fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Protjerivanje hrvatskog diplomate iz Srbije destabilizira regiju, poručili iz Zagreba

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 20. novembra je proglasilo Hrvoja Šnajdera personom non grata jer je “grubo izašao iz okvira diplomatskih normi”. Drugo objašnjenje nije navedeno.

“U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditiranog hrvatskog diplomata. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Europe od iznimne važnosti za cijelu Europu”, navodi se u objavi Ministarstva.

“Zabrinjava nas”, napisali su dalje, “što protjerivanje hrvatskog diplomata predstavlja dodatni pritisak na djelatnike hrvatskog veleposlanstva u Beogradu, koji se osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji”.

“S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata”, konstatovali su iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Kako su naglasili, Hrvatska zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez u vrijeme i na način koji odabere.

Hrvatska ne treba “žešće” odgovarati Srbiji dok se situacija ne raščisti, izjavio je u emisiji predsjednik Odbora unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Sabora Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić za Hrvatsku radio-televiziju (HRT), komentarišući potez Beograda.

Hrvatska ambasada u Srbiji nije se oglasila o ovoj odluci kojom je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije 20. novembra proglasilo Hrvoja Šnajdera personom non grata jer je “grubo izašao iz okvira diplomatskih normi”. Odluka je, kako se navodi, donesena u skladu sa članom 9. Bečke konvencije.

“Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću”, piše u saopštenju.

U saopštenju nije precizirano kako je Šnajder izašao iz okvira diplomatskih normi.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kako se navodi u saopštenju, žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu “koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu”.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...