Povežite se

Vijesti

Prosvjetni radnici u TK traže veće plaće

Objavljeno

na

Skupština Tuzlanskog kantona jučer je usvojila Nacrt budžeta za 2022. godinu, u kojem nema sredstava za povećanje plaća prosvjetnih radnika.

Sindikati koje predstavljaju zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju te kulturi, zahtijevaju povećanje svojih primanja, a vremena za ispunjenje njihovih zahtjeva sve je manje.

– U toku su pregovori s Vladom Tuzlanskog kantona, a mi smo njihovu posljednju ponudu odbili, kao i neke prethodne. Pregovori se nastavljaju i naše očekivanje je da će sve biti gotovo prije nego što Vlada usvoji prijedlog budžeta – kaže Sumedin Kulović, predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

Nakon usvajanja Nacrta budžeta, jučer je počela javna rasprava o ovom dokumentu i planirano je da traje do 2. decembra. Dakle, period za dogovor sa sindikatima prosvjetara je kratak jer bi povećanje njihovih primanja trebalo biti ugrađeno u prijedlog budžeta.

Ukoliko do toga ne dođe, na potezu su sindikati.

Faktor

Oglašavanje

Vijesti

Otkazan javni doček Nove godine u Sarajevu

Objavljeno

na

By

Gradsko vijeće Sarajeva je izglasalo otkazivanje dočeka Nove godine u ovom gradu zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije.

Ova odluka je donesena većinski, sa 20 glasova “za”, jedan vijećnik je bio protiv, a četiri suzdržana.

Još uvijek nije odlučeno na šta će biti potrošeno 50.000 KM koje su planirane za organizaciju dočeka. Ova odluka bi trebalo da bude donesena na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Kako je dogovoreno na sjednici, Grad će u saradnji s turističkom zajednicom Kantona Sarajevo učestvovati u kreiranju događaja koji će oživjeti novogodišnji duh. Inače, Grad je zajedno s općinama i Turističkom zajednicom KS planirao za doček Nove godine izdvojiti ukupno 300.000 KM.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su za Klix.ba kazali da su oni dali svoje jasne smjernice za organizovanje ovakvog događaja u vrijeme epidemije, ali da nisu davali nikakve preporuke o neodržavanju praznika.

Slične smjernice dali su i za organizovanje zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu.

 

Klix

Nastavite sa čitanjem

Vijesti

Postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara

Objavljeno

na

By

Vlada Federacije BiH postigla je sporazum sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH. Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11.

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Trenutno se u zgradi Vlade Federacije BiH očekuje pres-konferencija na kojoj će se nakon potpisivanja sporazuma javnosti obratiti federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džidić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

RTVTK

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije