fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Propala njemačka turistička grupacija

Njemačka turistička grupacija FTI Touristik, matična firma trećeg najvećeg evropskog turoperatora FTI grupe, podnijela je sudu zahtjev za otvaranje stečajnog postupka istaknuvši pad rezervacija i probleme s plaćanjem dobavljača.

Zahtjev za otvaranje stečajnog postupka predan je sudu u Munchenu, objavila je kompanija. “Trenutno radimo punom parom kako bi putovanja koja su već započela završila prema planu”, poručuju iz firme.

“Putovanja koja još nisu započela vjerovatno se od utorka, 4. juna, neće moći realizirati, odnosno neće se moći realizirati u cijelosti”, stoji na internetskoj stranici firme.

Prema dostavljenim informacijama, zahtjev za otvaranje stečajnog postupka podnesen je u ponedjeljak za turoperatorski brend FTI Touristik, a zahtjevi za druge članice grupe bit će podneseni u idućim danima.

Prema raspoloživim informacijama, rezervacije su u posljednje vrijeme bile znatno slabije nego što se očekivalo, a brojni dobavljači inzistirali su na avansnom plaćanju.

“U takvim uvjetima trebalo nam je više likvidnosti koju nismo uspjeli pribaviti prije zatvaranja investitorskog procesa”, objavio je FTI.

Grupu FTI planira za jedan euro preuzeti konzorcij na čelu s američkim financijskim investitorom Certaresom i uložiti 125 miliona svježeg kapitala. Transakciju još moraju odobriti agencije za tržišno takmičenje, piše SEEbiz.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će povratak putnika iz inozemstva organizirati i finansirati turistički sektor i fond za osiguranje putovanja, dodavši da su po potrebi spremni pružiti konzularnu podršku.

Njemačko ministarstvo ekonomije izjavilo je da je stečaj “tragičan”, ali da više ne može pomoći kompaniji. Tokom pandemije firma je od njemačke vlade dobila ukupno 595 miliona eura pomoći i njezina budućnost činila se sigurnom, napominje njemačka novinska agencija dpa.

FTI zapošljava 11 hiljada radnika širom svijeta i nudi putovanja na više od 40 odredišta. U finansijskoj godini 2022./2023. zabilježili su prihod od 4.1 milijardu eura.

Izvor

Izdvojeno

Sport

Ova vijest je preuzeta sa portala Sport 1 Naime, nekoliko sati prije utakmice Albanci su napali bar u kojem su se nalazili navijači Srbije...

Magazin

Pjevačica Tanja Savić nedavno je gostovala u emisiji ‘Ami G Show’, no odmah po dolasku popularni voditelj Ognjen Amidžić podsjetio ju je na njeno...

Biznis

Za izgradnju iz općinskog budžeta izdvojeno oko 300.000 maraka U Centru “Safet Zajko” počeli su radovi na izgradnji najvećeg dječijeg igrališta u Sarajevu, čime...

BiH

POMOZI NAM DA SE GRIJEHA KLONIMO, DA ISTINU GOVORIMO, DA DOBRA DJELA RADIMO, DA NIKOM ZLA NE ČINIMO. DA NAŠA DJECA I NAŠA OMLADINA...