fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Vijesti

Ramić Ćamil i ostali: Nije viđao optuženog pred zatvorom u Međeđi

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da optuženi Ćamil Ramić nikada nije dolazio u objekat u Međeđi kod Višegrada gdje je bila smještena Vojna policija, niti izdavao naredbe.

Ćamil Ramić s braniteljicom Vasvijom Vidović. Foto: BIRN BiH

Svjedok Adil Omerspahić rekao je da je početkom maja 1992. angažovan u jedinicu Vojne policije, koja je bila smještena u kući Nedžiba Hurema u Međeđi, a komandir je bio Emil Kos.

Svjedok je naveo da je načelnik bezbjednosti bio Ćamil Ramić kojeg, kako je rekao u sudnici, nikada nije vidio ispred zatvora gdje je bilo postrojavanje i čitanje dnevnih naredbi za Vojnu policiju.

S obzirom da je u istrazi svjedok drugačije govorio, tužiteljica Marijana Čobović predočila mu je iskaz u kojem je naveo: “U ovoj komandi nisam ostao dugo, ali sam naređenja primao od Emila Kosa ili Ćamila Ramića“. Omerspahić je objasnio da se ne sjeća da je u istrazi pominjao Ramića, dok je Kosa spomenuo jer mu je bio nadređeni.

On je naveo da nije bio u akciji na Meremišlju, ali je saznao da je bilo zarobljenika i ranjenika, te je njegov zadatak bio da ih prevozi i obezbjeđuje.

“Ja sam ih prevozio od Crnog vrha do Međeđe, kako bi bili deportovani u bolnicu, a zarobljenike sam izvodio do toaleta kada zatraže“, rekao je svjedok.

Na pitanje Ramićeve braniteljice Vasvije Vidović, svjedok je rekao da nikada u njegovom prisustvu Ramić nije izdao naređenje.

“Mislim da je bio spona između komande Štaba i Vojne policije“, objasnio je svjedok.

Ramić je optužen s Himzom Selimovićem i Ramizom Mićivodom za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada. S njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. na području Rogatice i Goražda.

Suđenje se nastavlja 2. oktobra.

 


Post Views: 56

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Magazin

Mlada pjevačica Teodora Popovska prošle godine je navršila tek 18 godina, a već je stekla veliku popularnost kod publike. Naime, ona ima nekoliko zapaženih singlova poput...