Povežite se sa nama

Lifestyle

Preslatki blizanci postali zvijezde: Rođeni su s različitom bojom kože

Objavljeno

-

Stejsi (Stacy), 31-godišnja Nigerijka, nije imala pojma da će fotografije njenih beba rođenih u februaru prošle godine obići svijet.

Braća Danijel (Daniel) i Dejvid (David) rođeni su s minutom razmaka, a osim što obojica imaju velike smeđe oči, rijetki bi pogodili da su braća.

Njihovi roditelji koji žive u Lagosu, priznaju da njihove bebe izazivaju puno pažnje kad izađu van. Dok je Danijel tamnoput, Dejvid ima svijetlu kožu i plave uvojke.

Stejsi je odlučila dokumentirati život svojih beba na Instagramu, a dosad je prikupila 18.000 pratitelja.

View this post on Instagram

We represent the YORUBA Tribe in western Nigeria…..

A post shared by Daniel and David (@danielanddavid2) on

– Nismo znali koliko su različiti tokom trudnoće, ultrazvuk to ne prikazuje, pa smo se prilično iznenadili kad je Danijel rođen s tamnom kosom, a Dejvid sa zlatnom kosom. Rodila sam ih carskim rezom, a doktor se našalio da imam „neidentične blizance“. Sestre su stalno dolazile gledati ih – ispričala je Stejsi za Bored Pandu.

Dejvid je rođen s albinizmom, genetskim stanjem koje se pojavljuje kod jedne od 20.000 beba diljem svijeta.

View this post on Instagram

Sunkiss is sure the best filter😍

A post shared by Daniel and David (@danielanddavid2) on

Albinizam je nasljedno genetsko stanje, a karakterizira ga nedostatak pigmenta melanina u koži, kosi i očima. Pojavljuje se u svim etničkim i rasnim skupinama, a manjak pigmenta može varirati.

U Nigeriji je broj albino osoba neobično velik, ali unatoč tome doživljavaju diskriminaciju i zlostavljanje. Stejsi ističe da ona nikad nije čula ružne komentare o svojoj djeci te da obojicu voli jednako.

View this post on Instagram

Priceless gift.. PC 📷 @bopstudios

A post shared by Daniel and David (@danielanddavid2) on

Oglašavanje

Lifestyle

VEOMA, VEOMA POUČNA PRIČA

Objavljeno

-

Od

Grupa turista je posjetila farmu krokodila na plutajućoj platformi, na sredini bazena u kojem je bilo mnoštvo velikih krokodila.

Vlasnik farme je izazvao turiste: „Ko skoči u vodu, prepliva do obale i preživi, biće nagrađen sa milion dolara!“

Tišina…niko se ne usuđuje ni da se pomakne.

Odjednom, čovjek skače u bazen. Gone ga krokodili ali, na sreću, dočepa se obale na opće oduševljenje ostalih gostiju.

Vlasnik farme kaže: „Imamo hrabrog pobjednika!“

Nakon što je preuzeo nagradu, par se vratio u svoju hotelsku sobu.

„Hrabri čovjek“ je pitao suprugu:
„Ja nisam skočio u vodu…NEKO ME JE GURNUO!?“

Njegova supruga se samo nasmijala i rekla: „Ja sam te gurnula!“

Dakle, pouka: „Iza svakog uspješnog čovjeka stoji žena koja ga gura!“

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Lifestyle

Aščinica ‘Sehara’ Cazin, mjesto s mirisom domaće hrane, bosanske kahve i zvukom sevdaha

Objavljeno

-

Od

Pandemija korona virusa jeste možda odložila, ali sigurno ne i prekinula san dvojice mladih ljudi iz Cazina o pokretanju malog restorana domaće hrane i pića. Ado Selimović i Muhamed Čataković su u rodnom Polju od nedavno vlasnici Aščinice Sehara, mjesta iz kojeg se širi miris domaće hrane i prave bosanske kahve, gdje oklagija ne služi samo za ukras i gdje će vas dočekati topla, domaćinska atmosfera i povoljne cijene, a sve to uz zvukove sevdaha. Sa sigurnošću bismo rekli, nešto novo i drugačije u našem gradu, sa duhom uvijek moderne tradicije.

“Godinama radim u kuhinji, kuham i uživam u svome poslu i uvijek mi je bila želja i san da imam nekad svoju vlastitu kuhinju. Pošto sam veliki zaljubljenik u dobru hranu, a naročito uživam u našim tradicionalnim bosanskim specijalitetima, odlučio sam da zajedno sa svojim kumom Muhamedom pokrenem mali restoran domaće hrane i pića”, za mojcazin.ba otkriva Ado, jedan od vlasnika Sehare.

Već nekoliko godina radim van granica Bosne i kuhar sam internacionalne kuhinje, ali još uvijek smatram da je naša bosanska jedna od najboljih, najzdravijih i najjednostavnijih kuhinja u svijetu i zato smo se odlučili da to baš bude restoran (Aščinica) bosanske kuhinje.”

Na samom otvoru Aščinice sve je bilo jasno – ova dva životna prijatelja, sada i poslovni partneri, imaju punu podršku svojih porodica, prijatelja i sugrađana. I danas, nekoliko dana nakon otvora, bilo je teško pronaći slobodan stol. Obzirom da se restorančić nalazi uz samu glavnu cestu u Polju, to nas ni ne čudi, jer ko god je čuo za novo mjesto s domaćom hranom, zna gdje će navratiti da jede – tamo gdje na ulazu u kuhinju piše Nanina kuhinja jer mnogo puta su iz skromnih kuhinja naših starih nani mirisala najbolja jela, koje su nas hranile i odgajale da budemo, prije svega, ljudi čista srca i saburli duše.

Na njihovom jelovniku pronaći ćete sve vrste pita koje se pripremaju po pravoj domaćoj recepturi, od razvijanja i pečenja do zdravih i kvalitetnih namirnica, bosanski lonac, trahana, pura, razne vrste salata, domaći somun, razna peciva i slično. Ponuda je obogaćena slatkim jelima kao što su jabukova pita, hurmašice, a ne zaboravimo ni kraljicu svih slatkih jela – baklavu uz koju savršeno ide bosanska kahva.

Muhamed nam je otkrio i otkud ideja za naziv restorana, obzirom da se radi o turcizmu koje mlađe generacije ne upotrebljavaju, a samim nazivom vlasnici su nam otkrili koliko su im tradicija i običaji važni.

Sehara je turcizam i ima značenje kutijica za nakit i vrijedne stvari ili kutija u kojoj se čuva ruho udavače. U starim bosanskim kućama sehara je imala povlašteno mjesto i to ono najljepše, okrenuto suncu. U životima ljudi imala je posebnu vrijednost. S njom se uvijek nešto počinjalo ili se, pak, nešto završavalo. Sehara je bila budžak u koji se odlagalo sve ono što je imalo posebnu vrijednost ili što je na bilo koji način zasluživalo posebnu pažnju. Nekad su djevojke na udaju tu ostavljale svoje ruho koje su same pripremale, vezle i plele.

Nama je cilj da oživimo stare bosanske recepte koji su skriveni u tamo nekoj Sehari, da našim novim generacijama damo sliku lijepe tradicije našeg naroda. Zato kuhamo samo zdravo, domaće i kvalitetno.”

Bitno je naglasiti da su svi mesni proizvodi koji se koriste u Naninoj kuhinji, odnosno Sehari, halal proizvodi, a ovo nije mjesto gdje ćete moći naručivati alkoholna pića, već uživati u domaćim sokovima i specijalitetima od voća.

Priča je ovo o početku oživljavanja pomalo zapostavljenog seoskog turizma te povratku domaćoj hrani i proizvodnji, bio proizvodima i ostalim potencijalima koje naš kraj ima, a nedovoljno su iskorišteni jer kvalitetna ishrana je mašina koja naše tijelo održava u životu.

Za sve informacije, rezervacije i narudžbe vrijedni i spretni tim Sehare pozovite na broj telefona 037/517-067.

 

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije