fbpx
Svijet

Preminuo palestinski trogodišnji dječak nakon ranjavanja u pucnjavi izraelskih vojnika

Trogodišnji palestinski dječak koji je prošle sedmice ranjen u izraelskoj pucnjavi preminuo je od zadobijenih rana, saopćili su u ponedjeljak palestinski i izraelski zdravstveni zvaničnici.

Haitham al-Tamimi, otac malog djeteta Mohammada al-Tamimija, kazao je da su se njih dvojica 1. juna vozili u posjetu rodbini kada su na njihov automobil otvorili vatru vojnici koji su bili u blizini. Dječak je teško ranjen, a otac je pogođen u rame.

Bolnica Sheba u Izraelu potvrdila je smrt dječaka “uprkos velikom naporu medicinskog tima”.

U četvrtak je vojska saopćila da su vojnici uzvratili vatru nakon što su dvojica osumnjičenih palestinskih napadača otvorili vatru na naselje Halamish, također poznato kao Neveh Tzuf, u blizini Ramallaha na Zapadnoj obali.

U saopćenju se navodi da su dvojica Palestinaca ranjena u vatri vojnika i dodaje se da se incident razmatra, naglašavajući kako je vojska uložila sve napore da izbjegne civilne žrtve.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da ne vjeruje izraelskim internim istragama takvih incidenata i zatražilo je “neposrednu međunarodnu istragu o ovom zločinu i drugim zločinima nad palestinskom djecom”.

Zapadna obala, među teritorijama na kojima Palestinci traže svoju državu, doživjela je val nasilja od marta 2022. Izrael je intenzivirao svoje vojne napade u jeku uličnih napada Palestinaca u njegovim gradovima.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je 158 Palestinaca, uključujući i militantne borce i civile, ubio Izrael u Gazi i na Zapadnoj obali 2023. Još jedan Palestinac je ubijen u južnom Izraelu raketom ispaljenom iz pojasa Gaze.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je u palestinskim napadima u istom periodu ubijeno 20 Izraelaca, od kojih je jedan poginuo od rakete ispaljene iz Gaze, Ukrajinaca i Italijana.

Izrael nastavlja da širi naselja otkako su pregovori o državnosti zamrznuti, a nasilje doseljenika je u porastu, prenosi Reuters.

Izvor

Oznake: Svijet

Možda vas zanima