Povežite se sa nama

Vijesti

Rudari nastavljaju sa radom, ali su prioritet njihovo zdravlje i životi!

Objavljeno

-

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH oglasio se saopćenjem o stanju u rudnicima nakon što je i BiH zahvatila pandemija COVID 19. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Imajući u vidu činjenicu da je našu zemlju zahvatio val širenja epidemije izazvane virusom COVID – 19, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, je razmatrao stanje u ZD Rudnici uglja, posebno u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom gdje su uslovi rada ionako teški i za koje su potrebni posebni higijenski uslovi. Tim povodom, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je obavijestio Vladu FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH da zaposleni u Rudnicima uglja u FBiH iz sastava Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo u ionako ekstremnim i teškim uslovima pokušavaju proizvesti potrebnu količinu uglja koja je neophodna za proizvodnju električne energije, a koja je jedna od osnovnih i elementarnih potreba svih dijelova društva u Bosni i Hercegovini. Činjenica je i realnost svakako da prioritet mora biti zdravlje i život zaposlenih u Rudnicima uglja u FBiH, kako bi se na taj način obezbijedio kontinuitet proizvodnog procesa u narednom periodu a koji će zasigurno ponuditi niz izazova za sve dijelove društva kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini.
Napominjemo, ulažu se ogromni napori kako bi se prevazišle i izbjegle sve moguće opasnosti koje su prisutne sa aspekta higijensko-epidemiološkog rizika sa posebnim osvrtom na objekte sa podzemnom eksploatacijom uglja.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je stava da u trajanju borbe cijelog društva protiv epidemije izazvane virusom COVID-19 JP „Elektroprivereda BiH“ d.d. Sarajevo i ZD rudnici uglja trebaju funkcionisati kao jedinstvena kompanija u svim aspektima djelovanja. Takođe, i po pitanju finansijskog aspekta trebaju djelovati kao jedinstvena kompanije koja se bavi proizvodnjom električne energije.
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je pozvao Vladu FBiH, JP „Eletroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, kao i uprave ZD Rudnici uglja da navedeno prihvate kao prijeku potrebu u cilju efikasnog funkcionisanja sistema za proizvodnju električne energije koji trenutno radi i djeluje u ekstremnim uslovima.
Takođe, ovom prilikom pozivamo članstvo Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH da kontinuirano poduzima mjere neophodne samozaštite shodno raspoloživim sredstvima, kako bi se izbjegle neželjene posljedice po zdravlje ljudi.”, navedeno je.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Imenovan v.d. direktora Rudnika soli i nadzorni odbor aerodroma u Tuzli

Objavljeno

-

Od

U okviru kadrovskih pitanja Vlada Tuzlanskog kantona  je u utorak  dala saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički Centar Tuzla o imenovanju prof. dr. med. sci. Vahida Jusufovića, specijalista oftalmologije za direktora Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, na mandatni period od četiri godine.

Vlada je imenovala Upravni odbor JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona na period od četiri godine. Data je prethodne saglasnosti Upravnom odboru Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona za prijevremeno razrješenje Emira Huskića vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona, te imenovanje prethodna Marine Tomić za vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona, do okončanja konkursne procedure za izbor i imenovanje direktora, a najduže 6 mjeseci.

Vlada je imenovala i punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o., utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“, te dala saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ o imenovanju Mensuda Brčaninovića iz Živinica za vršioca dužnosti Izvršnog direktora za saobraćaj i tehniku ovog javnog preduzeća do okončanja procedure za izbor i imenovanje Izvršnog direktora za saobraćaj i tehniku, a najduže 3 mjeseca.

Vlada je zatražila od Skupštine JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj da razriješi dužnosti članove, predstavnike državnog kapitala, imenovane u privremeni Nadzorni odbor JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj, te utvrdila prijedlog kandidata za imenovanje u privremeni Nadzorni odbor javnog preduzeća do imenovanja novog Nadzornog odbora u skladu sa zakonom, a najduže do 90 dana.

Data je  prethodna saglasnost Nadzornom odboru Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ d.d. Tuzla za imenovanje Belkise Avdagić, dipl.oec. za izvršnog direktora za ekonomsko- finansijske i pravne poslove Javnog preduzeća, kao i za imenovanje Alena Nuhića, dipl.ing.el. za izvršnog direktora za tehničke poslove Javnog preduzeća, na mandatni period na koji je imenovan direktor Javnog preduzeća.

Kada je u pitanju JP RTV TK, data je  saglasnost na Odluku Nadzornog odbora o prijedlogu za imenovanje vršioca dužnosti Uprave JP Radio – televizija Tuzlanskog kantona d.o.o. Tuzla, do okončanja konkursne procedure a najduže na period do šest mjeseci, i to: Kasim Softić, vršilac dužnosti direktora, Hasan Jahić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za razvoj i Admira Bakić, vršiteljice dužnosti izvršne direktorice za program.

Prethodne saglasnosti su date i Nadzornom odboru privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla za razrješenje Mujkić Mirnesa, dipl. kriminalista sa pozicije v.d. direktora privrednog društva, te imenovanje Aziza Čačkovića, dipl. pravnika na poziciju vršioca dužnosti direktora Privrednog društva na period od 27.09.2020. godine do okončanja konkursne procedure, a najduže do šest mjeseci. Osim razrješenja i imenovanja v.d. direktora ovog privrednog društva, Vlada je dala prethodne saglasnosti Nadzornom odboru privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla za razrješenje trenutnih i imenovanje v.d. izvršnih direktora Privrednog društva.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Objavljen Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija u TK

Objavljeno

-

Od

Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona raspisalo je Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu.

Predmet Javnog poziva za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu je prikupljanje prijava za odabir korisnika sredstava utvrđenih u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020. godinu na potrošačkoj jedinici32010002 -„Tjelesna kultura i sport“, planirana na ekonomskom kodu 614200 – Tekući transferi pojedincima u iznosu od 60.000 KM.

1) Pravo na dodjelu stipendije ima:

a)sportista koji je ostvario zapažene ili perspektivne sportske rezultate ili sportske rezultate specijalne olimpijade,

b)sportista-učenik.

Sve dodatne informacije o ovom Javnom pozivu možete pronaći OVDJE.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije