fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Radić Pero i ostali: Vidio optužene u Jusićima

Pero Radić. Foto: BIRN BiH

Hajrudin Islamović ispričao je kako su početkom maja 1992. godine postavljene barikade između Jusića i Kozluka. Mještani Jusića koji su, prema njegovim riječima, željeli otići u Kozluk, morali su izvaditi iskaznicu u Malešiću.

Nedugo nakon toga, prema kazivanju svjedoka, u Jusiće je došla srpska vojska te tražila da se preda naoružanje.

“Tada sam vidio Peru, bio je s još vojnika tu“, rekao je svjedok, te dodao kako misli da je Pero bio glavni.

On je kazao da ih je poslije vojska pokupila i smjestila u tri kuće, gdje su prenoćili, a potom su pušteni.

Svjedok je rekao da ih niko nije dirao do 27. maja 1992., kada im u selo dolazi vojska i odvodi mještane. On se, kako je rekao, sakrio u štalu Nedžiba Muratovića, gdje je sreo tri žene, a odatle je krenuo ka šumi Kosa.

Iz šume se spustio do štale Ibrahima Hodžića, gdje je sreo rođake i još mještana, te Ibru Smajlovića, i svi su zajedno otišli u štalu.

“Naveče je Ibro rekao da je gladan i izašao. Vidio sam tri vojnika kako potrčaše za njim i samo su se čuli pucnjevi“, ispričao je svjedok, te dodao da je među vojnicima prepoznao Vladu Ristanovića.

Svjedok je sa Dževadom Islamovićem preko šume otišao u Kozluk.

Odbrane Pere Radića i Ristanovića predočavale su svjedoku iskaze koje je dao ranije tokom istrage, te ga pitale zašto tada nije pominjao da je vidio optužene, na šta je rekao da ne zna.

Potom se svjedoku obratio i optuženi Ristanović riječima: “Ko te natjerao da tako naklepaš priču? Znaš i sam da smo kao braća bili“.

Svjedok mu je odgovorio da nije natjeran, već da priča ono što je vidio.

Ristanović i Radić su optuženi sa Božom Vidovićem, Petkom Tomićem i Brankom Studen za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Suđenje se nastavlja 3. oktobra.


Post Views: 19

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...