Povežite se sa nama

Biznis

Radovi na izgradnji sekundarne mreže za toplifikaciju Živinica privode se kraju (FOTO)

Objavljeno

-

U okviru značajnih infrastrukturnih projekata koji se realizuju u Gradu Živinice, u toku su i radovi na izgradnji II faze sekundarne mreže toplifikacije na području Grada Živinice.

Radi se o projektu u vrijednosti od milion konvertibilnih maraka, a nakon niza pregovora i dogovora sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona potpisan je ugovor za prvih 550.000,00 KM čija je realizacija u toku i čime će se završiti 85 % sekundarne mreže.

Prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića, sredstvima koje je obezbijedila Vlada TK u iznosu od 1 milion KM završit će se u potpunosti sekundarna mreža za toplifikaciju u Gradu Živinice, a do kraja 2022. godine ostaje realizacija primarne mreže.

“Uspjeli smo preko Vlade Tuzlanskog kantona potpisati sporazum za sredstva u iznosu od milion konvertibilnih maraka, koji je potpisao premijer Denijal Tulumovic i mi smo evo krenuli u realizaciju prvih 550.000 KM za koji imamo ugovor za sekundarnu mrežu i ostaje nam kada je u pitanju toplifikacija primarni vod koji trebamo završiti. Sekundarna mreža je počela 2015. godine i u 2015. i 2016. godini realizovana je preko 50% a sa ovim sredstvima koja smo dobili od Vlade TK mi je realizujemo u potpunosti. Ono što želim naglasati jeste da su to sredstava u vrijednosti 3 miliona konvertibilnih maraka koja su od Elektroprivrede dobili građani Živinica i Lukavca, a koja nikada do sada nisu realizovana. Nadam se da ćemo za mjesec dana imati završetak radova i da ćemo sa ovim ugovorom u potpunosti završiti sekundarnu mrežu i ostaje nam dakle samo pimarni priključak toplovoda kako bi u potpunosti završili toplifikaciju u Živinicama”, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Biznis

Puštena u rad nova linija za pakovanje proizvoda

Objavljeno

-

Od

Rafinerija ulja “Modriča” pustila je u rad novu liniju za pakovanje gotovih proizvoda, koja omogućava kvalitetnije, preciznije i brže pakovanje, čime se poboljšava konkurentnost finalnog proizvoda.

Kapacitet nove linije je 2.000 boca na sat, a Rafinerija ulja je u ovaj tehnološki proces uložila oko 330.000 KM, saopšteno je iz “Optima grupe”.

Savremenom linijom povećava se kapacitet pakovanja, stvoreni su uslovi za pakovanje različitih vrsta ambalaža, poboljšan je kvalitet zatvaranja, etiketiranja i zbirnog pakovanja, skraćeno je vrijeme za podešavanje linije prilikom prelaska na drugu vrstu ambalaže, te poboljšana preciznost punjenja.

Iz “Optima grupe” navode da je, takođe, omogućeno automatsko ispiranje sistema prije prelaska na pakovanje novog proizvoda, čime je eliminisana mogućnost kontaminacije proizvoda.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Deloitte: Bh. IT kompanija proglašena “Zvijezdom u usponu”

Objavljeno

-

Od

Riječ je o izvještaju “The Deloitte Technology Fast 50” za Centralnu Evropu, za 2020. godinu.

U ovom izvještaju Deloitte rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u ovom dijelu svijeta prema ukupnim prihodima, ali BiH godine nema nijednog predstavnika na toj listi.

Lista “Rising Stars” je odvojeni segment izvještaja, i na njoj se nalazi Banjalučka kompanija, što je ogroman uspjeh.

Firma se bavi razvojem softvera a njen vlasnik je Vladimir Sukara. Ona se našla na 22. poziciji na listi zvijezda u usponu sa rastom od 131 posto.

Pojašnjavajući listu “Rising Stars”, u izvještaju se navodi: “Deloitte rangira firme koje pokazuju velik potencijal, ali nisu dovoljno zrele da udovolje kriterije za glavnu kategoriju Fast 50”.

Inače, Got Solutions d.o.o. iz Banja Luke, je firma čiji je fokus rada razvoj softverskih rješenja korištenjem JavaScript programskog jezika.

Kompanija je vlasnik brenda «JSGuru» i  čini je tim mladih stručnjaka koji dijele strast za kreiranje efektivnih i efikasnih softverskih rješenja u vidu web i mobilnih aplikacija.

Kako se ranije pisalo, kompanija nudi usluge od savjetovanja, dizajna preko pisanja koda, uspostavljanja arhitekture, testiranja i cloud implementacije. U timu ove kompanije nalaze se i profesionalci sa preko 15 godina iskustva u razvoju softvera u raznim ulogama i industrijama.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije