fbpx
Vijesti

Reis Kavazović poslao poruku domaćim političarima: Nemojte se uzdati u OHR, sami pronađite rješenja

Vrijeme je da svi pokažu veći stepen odgovornosti, i političke partije i međunarodni zvaničnici, OHR i zapadne ambasade, kao i članice Vijeća za implementaciju mira (PIC)

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović izjavio je da domaći politički akteri moraju preuzeti odgovornost za dešavanja u zemlji, te da ne trebaju očekivati rješenje od međunarodne zajednice.

Dodao je kako se ne treba uzdati u Ured visokog predstavnika (OHR) osim kada je to nužno i u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Smatra kako bi bilo kakvo nedosljedno i pristrano nametanje novih rješenja za formiranje vlasti dodatno destruisalo ionako ruinirano povjerenje društva u domaće političke aktere i međunarodnu zajednicu.

– Vrijeme je da svi pokažu veći stepen odgovornosti, i političke partije i međunarodni zvaničnici, OHR i zapadne ambasade, kao i članice Vijeća za implementaciju mira (PIC). Dodatne podjele i polarizacija društva samo komplikuju političke i svake druge okolnosti u državi što se reflektuje na sve građane, pa i vjerske zajednice, rekao je ef. Kavazović.

U zaključku svog obraćanja društvenim i političkim akterima je poručio kako trebaju tragati za kompromisnim rješenjima te izbjegavati ona rješenja koja će dovesti do dodatne polarizacije društva.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima