Povežite se

Vijesti

Rudari iz proizvodnje danas protestovali ispred uprave Kreke: Sindikat više nema podršku pravih rudara iz proizvodnje

Objavljeno

na

Rudari iz direktne proizvodnje RMU Kreka nezadovoljni stanjem u rudniku i djelovanjem sindikata danas su protestovali ispred uprave rudnika.

Ogorčeni rudari su istakli da sinidkat više nema podršku pravih rudara iz proizvodnje jer su rudari više puta iznevjereni i prevareni od strane istog. Kako su poručili, nije u redu da radnici u direktnoj proizvodnji imaju duplo manje plate od administracije i da im je dosta da se u administraciji izmišljaju radna mjesta kako bi se uhljebili podobni stranački kadrovi koji nisu stručni za posao koji obavljaju što je Kreku dovelo na niske grane.

Rudari iz proizvodnje su ogorčeni i činjenicom da se u sindikatu nalaze šefovi i rukovodioci dok iz direktne proizvodnje nema apsolutno nikoga.

– U sinidkatu su sve sami šefovi i rukovodioci, nema tu pravih rudara, onih koji bi se istinski borili za rudare. Zbog toga smo došli u situaciju da “odgovorni analitičar” u upravi prima platu u iznosu od 1930 KM dok prvi bagerista koji svakodnevno rizikuje svoj život ima platu od samo 850 KM. Pri tome, situacija je toliko loša da i taj bagerista radi sam na radnom mjestu, iako zakon obavezuje dva radnika na tom radnom mjestu, rekao je jedan od rudara.

Rudari su dodali da oni žele da rade i da nisu nikako za stečaj. Za trenutnu situaciju kažu kriv je sindikat i uprava koji su mnogo puta rudare prodali i iznevjerili:

– Mi nikako ne želimo stečaj jer nismo krivi za trenutnu situaciju u rudniku niti smo doprinijeli ovakvom stanju. Mi želimo da radimo, ali isto tako želimo da budemo adekvatno plaćeni za taj rad jer mi rizikujemo svoje živote svakodnevno dok su sindikalci u kancelarijama, u udobnim i toplim foteljama, a zato primaju plate koje su dva a nekad i tri puta veće od plate običnih rudara. Sindikat i uprava rudnika u zadnjih 15-ak godina su mnogo puta prodali rudare i zato trebaju da odgovaraju, poručili su ogorčeni rudari iz direktne proizvodnje RMU Kreka.

Na kraju su rudari poručili da oni apsolutno podržavaju sve mjere koje se uvode a koje će razdvojiti rad od nerada i koje će Kreku postaviti na zdrave noge, onako kako je to nekada bilo.

Oglašavanje

Vijesti

Otkazan javni doček Nove godine u Sarajevu

Objavljeno

na

By

Gradsko vijeće Sarajeva je izglasalo otkazivanje dočeka Nove godine u ovom gradu zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije.

Ova odluka je donesena većinski, sa 20 glasova “za”, jedan vijećnik je bio protiv, a četiri suzdržana.

Još uvijek nije odlučeno na šta će biti potrošeno 50.000 KM koje su planirane za organizaciju dočeka. Ova odluka bi trebalo da bude donesena na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Kako je dogovoreno na sjednici, Grad će u saradnji s turističkom zajednicom Kantona Sarajevo učestvovati u kreiranju događaja koji će oživjeti novogodišnji duh. Inače, Grad je zajedno s općinama i Turističkom zajednicom KS planirao za doček Nove godine izdvojiti ukupno 300.000 KM.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su za Klix.ba kazali da su oni dali svoje jasne smjernice za organizovanje ovakvog događaja u vrijeme epidemije, ali da nisu davali nikakve preporuke o neodržavanju praznika.

Slične smjernice dali su i za organizovanje zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu.

 

Klix

Nastavite sa čitanjem

Vijesti

Postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara

Objavljeno

na

By

Vlada Federacije BiH postigla je sporazum sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH. Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11.

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Trenutno se u zgradi Vlade Federacije BiH očekuje pres-konferencija na kojoj će se nakon potpisivanja sporazuma javnosti obratiti federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džidić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

RTVTK

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije