fbpx
Biznis

Proizvodnja rakije na Majevici poseban ritual

Nakon berbe šljiva u voćnjacima na obroncima Majevice, dio roda odlazi u prodaju, a dio se tradicionalno odvaja za proizvodnju rakije. I dok svako domaćinstvo u Semberiji i Majevici ima svoju tajnu pripreme, ima i onih koji su proizvodnju podigli na viši nivo, pa se za rakiju iz ovog kraja čulo širom svijeta. A, kvalitetno voće jedan je od glavnih preduslova za to.

Uporedo sa berbom šljive, počinju i pripreme za pečenje rakije. Za stanovnike Semberije i Majevice to je poseban ritual koji okupi porodicu i prijatelje. Tako je i u domaćinstvu Vakčića, gdje se pije isključivo domaća rakija.

ĐORĐE VAKČIĆ

“Od pamtivjeka, što se kaže, nije nikakav domaćin ako nema rakije svoje. Možemo da kupimo i pivo i vino i bilo šta, ali kad se kaže domaća rakija to je nešto uzvišeno, po meni je to neki svečani čin da se peče rakija”.

S druge strane, ima i onih koji su proizvodnju rakije podigli na viši nivo. Na području podmajevičkog i majevičkog kraja djeluje nekoliko destilerija koje proizvode rakiju visokog kvaliteta okićenu brojnim medaljama i priznanjima za kvalitet u zemlji, ali i okruženju.

NENAD TODOROVIĆ, vlasnik destilerije “Kristal”

“Unaprijeđeno je na način da primjenjujemo sve nove tehnologije koje se danas zahtijevaju, naša rakija može ići diljem svijeta. Pravilna fermentacija, kontrolisana, dvostruka destilacija, odvajanje prvenca, stavljanje rakije u burad odležavanje tri a najbolje pet godina, poslije toga razblaživanje na 40, 42, 43 stepena, filtriranje, flaširanje, lijepa naljepnica, flaša”.

Da bi se proizvela dobra rakija, potrebno je mnogo vještine i prije svega – kvalitetno voće.

NENAD TODOROVIĆ, vlasnik destilerije “Kristal”

“Mi imamo ovo Božije voće na ovim podmajevičkim selima, ove godine ga je malo manje, ali nije da ga nema, peći ćemo rakiju koliko je ima, proširujemo svojim drugarima neka znanja koja imamo”.

Za proizvodnju rakije koriste se razne vrste voća, ali to varira u zavisnosti od podneblja i voća koje uspjeva. Dok se u Semberiji i Majevici najčešće pije šljivovica, u Krajini je to travarica, a u Hercegovini viljamovka, prenosi BHRT.

(Biznis.ba)

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima