Povežite se sa nama

Vijesti

Rudari nastavljaju sa radom, ali su prioritet njihovo zdravlje i životi!

Objavljeno

-

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH oglasio se saopćenjem o stanju u rudnicima nakon što je i BiH zahvatila pandemija COVID 19. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Imajući u vidu činjenicu da je našu zemlju zahvatio val širenja epidemije izazvane virusom COVID – 19, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, je razmatrao stanje u ZD Rudnici uglja, posebno u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom gdje su uslovi rada ionako teški i za koje su potrebni posebni higijenski uslovi. Tim povodom, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je obavijestio Vladu FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH da zaposleni u Rudnicima uglja u FBiH iz sastava Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo u ionako ekstremnim i teškim uslovima pokušavaju proizvesti potrebnu količinu uglja koja je neophodna za proizvodnju električne energije, a koja je jedna od osnovnih i elementarnih potreba svih dijelova društva u Bosni i Hercegovini. Činjenica je i realnost svakako da prioritet mora biti zdravlje i život zaposlenih u Rudnicima uglja u FBiH, kako bi se na taj način obezbijedio kontinuitet proizvodnog procesa u narednom periodu a koji će zasigurno ponuditi niz izazova za sve dijelove društva kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini.
Napominjemo, ulažu se ogromni napori kako bi se prevazišle i izbjegle sve moguće opasnosti koje su prisutne sa aspekta higijensko-epidemiološkog rizika sa posebnim osvrtom na objekte sa podzemnom eksploatacijom uglja.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je stava da u trajanju borbe cijelog društva protiv epidemije izazvane virusom COVID-19 JP „Elektroprivereda BiH“ d.d. Sarajevo i ZD rudnici uglja trebaju funkcionisati kao jedinstvena kompanija u svim aspektima djelovanja. Takođe, i po pitanju finansijskog aspekta trebaju djelovati kao jedinstvena kompanije koja se bavi proizvodnjom električne energije.
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je pozvao Vladu FBiH, JP „Eletroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, kao i uprave ZD Rudnici uglja da navedeno prihvate kao prijeku potrebu u cilju efikasnog funkcionisanja sistema za proizvodnju električne energije koji trenutno radi i djeluje u ekstremnim uslovima.
Takođe, ovom prilikom pozivamo članstvo Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH da kontinuirano poduzima mjere neophodne samozaštite shodno raspoloživim sredstvima, kako bi se izbjegle neželjene posljedice po zdravlje ljudi.”, navedeno je.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Fahrudin Solak prenoćit će u SIPA-i

Objavljeno

-

Od

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) večeras je počelo ispitivanje osumnjičenih u aferi “Respiratori” i to Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline” i Fadila Novalića, premijera Federacije BiH.

Oni se osumnjičeni u aferi teškoj 10,5 miliona KM koja se odnosi na nabavku respiratora iz Kine.

Kako saznaje “Avaz” iz izvora bliskih SIPA-i, nakon četiri sata završeno je ispitivanje Solaka i on će biti zadržan 24 sata u ovoj agenciji.

To potvrđuje i činjenica i da je večeras njegov advokat sam napustio prostorije ove agencije u Istočnom Sarajevu.

Saznajemo da je Solak uhapšen, a osim njega, uhapšen je i Fikret Hodžić.

Ovaj posao pod čudnim okolnostima dodijeljen je “Srebrenoj malini” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a posao mu je dala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa sada suspendiranim direktorom Fahrudinom Solakom na čelu.

Kada je u pitanju Fadil Novalić, njemu je jučer oduzet mobitel. SIPA ima čvrste dokaze da je ova trojka umiješana u nezakonite radnje čim se svi nalaze na ispitivanju u Lukavici. U prostorijama SIPA-e su i dva tužioca Tužilaštva BiH koji rukovode istragom.

Ovim je potvrđeno da Tužilaštvo BiH sumnjiči Solaka i Hodžića za organiziranje grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Nastavite čitati

Vijesti

Posljednje pripreme pred otvaranje “Reumala” (FOTO)

Objavljeno

-

Od

Lječilište “Reumal” Fojnica će, kako smo kazali, 01. juna ponovo otvoriti vrata svojim gostima nakon više od dva mjeseca “lockdowna” uzrokovanog korona virusom.

Ipak, nije se mirovalo kada su u pitanju unutrašnji i vanjski radovi na hotelu pa su dovršeni radovi na Banji, ali su uređeni i pristupni putevi i cvijetnjaci oko Reumala, piše mahalla.ba.

Danas se vrše i posljednje pripreme i “umivanje” pred otvaranje u ponedjeljak.

Također, drago nam je bilo čuti od menadžmenta Reumala da se termini u Reumalu uveliko rezervišu.

Nastavite čitati

Najčitanije