni higijenski uslovi. Tim povodom, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je obavijestio Vladu FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH da zaposleni u Rudnicima uglja u FBiH iz sastava Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo u ionako ekstremnim i teškim uslovima pokušavaju proizvesti potrebnu količinu uglja koja je neophodna za proizvodnju električne energije, a koja je jedna od osnovnih i elementarnih potreba svih dijelova društva u Bosni i Hercegovini. Činjenica je i realnost svakako da prioritet mora biti zdravlje i život zaposlenih u Rudnicima uglja u FBiH, kako bi se na taj način obezbijedio kontinuitet proizvodnog procesa u narednom periodu a koji će zasigurno ponuditi niz izazova za sve dijelove društva kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini.
Napominjemo, ulažu se ogromni napori kako bi se prevazišle i izbjegle sve moguće opasnosti koje su prisutne sa aspekta higijensko-epidemiološkog rizika sa posebnim osvrtom na objekte sa podzemnom eksploatacijom uglja.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je stava da u trajanju borbe cijelog društva protiv epidemije izazvane virusom COVID-19 JP „Elektroprivereda BiH“ d.d. Sarajevo i ZD rudnici uglja trebaju funkcionisati kao jedinstvena kompanija u svim aspektima djelovanja. Takođe, i po pitanju finansijskog aspekta trebaju djelovati kao jedinstvena kompanije koja se bavi proizvodnjom električne energije.
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je pozvao Vladu FBiH, JP „Eletroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, kao i uprave ZD Rudnici uglja da navedeno prihvate kao prijeku potrebu u cilju efikasnog funkcionisanja sistema za proizvodnju električne energije koji trenutno radi i djeluje u ekstremnim uslovima.
Takođe, ovom prilikom pozivamo članstvo Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH da kontinuirano poduzima mjere neophodne samozaštite shodno raspoloživim sredstvima, kako bi se izbjegle neželjene posljedice po zdravlje ljudi.”, navedeno je.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

COVID-19

Zašto masku ne bismo smjeli držati na retrovizoru

Objavljeno

-

Od

Vanredne situacije zahtijevaju izvanredne mjere, kao što je to trenutno situacija s koronavirusom zbog kojeg veliki broj ljudi nosi zaštitne maske. U mnogim zemljama građani su ih obvezni nositi.

Bez zaštitne maske ne možemo ući u trgovinu, na benzinsku pumpu i druga mjesta. Većina nas ima maske uvijek uz sebe, a iznimka nisu ni vozači kod kojih smo primijetili da maske uglavnom drže oko retrovizora u automobilu. Ne radi se samo u domaćim vozačima nego je to praksa i u ostatku svijeta. Međutim, stručnjaci koji se bave sigurnošću u njemačkoj kompaniji DEKRA upozoravaju na nekoliko razloga zbog kojih masku ne bi smjeli držati na tom popularnom mjestu.

“Čak i mali privjesci poput osvježivača zraka na retrovizoru po našem mišljenju mogu biti opasni”, otkrio je Peter Rücker, voditelj istraživanja nesreća u DEKRA-i.

Kad se radi o maskama, one mogu biti još opasnije jer su veće. Ne radi se samo o tome da je vozačko vidno polje ograničeno, pogotovo kod skretanja, već da one odvraćaju pažnju. Uglavnom oko retrovizora uvijek visi neki predmet, vozači se moraju naviknuti na kretanja na ivici vidnog polja. No, zbog toga oni mnogo kasnije primjećuju kretanja izvan vozila, poput biciklista ili pješaka s desne strane ceste te to može uzrokovati brojne nesreće koje bi se zapravo mogle izbjeći.

Savjet stručnjaka je da se maska drži u pretincu auta te da ne ugrožavamo ostale sudionike u saobraćaju.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH

Objavljeno

-

Od

Bosanskohercegovačkoj javnosti je 30.07.2020. godine putem medija prezentirana odluka Vlade FBIH o raspodjeli sredstava u iznosu od 30.000.000 KM na ime dodjele finansijske pomoći budžetima gradova i općina u sanaciji poslijedica nastalih pandemijom COVID-19 i za sufinansiranje projekata. Pomenuta odluka rezultat je javnog poziva objavljenog 03.07.2020. godine na web stranici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kažu u saopćenju iz Grada Visoko.

Nejasno je, ističu, poređenjem iznosa koje su pojedini gradovi i općine dobili, kojim kriterijama se Vlada FBIH vodila prilikom raspodjele ovih sredstava.

“Pomenuta odluka nastavak je procedure koja je započeta 03.04.2020. godine donošenjem odluke Vlade FBIH o raspodjeli grant sredstava gradovima i općinama u svrhu preduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i saniranja poslijedica nastalih uslijed proglašene pandemije, kojom je tada raspoređeno 11.200.000 KM, također bez ikakvih kriterija i logičnosti, a koju je Vlada FBIH zbog reakcije javnosti poništila”, navode iz Grada Visoko.

COVID-19: PREPORUKE O LIČNOJ ZAŠTITI - RTV VISOKO

Dodaju da već drugi put u poslijednja četiri mjeseca Vlada FBIH raspoređuje budžetska sredstva bez kriterija, bez logike i očito, bez dobre namjere.

“Analizirajući iznos dodjeljenih sredstava po glavi stanovnika u drugim općinama i gradovima FBiH, primjetan je nesrazmjer dodjele novčanih sredstava, te privilegovanje određenih područja. Na ovaj način Vlada FBIH jasno nam pokazuje da nisu svi građani BiH čak ni u vrijeme pandemije i krize jednakopravni, te da je za Vladu FBIH važniji život i zdravlje građanina u Kupresu za koji je raspoređeno 160,13 KM po glavi stanovnika, u odnosu na Cazin gdje je po glavi stanovnika raspoređeno 4,68 KM ili Kupres = 160,13 KM po stanovniku i 26 puta manje Bihać = 6,23 KM po stanovniku, Trnovo 203,06 KM po stanovniku i 24 puta manje Visoko = 8,64 KM po stanovniku, Pale = 193,58 KM po stanovniku i 34 puta manje Zenica = 5,69 KM po stanovniku, Foča =116,04 KM po stanovniku i 25 puta manje Cazin = 4,68 KM po stanovniku, Neum = 108,53 KM po stanovniku i 31 puta manje Tuzla = 3,47 KM po stanovniku”, navode.

Grad Visoko: Prevareni brojni gradovi i općine u BiH | N1 BA

Ovakvo ophođenje prema javnim sredstvima i građanima BiH, karaketrišu kao krajnje drsko i diskriminatorno, te kako kažu, pokreću incijativu da Vlada FBiH tekuće transfere pomoći općinama/gradovima, koje dodjeljuje transparento prema javnom pozivu mora raspoređivati u skladu sa jasno definisanim i pravičnim kriterijima, a ne po stranačkoj podobnosti ili stranačkim preferencijama.

“Zbog toga zahtjevamo da pomenutu sramnu odluku, koju drugi puta u poslijednja četiri mjeseca donosi na isti način, stavi van snage i proceduru provede u skladu sa ustavnim principima i moralnom obavezom poštovanja jednakosti svih građana”, zaključuju iz Grada Visoko.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije