Povežite se sa nama

COVID-19

Roditelji u Mostaru izlaze na ulice

Objavljeno

-

Roditelji će u Mostaru organizirati prosvjednu šetnju u ponedjeljak u 18.00 sati na Španjolskom trgu, najavljeno je na Facebook grupi Inicijative roditelja – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci.

Roditelji su svjesni da izolirani i pojedinačni otpor neće uroditi plodom i da je svima jedina šansa koordinirano i zajedničko istupanje. Blago upozorenje Inicijativa roditelja – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci, smatra da trebaju ići u smjeru prosvjeda, jer pokušali su razgovarati s nadležnima no oni su ih ignorirali.

”Pokušali smo razgovarati, ignorirani smo od strane ministra. Predstavnici udruge Naša djeca su  obavijestili da planiraju prosvjednu šetnju u Mostaru. Mi pozivamo sve roditelje članove ove inicijative kao i sve potpisnike naše peticije (i sve ostale koji podupiru ovu inicijativu) da se pridruže ovoj mirnoj prosvjednoj šetnji. Ovo će biti samo blago upozorenje u ono što slijedi poslije, a to su masovna miroljubiva okupljanja sa jasnim ciljem – povratka na normalno školovanje!”, navodi se na Facebook grupi Inicijative roditelja.

Aktivnosti

Naime u ovu Inicijativu uključeni su roditelji iz Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije, a na Facebook grupi, administratori su odlučili sve roditelje i zainteresirane za ovu tematiku barem jednom tjedno, opširnije informirati o poduzetim aktivnostima.

Od osnivanja ove Inicijative pa do danas, bilo je nekoliko prilično bitnih aktivnosti, a važno je da su se sastali predstavnici udruge Naša djeca iz Mostara i Inicijative roditelja iz Ljubuškog.

”Cilj nam je okrupniti napore i efektivnije se suprotstaviti nelogičnim i restriktivnim mjerama koje se trenutno provode isključivo i jedino u školama (osnovnim i srednjim). Svjesni smo da izolirani i pojedinačni otpor neće uroditi plodom i da nam je svima jedina šansa koordinirano i zajedničko istupanje. Na tom sastanku usuglasili smo nekoliko bitnih smjernica i aktivnosti”, navodi se na stranici, gdje se ističe da su predstavnici udruge Naša djeca trebali imati sastanak s nadležnima u županiji, ali nitko iz ministarstva obrazovanja nije se udostojio doći na sastanak koji je inicirala ova udruga roditelja, dok su Zavod za javno zdravstvo i Krizni stožer prebacivali odgovornost s jednih na druge, okrivljujući i roditelje zbog pogoršanja situacije i nepoštovanja mjera.

Roditelji su odlučili izraditi i Dokument o preuzimanju odgovornosti za vlastito dijete uz provođenje higijenskih mjera unutar škole, kako bi smanjili pritisak na ravnatelje škola koji se plaše sankcija.

Roditelji u Mostaru izlaze na ulice!

Preuzimanje odgovornosti za vlastito dijete

”U komunikaciji sa nastavnim osobljem i ravnateljima raznih škola sa područja HNŽ-a/ZHŽ-a, primijetili smo da je jedan od glavnih problema u cijeloj priči taj što se ravnatelji boje sankcija u slučaju da jedno dijete oboli, a da se oni istovremeno nisu držali svih preporuka Ministarstva. Zbog toga, svim roditeljima planiramo ponuditi dokument u kojem stoji da oni preuzimaju odgovornost za pojavu simptoma bilo koje bolesti ili infekcije, kao i mogućnost prijenosa istih. Na ovaj način rasteretit ćemo ravnatelje tog straha (i odgovornosti), a kao rezultat tražit ćemo da svako dijete čiji roditelj to potpiše može ići u školu na način na koji je to bilo i ranije, ukoliko to želi (bez maske, bez svakodnevnog mjerenja temperature, da može ići na veliki odmor itd.). Također, to sve skupa podrazumijeva da je i online nastava kao takva nepotrebna – i neprihvatljiva”, navodi Inicijativa roditelja, naglašavajući da smatramo da nošenje maske treba biti izbor, a ne obveza.

”Dakle, krajnji rezultat bi trebao biti povratak na normalno, kao što je to bilo i prijašnjih godina. Nažalost, neki kao da se počinju navikavati na “novo normalno” kako ga oni zovu. Roditelji, ovdje okupljeni, ne žele “novo normalno”, ne žele ekranizaciju umjesto socijalizacije i to je za sve nas crvena linija ispod koje nećemo ići”, naveli su na stranici, ističući da sam sadržaj dokumenta još usuglašavju sa kolegama iz Mostara, Ljubuškog i s roditeljima iz drugih općina u HNŽ-u i ZHŽ-u koji se u hodu organiziraju i okupljaju oko Inicijative roditelja – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djecu. O konačnoj verziji ćemo Vas sve blagovremeno informirati.

”Još jednom pozivamo sve roditelje da ne poduzimaju samostalne akcije jer su one kontraproduktivne i neučinkovite”, navodi se na stranici Inicijative.

O Inicijativi roditelja Inicijativa roditelja

– Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci je u procesu razvijanja svoje mreže u svim općinama u HNŽ-u i ZHŽ-u organizirajući slične IO roditelja.

”Još jednom napominjemo da je Inicijativa apolitična i od tog kriterija nećemo odstupiti. Nije tajna da u samoj inicijativi imamo ljude raznih političkih, pa i svjetonazorskih profila objedinjeni oko istog interesa, i smatramo da nas upravo taj interes spaja. Svatko je dobrodošao ako želi stati uz one koji se zalažu za povratak normalnog, a ne “novog normalnog” koje nam se kao pojam nameće svaki dan. Svaki roditelj koji nam se želi pridružiti, je dobrodošao, bez obzira kojoj stranci pripada, udruzi ili društvenom profilu”, rekli su iz ove Inicijative.

Zamolili su sve da ih prate i dalje, dijele vijesti, okupljaju se i ”drže zagrijanima” za ovu inicijativu, jer ovdje sjede stvarno ozbiljni ljudi i roditelji, koji pored stotinu privatnih obaveza ulažu i odvajaju jako puno vremena i truda kako bi promijenili ono što smatraju lošim za svoju djecu.

”Nije lako, ali ne damo se i najavljujemo da od svoje djece nećemo odustati nikada. Ovdje se podvlači crta. Došao je trenutak da se odmaknemo od tipkovnica, mobitela i tužakanja po kafićima. Došao je trenutak da se dignemo i krenemo u obranu prava roditelja na odgoj NAŠE djece!”, napisala je Inicijativa roditelja – Zahtijevamo normalno školovanje našoj djecu!.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

COVID-19

Studija predlaže uvođenje ‘tihih zona’: Evo što to znači i kako bi se njima smanjilo širenje virusa

Objavljeno

-

Od

Tišim govorom zrakom se raspršuje manje virusa te se tako smanjuje njegovo širenje, što u vrijeme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki znanstvenici.

Smanjenje glasnoće za samo šest decibela u prosječnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručenje ventilacije u prostoriji, tvrde znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta.

“Rezultati naše studije ukazuju na to da bi javnozdravstvene vlasti trebali razmotriti uvođenje ‘tihih zona’ u zatvorenim prostorima visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i zalogajnicama”, napisali su.

Svjetska zdravstvena organizacija u srpnju je iznijela mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti aerosolom u situacijama poput zbornog pjevanja ili za vrijeme vježbanja u teretanama te u restoranima. Mikroskopske čestice koje se raspršuju tijekom govora dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje glasnoće za 35 decibela, što je razlika između šapta i vike, odašilje 50 puta više čestica.

Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je posrijedi širenje virusa aerosolom”, kazao je glavni autor studije William Ristenpart.

“Napučena, ali tiha učionica puno je manje opasna od karaoke bara u kojemu nema mnogo ljudi, ali se ondje nadvikuju zbog glasne muzike ili glasno pjevaju”.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

COVID-19

Roditelji u Mostaru poručili: Zašto se nije reagiralo u februaru kada su razredi bili desetkovani (FOTO)

Objavljeno

-

Od

Roditelji mostarskih školaraca okupljenih u Udruženje „Naša djeca“ večeras su organizirali protestnu šetnju pod nazivom „Socijalizacija, ne ekranizacija“.

Članovi ovog Udruženja, njih više od 2.500 već duže vrijeme iskazuju nezadovoljstvo organizacijom nastavnog procesa, a protestnom šetnjom su nadležnima željeli poručiti da od svijih zahtjeva neće odustati.

Mjera samoizolacije

Kako je kazala Mirjana Laganin, portparol Udruženja, njihov glavni zahtjev jeste taj da se online nastava održava, isključivo, u slučaju opće karantene.

– Zahtijevamo da se mjera samoizolacije izrekne samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu. Također, da se mjerenje temperature djeci vrši kod kuće, a ne pri ulasku u školu. Zahtijevamo i obavezno uvođenje velikog odmora za učenike svih razreda na otvorenom te ukidanje ograničenja maksimalnog broja učenika na 15 i formiranje razreda ovisno o kapacitetu učionica, kao i da se ispita koliko mjere utječu na psihološki i socijalni razvoj djeteta – iznijela je Laganin.

Naglasila je da se roditelji konstantno javljaju i negoduju te da iznose razna iskustva u proteklih sedam dana nastave.

– Imali smo slučaj u vezi samoizolacije, gdje je djetetu određena ta mjera, zbog zaražene majke. Međutim, nakon isteka mjere, škola ne želi vratiti dijete, a s druge strane liječnik ne želi propisati obavezu testiranja budući da dijete nema simptome. Pored toga i učitelji su nezadovoljni zbog rotiranja, jer su grupe podijeljen onako kako to ne treba biti, to se moglo drugačije organizirati, a u svakom slučaju roditelji imaju puno poteškoća oko brige za svoju djecu u ovakvim okolnostima provođenja nastave – kazala je ona.

Ustrajati do kraja

Dragan Musa, član UO Udruženja i roditelj troje djece, od kojih je dvoje školskog uzrasta poručio je da će ustrajati do kraja, sve dok se , naveo je, ne dogode promjene i dok nadležno ministarstvo ne počne razgovarati s roditeljima.

Ajla Žujo majka dvoje djece uzrasta 15 i 11 godina kazala je kako želi da se njena djeca normalno obrazuju, a ne da nastavu pohađaju na ovaj način. Mjere koje su donesene su, kazala je, nelogične, pogotovo, u okolnostima kada su dopuštene svadbe, kada rade ugostiteljski objekti i kada djeca, na koncu, zajedno pohađaju razne vannastavne aktivnosti i kada se druže van škole.

– Pitam se zašto niko nije reagovao u februaru, kada su nam djeca masovno obolijevala od gripe,čega li već, kada su nam razredi bili desetkovani. Zbog čega tada nisu škole bile zatvorene – rekla je Žujo.

Podršku roditeljima su pružili i brojni učitelji i nastavnici, a također, u Gradskom parku je organizirano i potpisivanje peticije sa zahtjevima koje će roditelji uputiti nadležnim instancama.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije