Povežite se sa nama

COVID-19

Roditelji u Mostaru poručili: Zašto se nije reagiralo u februaru kada su razredi bili desetkovani (FOTO)

Objavljeno

-

Roditelji mostarskih školaraca okupljenih u Udruženje „Naša djeca“ večeras su organizirali protestnu šetnju pod nazivom „Socijalizacija, ne ekranizacija“.

Članovi ovog Udruženja, njih više od 2.500 već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo organizacijom nastavnog procesa, a protestnom šetnjom su nadležnima željeli poručiti da od svijih zahtjeva neće odustati.

Mjera samoizolacije

Kako je kazala Mirjana Laganin, portparol Udruženja, njihov glavni zahtjev jeste taj da se online nastava održava, isključivo, u slučaju opće karantene.

– Zahtijevamo da se mjera samoizolacije izrekne samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu. Također, da se mjerenje temperature djeci vrši kod kuće, a ne pri ulasku u školu. Zahtijevamo i obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom te ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica, kao i da se ispita koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta – iznijela je Laganin.

Naglasila je da se roditelji konstantno javljaju i negoduju te da iznose razna iskustva u proteklih sedam dana nastave.

– Imali smo slučaj u vezi samoizolacije, gdje je djetetu određena ta mjera, zbog zaražene majke. Međutim, nakon isteka mjere, škola ne želi vratiti dijete, a s druge strane liječnik ne želi propisati obavezu testiranja budući da dijete nema simptome. Pored toga i učitelji su nezadovoljni zbog rotiranja, jer su grupe podijeljen onako kako to ne treba biti, to se moglo drugačije organizirati, a u svakom slučaju roditelji imaju puno poteškoća oko brige za svoju djecu u ovakvim okolnostima provođenja nastave – kazala je ona.

Ustrajati do kraja

Dragan Musa, član UO Udruženja i roditelj troje djece, od kojih je dvoje školskog uzrasta poručio je da će ustrajati do kraja, sve dok se , naveo je, ne dogode promjene i dok nadležno ministarstvo ne počne razgovarati s roditeljima.

Ajla Žujo majka dvoje djece uzrasta 15 i 11 godina kazala je kako želi da se njena djeca normalno obrazuju, a ne da nastavu pohađaju na ovaj način. Mjere koje su donesene su, kazala je, nelogične, pogotovo, u okolnostima kada su dopuštene svadbe, kada rade ugostiteljski objekti i kada djeca, na koncu, zajedno pohađaju razne vannastavne aktivnosti i kada se druže van škole.

– Pitam se zašto niko nije reagovao u februaru, kada su nam djeca masovno obolijevala od gripe,čega li već, kada su nam razredi bili desetkovani. Zbog čega tada nisu škole bile zatvorene – rekla je Žujo.

Podršku roditeljima su pružili i brojni učitelji i nastavnici, a također, u Gradskom parku je organizirano i potpisivanje peticije sa zahtjevima koje će roditelji uputiti nadležnim instancama.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

COVID-19

Studija predlaže uvođenje ‘tihih zona’: Evo što to znači i kako bi se njima smanjilo širenje virusa

Objavljeno

-

Od

Tišim govorom zrakom se raspršuje manje virusa te se tako smanjuje njegovo širenje, što u vrijeme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki znanstvenici.

Smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvrde znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta.

“Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje ‘tihih zona’ u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogajnicama”, napisali su.

Svjetska zdravstvena organizacija u srpnju je iznijela mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti aerosolom u situacijama poput zbornog pjevanja ili za vrijeme vježbanja u teretanama te u restoranima. Mikroskopske čestice koje se raspršuju tijekom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapta i vike, odašilje 50 puta više čestica.

Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je posrijedi širenje virusa aerosolom”, kazao je glavni autor studije William Ristenpart.

“Napučena, ali tiha učionica puno je manje opasna od karaoke bara u kojemu nema mnogo ljudi, ali se ondje nadvikuju zbog glasne muzike ili glasno pjevaju”.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

COVID-19

Novalić: “Korona 2” će biti nižeg levela, pomoć putem uredbi za najpogođenije grane

Objavljeno

-

Od

Novi set ekonomskih mjera neće biti u formi zakona, nego nižih pravnih normi, najavio je prije Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA) federalni premijer Fadil Novalić.

On je kazao kako je sam zakon presložna forma i kako se korona-zakon “gurao” dva mjeseca, ali da će novi set mjera u formi uredbi imati isti karakter kao “korona 2”, te da je po novcu iste vrijednosti.

Pokazalo se da pad od 20 posto, kako je korona-zakon predviđao, nije bio kod tako velikog broja poslovnih subjekata, što je dobro, ali ne možemo se misliti da ne postoji negativan utjecaj pandemije. Nakon šest mjeseci smo uočili da su neke grane prošle katastrofalno loše kao turizam, hoteli, prijevoznici, aerodromi apsolutno nemaju prometa, a izvoznici su ugroženi. Oni nemaju potražnje na zapadu, a ona će se pojaviti kad se pojavi vakcina – rezimirao je premijer.

On je najavio kako se sada “formatira jedan program budžetski kroz ministarstva putem uredbi, koji je niži level od korona-zakona da potpomogne samo te ciljane grane kroz ministarstva prometa, turizma i privrede”.

Mi budžet od pet milijardi koristimo kako govore potrebe, sredstva dolaze i odlaze – kazao je on nagovjestivši da će nove mjere biti spremne za par sedmica.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije