fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

BiH

Rama negirao da je albanski parlament glasao protiv rezolucije u Srebrenici | RTV TK

Albanski premijer Edi Rama postavio je na društvenim medijima video govora albanskog ambasadora pri UN-u Ferita Hoxhe kojeg je održao 11. maja, a tiče se genocida u Srebrenici, javlja ATA.

Napisao je da je video objavljen kako bi se razjasnio stav Albanije vezan za genocid u Srebrenici. 

Rama je napisao da nije bilo riječ o rezoluciji, već o “podloj igri” bivšeg premijera Albanije Salija Berishe i njegovih sljedbenika.

– Trebali bi biti obaviješteni o predmetnom tekstu. Nije dovoljno reći samo hajde da donesemo odluku za nešto. Albanski parlament, zapravo, nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbio da u trosedmični kalendar rada uvrsti prijedlog koji dolazi od non-grata poslanika koje su čak Sjedinjene Države nazvale “duboko korumpiranim” i osobom koja podriva demokratiju. Štaviše, u svijetu je poznat kao prekršilac embarga Slobodanu Miloševiću, a danas je politički i moralno mrtav čovek, koji pokušava da iskoristi žrtve krvnika iz Beograda kako bi uskrsnuo iz svog političkog groba – naglasio je Rama.

Albanski premijer je također kazao da oni koji se najviše bune zbog navodnog neusvajanja rezolucije o Srebrenici u albanskom parlamentu prvo treba da se zapitaju zašto se “baš danas raspravlja o toj rezoluciji, iz kojeg razloga? Obilježavanje godišnjice genocida je 11. jula, a danas je 12. maj.”

U govoru koji je održao 11. maja, ambasador Hoxha je izjavio da su posebno “zabrinuti zbog nastavka političke retorike negiranja genocida počinjenog u Srebrenici, veličanja ratnih zločinaca i upotrebe govora mržnje s etničkim predznakom.”

(RTVTK/FENA)

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...