Povežite se sa nama

Biznis

‘Prepreke koje smo savladale’, moto ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena na selu

Objavljeno

-

Sweden/USAID FARMA II projekt će u okviru Međunarodnog dana žena na selu koji se obilježava 15. oktobra, na Lucky Marketu u Sarajevu, podržati prodaju i promociju proizvoda 20 poljoprivrednih proizvođača kojima upravljaju žene, te održati online panel diskusiju pod motom „Prepreke koje smo savladale!“.

Već pet godina Sweden/USAID FARMA II projekt podržava i promoviše osnaživanje žena i njihovo aktivno učešće u poljoprivredi. Od početka svog rada 2016. godine, projekat je pružio obuku i druge vrste tehničke pomoći za 1.439 žena, te podržao rad 437 poljoprivrednih proizvođača kojima upravljaju žene.

Projekt će od danas do nedjelje, 18. oktobra na uličnom sajmu Lucky Market ispred tržnog centra SCC u Sarajevu podržati promociju i prodaju proizvoda 20 poljoprivrednih proizvođača koje predvode žene, a za 15. oktobar je najavljena online panel diskusiju pod nazivom „Prepreke koje smo savladale!“. Kroz diskusiju će biti predstavljeno sedam istaknutih žena koje uspješno vode svoje firme ili su značajno doprinijele ekonomskom osnaživanju žena u Bosni i Hercegovini.

– Moramo se boriti za sebe i vrijedno raditi na osiguravanju naše finansijske i ekonomske nezavisnosti – rekla je Aida Zubčević, vlasnica Faveda d.o.o., kompanije iz Sarajeva koja bavi proizvodnjom dietetskih preparata i prirodne kozmetike na bazi ljekovitog bilja.

Zubčević, koja je predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH i članica Međunarodne mreže žena poduzetnica, dodala je da žene mogu mnogo učiniti za žene u smislu ekonomskog osnaživanja, te da moraju raditi na dva kolosijeka – na uspostavljanju i vođenju vlastitih preduzeća i zalaganju za jednaka prava žena i muškaraca u poslovnom sektoru, kao i prava nasljeđivanja i upisa vlasništva imovine.

Zubčević će učestvovati u panel diskusiji 15. oktobra, zajedno sa direktoricom Fondacije Ženski centar iz Trebinja Ljiljanom Čičković, vlasnicom kompanije za uzgoj i prodaju voća i povrća Eko Jasmina iz Mostara Jasminom Ćušić, predsjednicom Udruženja žena Ruka iz Tešnja Suadom Mujkić i rukovoditeljicom područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede RS Jelenom Mićić.

Priče direktorice Mliječne industrije 99 iz Gradačca Indire Omeragić i direktorice BeeMed iz Tuzle Amine Muharemagić bit će predstavljene putem video priča.

Lucky Market organizuju dvije žene. Od 2010. godine održale su više od 200 uličnih sajmova širom BiH, a 90 posto izlagača na tim sajmovima bile su žene koje su predstavljale svoje poslovanje.

Ovonedeljni Lucky Market ispred tržnog centra SCC uključuje ukupno 50 izlagača, od kojih su 44 organizacije koje vode žene. Izlagači koje podržava FARMA II su: Bio-Halilović (čajevi, prirodna kozmetika i brašno); EcoMedico (proizvodi na bazi meda); Organlook (prirodna kozmetika); Greens (začinsko bilje i mikro povrće); Alma Derm (prirodna kozmetika); Kozja farma Alpino (sir i prirodna kozmetika); i Udruženje BH Treasures sa više proizvođača i proizvoda, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Biznis

Koliko košta gorivo u BiH u odnosu na zemlje regije i Evrope

Objavljeno

-

Od

Prije odlaska u inostranstvo motorizirani bi se turisti trebali prethodno informirati o cijenama goriva u odgovarajućim zemljama odmora ili tranzita.

Evo zgodne tablice usporedbe cijena litra goriva benzina 95 i 98 te dizela, a koju mjesečno pedantno ažurira Švicarski autoklub ili TCS (Touring Club Schweiz/Suisse/Svizzera). U tablici, koja je ažurirana podacima na dan 15. oktobra 2020., možemo usporediti ukupno 34 evropske zemlje, od toga 24 zemlje EU-a (bez podataka iz Rumunije, Malte i Kipra). Tu su još uz našu zemlju i: Andora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Velika Britanija, Norveška, Rusija, Švicarska i Ukrajina.

Radi se naravno o prosječnim cijenama na dan 15. oktobra 2020., ali treba reći da mogu postojati odstupanja od prosječnih cijena na pojedinim benzinskim stanicama.

Od zemalja EU-a, benzin 95 trenutno je najskuplji u Nizozemskoj (1,687 eura po litri), onaj oznake 98 najskuplji je u Italiji (1,800 eura po litri), a dizelsko gorivo u Švedskoj (1,338 eura po litri). S druge strane, najjeftinije je gorivo u 24 zemlje EU-a: benzin 95 u Bugarskoj (0,920 eura po litri), benzin 98 u Poljskoj (1,041 euro po litri), a dizel u Litvaniji (0,909 eura po litri).

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Završeni radovi na probijanju tunela Počitelj (VIDEO)

Objavljeno

-

Od

Radovi na iskopu duž desne cijevi tunela Počitelj završeni su u srijedu ceremonijom probijanja navedenog tunela dugog 1.163 metra, a kojoj su među ostalima prisustvovali i premijer FBiH Fadil Novalić, Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić i projekt menadžer ispred izvođača radova Cai Lei.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je kako je ovo vrlo važan događaj.

”Govorimo o Koridoru Vc koji jedini nije osjetljiv na utjecaj pandemije koronavirusa. Nije osjetljiv zato što to mi tako hoćemo, jer nam pruža velike šanse održati neku investicijsku temperaturu u Bosni i Hercegovini i značajno utječe na to da nam se ekonomija ne sroza kao što se dogodilo u većini svjetskih zemalja u znatno većim postotcima od ovog kojeg mi imamo”, kazao je premijer Novalić.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić kazao je kako je razvoj infrastrukture krucijalan za svaku zemlju.

Razvoj u izgradnji Koridora Vc sigurno je najveći katalizator gospodarstva u Bosni i Hercegovini, stoga je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija odlučno u davanju kontinuirane podrške JP Autoceste FBiH u procesu izgradnje, upravljanja i održavanja autocesta. Projekt izgradnje dionice autoceste Počitelj-Zvirovići, na kojoj se nalazi tunel Počitelj, od izuzetne je važnosti za Hercegovinu, ali i za cijelu BiH”, kazao je ministar Lasić.

Poddionica Počitelj-Zvirovići dio je dionice Počitelj-Bijača, duga je 11,07 kilometara i podijeljena je na dva LOT-a. LOT 1 obuhvaća trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.

Ugovor za izgradnju potpisan je 20. lipnja 2019. godine s kineskom kompanijom China State Construction Engineering Corporation Limited, radove na probijanju tunela Počitelj izvodi bh. firma Euro-Asfalt d.o.o. kao podizvođač, a vrijednost ugovora za radove LOT 1 iznosi 56.522.840,50 eura bez PDV-a.

Prema ugovoru rok za završetak radova na poddionici Počitelj-Zvirovići LOT 1 je planiran za rujan 2021. godine.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije