fbpx
Svijet

Protesti u Francuskoj izmakli kontroli: Gorio ulaz u gradsku vijećnicu

Više od milion osoba jučer je izašlo na ulice gradova širom Francuske, od čega 119.000 u Parizu, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova.

Organizatori ipak tvrde da je na ulicama francuske prijestolnice protestovalo oko 800.000 nezadovoljnih ljudi.

Rast sukoba

Protesti i štrajkovi su sedmicama bili uglavnom mirni, ali proteklih dana rastao je broj nasilnih sukoba. Devetog dana štrajkova i manifestacija protiv penzione reforme policija je suzavcem morala rastjerivati anarhiste.

Gnjevni demonstranti u Bordeauksu su zapalili zgradu gradske vijećnice. Vatra je progutala ulazna vrata u četvrtak navečer nakon cjelodnevnih protesta. Zasad nije poznato ko je odgovoran za požar koji su vatrogasci brzo ugasili, piše BBC.

Policija na terenu

Prema organizatorima, širom Francuske protestovalo je 3,5 miliona ljudi, odnosno 1,8 miliona prema podacima policije.

Na terenu je oko 12.000 policajaca, piše agencija dpa.

Sindikati su pozvali na proteste i idući utorak kada u posjetu Parizu dolazi britanski kralj Čarls III (Charles).

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Dermenin (Gerald Darmanin) pokušao je otkloniti zabrinutosti uoči posjeta kralja, rekavši da nema prijetnji sigurnosti.

Blokade cesta

U četvrtak su bile zatvorene i populane turističke atrakcije poput Ajfelovog tornja i palače Versailes, gdje je sljedeće sedmice planirana večera za kralja Čarlsa i francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona).

Dan je protekao u blokadama željezničkih kolodvora, cesta i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Među demonstrantima bilo je učitelja i drugih profesija koji su prekinuli rad kako bi na ulicama iskazali ogorčenje pošto je vlada progurala svoju reformu podizanja dobne granice za penzionisanje sa 62 na 64 godine.

RTVTK/Avaz.ba

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima