– Nakon sastanaka sa predstavnicima firmi iz Tešnja koji se bave izvozom prehrambenih proizvoda, te predstavnicima kompanija iz metalskog sektora tokom Biznis foruma, uvidjeli smo da postoji veliki interes i potražnja za euro paletama na tržištu Bosne i Hercegovine – rekao je Edin Gudić iza kojeg stoji veliko iskustvo u zajedničkim projektima BiH i Austrije iz ekonomskog domena.

U narednom periodu planiraju posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi pokrenuli fabriku koja će se primarno baviti proizvodnjom euro paleta. Fabrika će izrađivati sve vrste euro paleta i jednokratnih paleta, ali i paleta prema potrebama i zahtjevima klijenata.

– Pored Bosne i Hercegovine, veliki potencijal za izvoz euro paleta vidimo i na EU tržištu, te ćemo svakako ovaj proizvod nuditi kompanijama iz cijele Evrope. Naš cilj nije samo da ponudimo ovu vrstu proizvoda domaćim kompanijama, nego da gradimo mostove između privrednika iz Bosne i Hercegovine i privrednika iz dijaspore – naglasio je Gudić.

Njihov projekat je ambiciozan. Oni žele investirati u Bosnu i Hercegovinu, otkupljivati sirovine za proizvodnju od domaćih dobavljača, te proizvode i usluge ponuditi bh. i inozemnim firmama koje za takvim proizvodima imaju potrebu, saopćeno je iz SERDA-e.

– Razgovarali smo sa načelnikom Općine Tešanj gdje planiramo otvoriti postrojenje. U narednim mjesecima ćemo posjetiti Tešanj, ali i druge općine, te firme sa kojima smo započeli razgovore o poslovnoj saradnji kako bismo konkretizovali pregovore – rekao je Bilal Topljak, vlasnik kompanije u Austriji koja se bavi uslugama transporta.

Ipak, kao otežavajuću okolnost za investicije naglašavaju brojne poteškoće sa kojima se predstavnici bh. dijaspore konstantno susreću.

– Sama registracija firme u Bosni i Hercegovini je dosta otežana. Proces otvaranja preduzeća je poprilično dug i komplikovan, te nerijetko gubimo ključne investicije jer se partneri iz bh. dijaspore na kraju odluče da investiraju i otvore postrojenja u nekoj od susjednih zemalja. Potrebno je administrativno olakšati proces pokretanja biznisa i otvaranja firme u BiH kako bi se ojačao interes za ulaganje stranih investitora u BiH, uključujući i bh. dijasporu – istakao je Topljak.

Fabrika za proizvodnju euro paleta je samo jedan od pozitivnih primjera koji su nastali kao rezultat biznis foruma.

– Ova planirana direktna investicija od 800.000 eura će omogućiti kapacitete proizvodnje od dva miliona paleta godišnje. U prvoj godini nakon otvaranja pogona očekuje se zapošljavanje 20 radnika – navodi se.

Osim fabrike za proizvodnju euro paleta, nakon održanih biznis foruma najavljena je i investicija u izgradnju fabrike, podružnice firme “Wieberr”, koja će proizvoditi kozmetiku za automobilsku industriju, te asortiman od više od 200 proizvoda plasirati u osam zemalja regiona.

Izgradnja fabrike je planirana na području Općine Živinice, a značajna investicija je najavljena je i od turske kompanije “Mir-Solar”, koji su najavili pokretanje proizvodnje solarnih panela u BiH, navodi se u saopćenju.