fbpx

Pronađeni posmrtni ostaci na području Novog Goražda

od Urednik

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje šet osoba ekshumirani su na lokalitetu Donja Sopotnica u općini Novo Goražde, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Ekshumacija na lokalitetu Donja Sopotnica. Foto: Tužilaštvo BiH

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), za Detektor je potvrdila da je na ovoj lokaciji u dvorištu crkve Sveti Georgije pronađena masovna grobnica sekundarnog karaktera na dubini od oko 40 centimetara.

“Pretpostavka je da se radi o žrtvama iz proteklog rata, ali to ne možemo sa sigurnošću reći sve dok se ne izuzmu koštani uzorci koji će biti predmetom DNK analize, kada ćemo utvrditi zapravo o kome se radi u ovom slučaju”, naglasila je Fazlić.

Posmrtni ostaci su, prema saopćenju Tužilaštva, prebačeni u kosturnicu Sveti Marko u Istočnom Sarajevu, gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Procesom ekshumacije, kako je saopćeno, rukovodio je stručni saradnik Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a učestvovali su i predstavnici INO-a BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u BiH, stalni sudski vještak – patolog, potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, kao i policijski službenici Policijske stanice Novo Goražde, koji su osiguravali lokaciju i pružali krim-tehničku podršku.

Prošlog mjeseca također na području ove općine ekshumirani su posmrtni ostaci tri žrtve proteklog rata na lokalitetu Jabučko sedlo, o čemu je Detektor pisao.


Post Views: 10

Izvor

Možda vam se sviđa

O nama

cropped-LogoBH.png

Bosanskohercegovački internet portal!

@2023 BH Portal – Sva prava zadržana. Designed and Developed by RBI.