Povežite se

Biznis

Problemi Aerodroma u Tuzli: Korona prepolovila broj putnika, neće biti ni nove linije za Milano

Objavljeno

na

Pandemija se i dalje odražava na rad Međunarodnog aerodroma u Tuzli, što je vidljivo kroz broj prevezenih putnika. Od januara do oktobra ove godine taj broj je manji za 51,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., godine bez tereta korone i ograničenog kretanja putnika.

Međunarodni aerodrom u Tuzli u junu prošle godine ponovo je uspostavio rad, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, međutim, poslovni rezultati iz vremena koje je prethodilo pandemiji koronavirusa još uvijek nisu dostignuti.

Razlog leži u činjenici da bh. građani i dalje ne mogu nesmetano putovati u sve evropske zemlje, koje na snazi drže rigorozne mjere za ulazak inozemnih gostiju.

Oktobarski pad 35,1 posto

Prema podacima koje je objavio Ex-Yu Aviation, Međunarodni aerodrom u Tuzli u oktobru ove godine otpremio je 35.027 putnika, što predstavlja pad od 35,1 posto u odnosu na isti mjesec 2019. koja se za usporedbu uzima kao posljednja godina bez pandemije.

S druge strane, pad broja putnika kontinuirano je zabilježen i u ranijim mjesecima te je u periodu od januara do oktobra ove godine, otpremio 251.976 putnika, što predstavlja smanjenje od 51,2 posto u odnosu na isto razdoblje prije pandemije 2019. godine.

Inače, na Međunarodnom aerodromu u Tuzli trenutno avio-operacije obavlja niskobudžetna kompanija Wizz Air koja je ranije najavila da će sredinom decembra ove godine biti uspostavljena linija za njemački Nurenberg. Također, najavljeno je i uspostavljanje letova za Milano, međutim, kako je javio Ex-Yu Aviation, linija je prolongirana za mart iduće godine.

Teška finansijska situacija

Međunarodni aerodrom u Tuzli je u teškoj finansijskoj situaciji, s dugovanjima većim od dva miliona maraka. Kako je Klix.ba ranije otkrio, neregularnosti u radu utvrdila je i budžetska inspekcija, sačinivši detaljan nadzor upućen Vladi TK, koja sada ekonomski spašava to javno preduzeće.

I pored nagomilanih problema, shodno ranije osiguranim namjenskim sredstvima, nova uprava je 11. oktobra ove godine raspisala tender za izgradnju trećeg izlaznog gatea.

Također, urađen je idejni projekt za izgradnju novog parkinga s okvirno 300 parking mjesta, a potpisan je i ugovor o PCN proračunu i atestiranju poletno-sletne staze, kako bi se utvrdila i na viši nivo podigla kategorija nosivosti.

Direktor ove zračne luke Halid Ahmetbegović nam je potvrdio i da je potpisan ugovor za sanaciju i asfaltiranje rulnice, a u toku je i proces eksproprijacije zemljišta, radi ugradnje dodatnih prilaznih svjetala na dužini od 900 metara, čime će se podići nivo sigurnosti i omogućiti letenje u uslovima znatno smanjene vidljivosti.

Poslana je i aplikacija za pristupanje Transevropskoj prometnoj mreži, što je jedan od preduslova za apliciranje za značajna sredstva iz evropskih fondova.

Klix

Oglašavanje

Biznis

Struja za domaćinstva u FBiH neće biti skuplja u 2022. godini, ali kasnije niko ne garantuje

Objavljeno

na

By

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija danas je potvrdio da sporazum koji su postigli s rudarima znači da cijena struje za domaćinstva neće biti viša u 2022. godini.

Ipak, da li će struja nakon 2022. godine biti skuplja za građane niko ne može garantovati. To je kazao i prvi čovjek Elektroprivrede, naglasivši da to zavisi od stanja na tržištu i sposobnosti Elektroprivrede da plaća troškove, kao i likvidnosti rudnika.

Sporazum koji je postignut definisao je 11 zaključaka koji ispunjavaju većinu zahtjeva rudara, izuzev smjene generalnog direktora Elektroprivrede. Na ovaj način napravljen je plan s konkretnim datumima kako će se svi zahtjevi ispunjavati.

Ono što je važno naglasiti jeste da će ugalj sada biti skuplji za 20 posto. Građni za sada mogu biti mirni prema riječima nadležnih da struja neće poskupjeti, ali šta će biti nakon dvije ili tri godine, niko više ne može garantirati.

Borba za energiju postaje najveći svjetski izazov, gašenje termoelektrana se nameće kao strategija te ulaganje u zelenu energiju. BiH je do sada imala toliko električne energije da ju je i izvozila, ali da li će naša država u budućnosti postati zavisna i morati uvoziti struju, to je izazov s kojim se vlast mora suočiti.

 

Klix

 

Nastavite sa čitanjem

Biznis

Zamjena fiskalnih kasa za poslodavce u FBiH bit će odgođena

Objavljeno

na

By

Pravilnik o zamjeni fiskalnih kasa, koji je donijelo Ministarstvo finansija FBiH na čelu s Jelkom Milićević vjerovatno će biti stavljen van snage.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen je zaključak kojim se obavezuje ministarstvo finansija da stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih kasa.

Resorna ministrica Jelka Milićević se obavezala da će postupiti po usvojenom zaključku.

Podsjetimo, novim Pravilnikom su trebale biti zamijenjene stare za nove fiskalne kase, kojim bi se pratili, kako je rečeno i pojedinačni računi, a ne samo dnevni promet.

Plan je bio da se do polovine 2022. godine zamijeni trećina fiskalnih kasa, a u naredne dvije godine i ostale. Ipak, za sada će, izvjesno je, sve biti prolongirano. Ovaj prijedlog naročito je kritikovala opozicija, ali i brojni poslodavci koji su sve tumačili kao udar na privredu.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. maja 2020. godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja, a s obzirom na to da je cijena jedne kase oko 1.000 KM, privrednici bi morali izdvojiti znatnu sumu novca za zamjenu kasa.

Klix

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije