Vijesti

Radončić: Na ispitu su zdravstveni sistem, naši ljekari i bolnice!

Podijelite:

Zatraženo i da se pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su na zadatku omogući kretanje 24 sata

Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje usvojilo je danas odluku koja će kao prijedlog biti upućena Vijeću ministara BiH, a riječ je o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, rekao je predsjedavajući ovog tijela i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

– To je dio uobičajenih procedura kako bi se omogućio legalistički način dolaska svih humanitarnih vrsta robe i pomoći BiH koje se očekuju. Ovo se radilo i kada su bile poplave, tako da je riječ o procedurama koje BiH mora da ima – rekao je Radončić. 

Usvojena su i dva dodatna zaključka, a to je, kako je naveo Radončić, da se od općinskih, kantonalnih, entitetskih i štaba Brčko distrikta zatraži jedna vrsta suzdržanosti kada su u pitanju njihovi zahtjevi prema korištenju resursa OSBiH.

– Ti se zahtjevi trebaju upućivati putem Ministarstva sigurnosti i mi molimo da kapacitete Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ovom trenutku krize izbjegavamo da koristimo i da se više oslanjamo na korištenje civilnih resursa. Druga je stvar, također, veoma praktična, da se pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su na zadatku omogući kretanje 24 sata – rekao je Radončić.

SARAJEVO / Konferencija za medije Koordinacionog tijela BiH

Posted by Dnevni avaz on Četvrtak, 26. March 2020.

Ono što građane veoma zanima, mimo Koordinacionog tijela, da sam kao ministar sigurnosti zajedno s kolegom Vojinom Mitrovićem uložio velike napore da izbjegnemo haotične gužve na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj i iz Hrvatske prema nama. Imali smo situaciju da nam kamioni s robom stoje po tri i po dana u Hrvatskoj i da s ove strane imamo višekilometarske kolone koje su čak smetale lokalnom stanovništvu, a vozači zbog predugog boravka u kamionima nisu mogli da rade osnovne fiziološke potrebe. Nova situacija na granicama jeste da su naši napori sinoć urodili plodom i da je odvijanje saobraćaja, odnosno prolazak kamiona mnogo brži – rekao je Radončić.

On je naveo da se na inicijativu Hrvatske dogovara ukidanje svih malograničnih prijelaza između dvije zemlje “jer oni svakako nisu u funkciji i tamo nema sanitarnih pregleda i građani ne mogu prelaziti iz jedne države u drugu”.

– Ono što, također, želim da kažem da ja lično i Ministarstvo sigurnosti veoma cijenimo sve napore koje su proveli entitetski krizni štabovi i Distrikta Brčko, te naši općinski štabovi. Mislim da kad su u pitanju sigurnosne strukture u ovih mjesec i više dana, uspjeli smo da dobijemo nešto što se zove neprocjenjiva vrijednost, tačnije vrijeme, a sad će na najvećem ispitu biti naš cijeli zdravstveni sistem, naše bolnice, naši ljekari i svi se nadamo da će se oni nositi apsolutno s maksimalnim naporom s pandemijom koja je već počela da odnosi živote – rekao je Radončić.

Fahrudin Radončić - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s brojem testiranja u BiH, Radončić je kazao kako je lično posredovao da dvije entitetske vlade, putem UNDP-a i nekih drugih institucija, dobiju određene testove.

 Mislim da, koliko čujem, u Federaciju dolazi 170 hiljada, Republika Srpska od UNDP-a je naručila 20 hiljada testova. To su sada strogo pitanja za ljude medicinske struke. Treba da odrede ljudi iz te struke i mislim da oni to rade dobro sada. Imamo novaca za te potrebe, ali se desila situacija koju niko nije mogao očekivati da će sve zemlje istovremeno biti pogođene pandemijom i da su zabranile izvoz medicinskog materijala za druge države, pa se BiH našla u situaciji da tražimo komercijalnu pomoć, da kupimo ne da nam se pokloni. Mislim da smo jako puno uradili kao zemlja – rekao je Radončić.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

Avaz.ba

Podijelite:

Na graničnim prijelazima u FBiH izdato 17.680 rješenja o izolaciji
Pehar: Više od 30.000 osoba pod nadzorom!

Zadnje vijesti

Možda vam se svidi

Meni