Povežite se sa nama

Biznis

Prevent Interior sa novom kolekcijom na prestižnom sajmu namještaja u Njemačkoj

Objavljeno

-

Prevent Interior nastupa na jednom od vodećih sajmova namještaja, M.O.W. koji se održava u njemačkom gradu Bad Salzuflen.

Na izložbenom štandu površine 150 m2 u glavnoj sajamskoj sali, uz najveće svjetske brendove iz oblasti namještaja, Prevent Interior predstavlja proizvode iz vlastite kolekcije, simboličnog naziv UGAR, koja je inspirirana prirodom, a istovremeno prati posljednje trendove i odražava visoke standarde u proizvodnji.

Po riječima direktora Prevent Interiora Zlatana Uzunovića, UGAR predstavlja krunu dosadašnjeg rada mladog tima ove kompanije, koja se za kratko vrijeme, od male fabrike za proizvodnju enterijera za jahte, pozicionirala među vodeće dobavljače namještaja u Evropi.

– Uporedo sa širenjem tržišta i asortimana Prevent Interior je radio na razvoju vlastitih proizvoda, te smo danas ponosni da možemo predstaviti kolekciju na jednom ovako prestižnom sajmu, gdje izlažemo rame uz rame sa etabliranim imenima u industriji namještaja – izjavio je Uzunović, te dodao kako su reakcije posjetitelja već prva dva dana sajma izuzetno pozitivne.

Rukovodilac Odjela dizajna Prevent Interiora i dizajner kolekcije Kerim Karajko ističe kako je UGAR poziv da svi krenemo više cijeniti prirodu i male stvari koje nas okružuju i čine sretnim.

– Kolekcija kombinuje jednostavnost i skromnost prirode sa sferama današnjih digitalnih i brzih života. Jednostavni, ručno rađeni proizvodi koji traju duže od svih trendova, dozvoljavaju nam da idemo prema prirodi i istražujemo nove načine dužeg, zdravijeg i sretnijeg života – ističe Karajko.

Kolekcija nudi sveobuhvatna rješenja za ključne segmente namještaja – dnevnu sobu, spavaće sobe i trpezariju, a za kupce u BiH uskoro će biti dostupna u birou za dizajniranje enterijera Prevent Labs, ul. Titova u Sarajevu.

M.O.W. se ove godine održava pod strogim epidemiološkim mjerama te je ujedno i prvi sajam koji, nakon višemjesečnog „lockdowna“ uslijed pandemije Covid-19 ,okuplja proizvođače i prodajne agente iz industrije namještaja. Na sajmu učestvuje 330 izlagača koji donose mnoge inovacije i širok asortiman ponude, te je ovo prilika da Prevent Interior uz promociju bh. industrije namještaja, predstavi vlastite potencijale kada je u pitanju vertikalna integracija materijala, vrhunski dizajn proizvoda i kvalitet izrade, saopćeno je iz kompanije.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Biznis

Rudnici u Varešu udvostručiće opštinski budžet

Objavljeno

-

Od

Agencija navodi da su direktne strane investicije u BiH već opale jer birokratija odvraća investitore. U prvoj polovini ove godine smanjene su za skoro 50% u odnosu na godinu dana ranije jer je pandemija paralizovala ekonomsku aktivnost.

Sada Adriatic Metals daje značajan poticaj uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je ove sedmice objavila da je kupila 2,6% udjela u kompaniji za 6,6 miliona eura.

Nakon što je 2017. kupila bosanskohercegovački Eastern Mining, kompanija Adriatic Metals uložila je oko 20 miliona dolara u geološka istraživanja i planira uložiti oko 200 miliona dolara do kraja 2022. godine, kada bi proizvodnja trebala započeti pod uslovom da vlasti izdaju potrebne dozvole.

Početkom ovog mjeseca, Adriatic Metals je kupio i Tethyan Resource Corp., koja je vlasnik dva rudnika cinka i olova u susjednoj Srbiji, čime je postala regionalni igrač, rekao je Reutersu generalni direktor Eastern Mininga Adnan Teletović.

On kaže kako bi rudarstvo moglo zaposliti oko 380 ljudi kako bi pomogli u radu dva nalazišta za koja se očekuje da sadrže srebro i cink, kao i zlato i olovo.

Vlasti u Varešu, koji je bio rudarski i industrijski grad do sredine devedesetih kažu da bi oživljavanje rudarstva bilo od velike koristi.

“Koncesijske naknade, kad se počnu u potpunosti slivati u opštinski budžet, skoro će ga udvostruliti. Otvaranje rudnika donosi i otvaranje novih radnih mjesta u mnogim pratećim sektorima”, rekao je gradonačelnik Vareša Zdravko Marošević.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

U FBiH smanjenje i proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata

Objavljeno

-

Od

U Federaciji BiH ukupna proizvodnja šumskih sortimenata u periodu januar-septembar 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, manja je za 53.000 kubnih metara ili 3,6 posto.

Proizvodnja sortimenata od četinara je manja za 21.000 kubnih metara (2,8 posto), dok je proizvodnja sortimenata od lišćara manja za 32.000 kubnih metara (4,4 posto), podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Ukupna prodaja šumskih sortimenata u periodu januar-septembar 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine, manja je za 37.000 kubnih metara ili 2,5 posto.

Prodaja sortimenata od četinara manja je za 19.000 kubnih metara (2,5 posto), dok je prodaja sortimenata od lišćara manja za 18.000 kubnih metara (2,6 posto).

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije