fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

PROPAO SASTANAK SA UPRAVOM: Samo dio Krekinih radnika dobio platu, sindikalisti na sav glas upozoravaju na haotično stanje

Na račune dijela radnika zaposlenih u Rudnicima uglja Kreka danas je odlukom vršioca dužnosti direktora Huseina Trumića izvršena isplata plata, a izrevoltirani sindikalisti napustili su zajednički sastanak.

Naime, predstavnici Sindikata Rudnika uglja Kreka danas su održali sastanak s upravom preduzeća za vrijeme kojeg su, kako su ustvrdili, došli do spoznaje da je jednostranom odlukom vršioca dužnosti direktora Huseina Trumića, počela isplata plata za juli ove godine i to za samo jedan dio organizacionih jedinica, odnosno za površinske kopove Šikulje i Mramor.

“Jednostranom odlukom vršioca dužnosti direktora Rudnika uglja Kreka Huseina Trumića, nisu obezbijeđeni uslovi za isplatu plata u drugim organizacionim jedinicama, među kojima su Površinski kop Dubrave, pogoni radionice, rekultivacija u Šićkom Brodu i direkcija rudnika”, naveli su iz Krekinog sindikata.

Shodno novonastaloj situaciji, članovi Sindikata radnika napustili su sastanak s direktorom, zaputivši se na vanrednu sjednicu, na kojoj su donijeli zaključak da Trumiću daju roka sutra do 15 sati kako bi se obezbijedila novčana sredstva za isplatu plata i ostalim zaposlenicima Rudnika Kreka.

Također, Trumiću su dali i rok sutra do deset sati ujutro za povlačenje odluke o prekidu rada Površinskog kopa Dubrave, s obzirom na to da su se, shodno informacijama rukovodioca te jedinice, stekli uslovi za nesmetan nastavak proizvodnog procesa.

“Sidnikalni odbor, analizirajući sve radnje i mjere koje jednostrano pokušava provoditi Trumić, a koje proizvode haotično stanje u Rudniku Kreka u Tuzli, je potpuno odlučan u namjeri da 20. augusta pozove nadležne iz Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH i zatraži realizaciju smjene direktora, ukoliko ne ispuni naše zahtjeve”, naveli su iz Sindikata.

Stanje u Rudnicima uglja Kreka kulminiralo je prije nekoliko dana, kada je na takozvano čekanje poslano 111 zaposlenika, a rudarima zabranje održavanje generalnog štrajka.

Doslovno iz sata u sat u javnosti se pojavljuju novi problemi u ovom rudniku, zbog čije je smanjene proizvodnje ugrožena i normalna funkcionalnost Termoelektrane u Tuzli.

 

Klix

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...