fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Roditelji još čekaju odgovore na žalbe: Nezadovoljni su rezultatima upisa djece u predškolske ustanove

U Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS-a još pristižu žalbe koje su uputili roditelji djece nezadovoljni rezultatima upisa djece u predškolske ustanove. Rok za podnošenje žalbi je bio do 4. augusta, ali u Ministarstvo iz pisarnice dolaze žalbe dan za danom.

Konačne liste

– Trenutno analiziramo žalbe koje su stigle u srijedu i četvrtak i njih je 48. Kada se proces kompletira, očekujemo da ćemo odgovoriti na oko 250 žalbi. Prema dosadašnjim rezultatima, roditelji se najčešće žale na isti broj bodova, to je slučaj u vrtićima gdje je bilo malo mjesta, a mnogo djece je apliciralo. Žale se i na to što su greškom sami birali pogrešnu ustanovu. Neke žalbe su se pokazale opravdane, neke neopravdane, ali konačnu informaciju ćemo imati tek nakon okončanja kompletnog postupka, saznali smo u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje.

Do 8. augusta svi roditelji koji su uputili žalbu će dobiti odgovore, a već 9. augusta će biti objavljene konačne liste.

– Za javni poziv su bile registrovane sve predškolske ustanove u Kantonu Sarajevo, tj. 91 organizaciona jedinica predškolskog odgoja i obrazovanja. Za upis u predškolske ustanove za školsku 2022/2023. registrovano je 3.331 dijete. Na prvom dijelu upisnog roka učestvovalo je 2.353 djece, od kojih se 1.052 nalazi na listi primljene djece, a na drugom upisnom roku pravo odabira iskorišteno je za 1.499 djece, od kojih se 851 dijete nalazi na listi primljene djece. Kapaciteti predškolskih ustanova su dovoljni za prijem 9.013 djece. Od navedenog broja za 6.361 dijete, a koja su pohađala predškolske ustanove u školskoj 2021/2022, roditelji su se izjasnili da žele da nastave koristiti usluge predškolskih ustanova u narednoj školskoj godini. U prvom dijelu upisnog roka primljeno je 1.052 djece, a u drugom je primljeno 851 dijete, što znači da je oko 600 mjesta u vrtićima ostalo slobodno.

Privatni vrtići

Nakon perioda predviđenog za prigovore roditelja, znat ćemo tačan broj upisane djece, zaključili su iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS-a.

Programom Vlade KS-a predviđeno je sufinansiranje od 200 KM mjesečno za svako dijete koje je upisano u privatne predškolske ustanove u KS-u. Ove godine prvi put je organizovan online upis djece u vrtiće, što je stvorilo dodatno konfuziju roditeljima. Iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje su naveli da, s obzirom na to da je prva godina primjene novog sistema, sasvim je očekivano da bude izazova.

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...