Povežite se sa nama

Vijesti

Roditeljima vrijeme ne liječi rane

Objavljeno

-

U Aleji mladosti i na tuzlanskoj Kapiji obilježena je 25. godišnjica stravičnog masakra kojeg su pripadnici Vojske RS počinili 25. maja 1995. godine. Od granate ispaljene sa njihovih položaja na Ozrenu ubijena je 71 osoba dok je više od stotinu teže ili lakše ranjeno.

Dvije i pol decenije kasnije dan godišnjice najveće tuzlanske rane je prepun simbolike. Otvoren je Memorijalni centar, Bajram, Dan šehida…

– Ranije sam tvrdio, a sada sam ubjeđen. Onaj ko izgubi dijete, njemu vrijeme ne liječi rane. Možda bi nam malo, sasvim malo lakše bilo da su zločinci osuđeni. I ovaj jedan što je osuđen, on nije pobjegao, on je pušten da ode. Pustio ga je Sud BiH, a očito da je i politika u sve to umiješala svoje prste – kaže Hilmo Bučuk, otac ubijene Lejle.

Esma Slijepčević je na Kapiji ostala bez sina Asima. Od tada njen život kao da je stao…

-Nisam dobro ovih dana. Prvo je otvoren Memorijalni centar, pa je 23. maja bio njegov rođedan, jučer Bajram, a danas 25. godišnjica. Sjećam se tog dana. Moj sin se spremao na fakultet, a kasnije je htio s drugom izaći napolje. Opirala sam se tome, ali sam mu na kraju popustila. Nikada se više nije vratio – kaže Esma Slijepčević.

Nedim Rekić je bio nadareni fudbaler. Imao je angažman u Austriji, ali je karijeru završio u Slobodi. Ubijen je 25. maja.

-Njega je nešto vuklo da se vrati iz Austrije. Došao je 15. maja 1992. godine, a onda je nastavio igrati za Slobodu. Svi koji su ga poznavali znaju kako je bio pedantan. Meni je svaki dan kao godina – kaže njegova majka Vahida Rekić.

U Aleji mladosti su mnogobrojne delegacije položili vijence i cvijeće te odali počast nevinim žrtvama velikosrpskog zločina. Također i na Kapiji, mjestu stradanja tuzlanske mladosti, položeni su vijenci i cvijeće, a u 20:55 će se oglasiti sirene.

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ubijena tuzlanska mladost

Suzan Abdulismail, Edina Ahmetašević, Elvis Alagić Enko, Admir Alispahić, Lejla Atiković, Asmir Bakalović, Adnan Beganović, Damir Bojkić, Indira Borić, Ivana Bošnjaković, Elma Brguljak, Lejla Bučuk, Sanja Čajić, Selma Čaušević, Amir Čekić, Samir Čirak Ćiro, Almasa Ćerimović, Zada Dedić, Razija Djedović, Amir Đapo, Suzana Dušić, Amir Đuzel, Muris Fatušić, Ago Hadžić, Hamdija Hakić, Senad Hasanović, Šemsa Hasečić, Alem Hidanović, Nedim Hodžić, Hasan Hrustanović, Adnan Hujdurović, Elvira Hurić, Almir Jahić, Azur Jogunčić, Sandro Kalesić, Franc Kantor, Damir Kurbašić, Vanja Kurbegović, Vesna Kurtalić, Sulejman Mehanović, Pera Marinović, Nenad Marković, Amira Mehinović, Edin Mehmedović, Edisa Memić, Adrijana Milić, Nešet Mujanović, Edin Mujabašić, Samir Mujić, Elvir Murselović, Šaban Mustačević, Dijana Ninić, Selma Nuhanović, Indira Okanović, Rusmir Ponjavić, Raif Rahmani, Fahrudin Ramić, Nedim Rekić, Jasminko Rosić, Nihada Šišić, Armin Šišić, Senahid Salamović, Edhem Sarajlić, Jasminka Sarajlić, Aim Slijepčević, Savo Stjepanović, Jelena Stojičić, Ilinka Tadić, Azur Vantić, Mustafa Vuković i Adnan Zaimović.

Đukić u Beogradu

Prosječna starost mučki ubijene tuzlanske mladosti iznosila je 23 godinu, a najmlađa žrtva bio je trogodišnji Sandro Kalesić, koji je poginuo na godišnjicu braka svojih roditelja. Pred Sudom BiH osuđen je Novak Đukić, komandant Taktičke grupe Ozren, koji je naredio artiljerijsko gađanje Tuzle. Đukić je najprije osuđen na 25 godina zatvora. Ustavni sud BiH je zbog pogrešne primjene zakona 2014. godine ukinuo presudu Đukiću, a on je u junu 2014. godine osuđen na 20 godina zatvora. Kaznu nikada nije odslužio, a iz Beograda javno negira zločin i vrijeđa žrtve i njihove najmilije.

Oglašavanje

Vijesti

Dedić: Podršku proljetnoj sjetvi dobit će 18.400 poljoprivrednika u FBiH

Objavljeno

-

Od

Federalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudin Dedić izjavio je za Fenu da je resorno ministarstvo okončalo javni poziv za proljetnu sjetvu, koji je realiziran u suradnji s kantonalnim ministarstvima i općinama.

”Na osnovu preliminarne liste korisnika koju je dostavilo 70 općina, poticajima od 8,8 milijuna KM bit će obuhvaćeno 18.400 poljoprivrednih proizvođača” – istakao je Dedić.

Dodao je da je riječ o poljoprivrednicima od kojih je većina bila upisana u registre poljoprivrednih gazdinstava, a da je od ožujka 2020. registrirano 1.200 novih gazdinstava i 227 poljoprivrednih obrta.

Dedić je naveo da će biti povećan obim poljoprivredne proizvodnje i obrađeno dodatnih 27.000 hektara zemljišta na području FBiH.

”U uvjetima kada je zbog pandemije koronavirusa postojala opasnost od poremećaja u redovnom snabdijevanju hranom, Vlada FBiH i resorno ministarstvo poduzeli su dodatne aktivnosti kako bi povećali proljetnu sjetvu i ovom mjerom je djelimično ostvaren cilj da budemo manje ovisni o uvoznoj hrani” – rekao je Dedić.

Naglasio je da je u pripremi i program podrške jesenjoj sjetvi, prvenstveno pšenice, koji će također biti realiziran u suradnji s nižim razinama vlasti.

Dedić je potcrtao da su tijekom realizacije programa podrške proljetnoj sjetvi djelovali kao jedan tim sa načelnicima općina i kantonalnim ministarima, bez obzira na stranačku pripadnost, i da se nada da će program biti uspješan i suradnja nastavljena.

”Kada budu potpisani sporazumi s općinama mi ćemo objaviti preliminarnu listu svih korisnika podrške na internet stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao što objavljujemo i redovne isplate poticaja” – kazao je Dedić.

Pojasnio je da je poljoprivreda tvornica na otvorenom i da se poljoprivrednici često suočavaju s nepogodama kao što su poplave, mraz ili suše, ali da su spomenutim programom veće površine poljoprivrednog zemljišta stavljene u funkciju.

”Ako budemo imali zadovoljavajuće vremenske uvjete očekujemo i puno veći urod u odnosu na prošlu godinu, a svi građani bi trebali više kupovati domaće proizvode i tako nagraditi trud naših poljoprivrednika i doprinijeti jačanju gospodarstva” – poručio je Dedić.

Nastavite čitati

Vijesti

Nadzorna služba JU Zaštićeni pejzaž Konjuh izašla na teren: Ustanovljeno uništavanje dijelova Pejzaža

Objavljeno

-

Od

JU Zaštićeni pejzaž Konjuh odmah nakon upoznavanja sa informacijom o uništenom dijelu Pejzaža uputila je na teren radnu grupu od predstavnika ustanove – nadzornu službu, te predstavnike JP Šume TK. Na osnovu obilaska terena ustanovljena su velika razaranja i devastacija terena u zaštićenoj zoni B1 (područje Rimske kaldrme, biciklističke staze i dr.), te u zoni A1 na lokalitetu Korita – Miljkovac, gdje su devastirani putevi i prostor oko spomen obilježja palim borcima iz NOB-a.

Kompletan zapisnik sa uviđaja na terenu sa snimcima i fotografijama dostavljen je nadležnom inspekcijskom organu TK na dalje postupanje.

“Ovaj brutalan čin uništavanja i devastacije područja Zaštićenog pejzaža osuđujemo i od nadležnih organa tražimo što hitniju istragu, a posebno od inspekcije TK, te preduzimanje mjera protiv odgovornih počinilaca, s obzirom da je poznato odakle potiču i iz kojih područja, s obzirom da su slične stvari činili i u prethodnim godinama. Nakon što inspekcijski organi obave svoj dio posla, nama preostaje period sanacije terena, sanacija spomenika kulture “Rimska kaldrma”, kao i lokaliteta oko spomen obilježja palim borcima iz NOB-a te drugih devastiranih površina na ovom lokalitetu u čemu očekujemo i podršku. Ova ustanova će u narednom periodu utvrditi mjere i aktivnosti koje je potrebno poduzeti na zaštiti i sprječavanju eventualnih negativnih djelovanja ove vrste od pojedinaca ili grupe o čemu ćemo obavijestiti i Ministarstvo porostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, koje je odmah, nakon što su dobili informaciju, reagovali i zatražili nadzor inspekcijskih organa” – saopćili su iz JU Zaštićeni pejzaž Konjuh.

Nastavite čitati

Najčitanije