Povežite se sa nama

Vijesti

Rudari nastavljaju sa radom, ali su prioritet njihovo zdravlje i životi!

Objavljeno

-

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH oglasio se saopćenjem o stanju u rudnicima nakon što je i BiH zahvatila pandemija COVID 19. Saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Imajući u vidu činjenicu da je našu zemlju zahvatio val širenja epidemije izazvane virusom COVID – 19, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, je razmatrao stanje u ZD Rudnici uglja, posebno u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom gdje su uslovi rada ionako teški i za koje su potrebni posebni higijenski uslovi. Tim povodom, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je obavijestio Vladu FBiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH da zaposleni u Rudnicima uglja u FBiH iz sastava Koncerna JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo u ionako ekstremnim i teškim uslovima pokušavaju proizvesti potrebnu količinu uglja koja je neophodna za proizvodnju električne energije, a koja je jedna od osnovnih i elementarnih potreba svih dijelova društva u Bosni i Hercegovini. Činjenica je i realnost svakako da prioritet mora biti zdravlje i život zaposlenih u Rudnicima uglja u FBiH, kako bi se na taj način obezbijedio kontinuitet proizvodnog procesa u narednom periodu a koji će zasigurno ponuditi niz izazova za sve dijelove društva kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini.
Napominjemo, ulažu se ogromni napori kako bi se prevazišle i izbjegle sve moguće opasnosti koje su prisutne sa aspekta higijensko-epidemiološkog rizika sa posebnim osvrtom na objekte sa podzemnom eksploatacijom uglja.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je stava da u trajanju borbe cijelog društva protiv epidemije izazvane virusom COVID-19 JP „Elektroprivereda BiH“ d.d. Sarajevo i ZD rudnici uglja trebaju funkcionisati kao jedinstvena kompanija u svim aspektima djelovanja. Takođe, i po pitanju finansijskog aspekta trebaju djelovati kao jedinstvena kompanije koja se bavi proizvodnjom električne energije.
Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH je pozvao Vladu FBiH, JP „Eletroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, kao i uprave ZD Rudnici uglja da navedeno prihvate kao prijeku potrebu u cilju efikasnog funkcionisanja sistema za proizvodnju električne energije koji trenutno radi i djeluje u ekstremnim uslovima.
Takođe, ovom prilikom pozivamo članstvo Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH da kontinuirano poduzima mjere neophodne samozaštite shodno raspoloživim sredstvima, kako bi se izbjegle neželjene posljedice po zdravlje ljudi.”, navedeno je.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Poljoprivredni proizvođači najavili blokadu granice

Objavljeno

-

Od

Ukoliko Hrvatska do četvrtka ne pojednostavi izvoz šljive iz BiH u Evropsku uniju, poljoprivredni proizvođači će biti prinuđeni da blokiraju granicu – rekao je Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju, koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona.

Selimović ističe da čekaju hitno reagovanje i rješavanje problema s obzirom na to da svaki dan imaju sve veći broj kamiona sa šljivom koji idu prema granici.

– Ukoliko ne dobijemo adekvatan odgovor i rješenje da naša roba i naši kamioni ne stoje po dva-tri dana na granici, mi ćemo u četvrtak donijeti odluku šta dalje raditi. Predložićemo da se primijeni reciprocitet, odnosno da i BiH ograniči uvoz u našu zemlju samo na dva granična prelaza – naveo je Selimović za “Nezavisne”.

Ističe da je ove godine velika potražnja za šljivom, te da kupci u evropskim zemljama traže tonu više nego ranije.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kazao je da je ovaj problem velika neodgovornost institucija koje su nadležne za to.

– Svake godine nam se to dešava. Zašto ne bi bila donesena generalna odluka da granice rade ako je potrebno i 24 sata u sezoni – kazao je Dojčinović i dodao da je to roba koja ne trpi čekanje.

– Ugovorene su isporuke, ljudi u Njemačkoj čekaju, ali zbog granica roba ne može da ode – kazao je Dojčinović.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Otvaraju se granice BiH za državljane EU uz negativan test na koronavirus

Objavljeno

-

Od

Na sjednici Vijeća ministara BiH danas je usvojena i odluka o ulasku stranaca u BiH te omogućen ulazak za državljane zemalja Evropske unije i zemlje Schengena uz negativan test na koronavirus.

Jedini uslov je da test ne bude stariji od 48 sati. Odluka stupa na snagu 16. jula.

Iako je BiH još uvijek na crnoj listi Evropske unije, Savjet ministara je ipak odlučio da otvori granice BiH.

Podsjetimo, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je prije dvije sedmice rekao da će granice BiH ostati zatvorene za građane EU dok oni ne otvore granice za bh. državljane.

Evropska unija je istog dana, odnosno 30. juna, objavila listu zemalja čijim državljanima je zabranjen ulazak u zemlje članice EU i na toj listi je i BiH.

Što se tiče susjednih država, prema ranijoj odluci Savjeta ministara BiH, dopušten je ulazak državljanima Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a njima nije potreban negativan test na virus korona.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije