fbpx
BiH

Predstavljena knjiga Mirsada Cvrka o kršenju ljudskih prava Bošnjaka u Srebrenici i nakon genocida

Knjiga Mirsada Cvrka „O ljudskim pravima i njihovom kršenju na području opštine Srebrenica“ predstavljena je u Sarajevu u Multimedijalnom centru Kovači.

Prema autorovim riječima, ukazuje na značajna kršenja ljudskih prava u Sarebrenici i poslije gotovo 28 godina od počinjenog genocida. Najviše govori o osporavanju prava na imovinu, na glasanje, izbore, a u procesu obrazovanja, na maternji jezik bošnjačkoj populaciji.

Promotor Mirko Pejanović ističe da je ova knjiga rezultat dužeg istraživanja i akademske valorizacije, a autor, Srebreničanin porijeklom i sada profesor u Sarajevu, rijedak doktorant koji uporno i stalno istražuje jer je zaljubljenik u pravdu.

Pejanović je za oktobar ove godine najavio naučnu konferenciju o Srebrenici, mjestu planetarnog zločina. Za razliku od ranijih godina, konferencija će 2023. biti održana baš u tom gradiću umjesto u Sarajevu i Tuzli kao dosad.

Pejanović najavljuje da će između ostalog biti predstavljene naučno potkrijepljene demografske činjenice o srebreničkom području, nepovoljne kad je riječ i o bošnjačkoj i srpskoj etničkoj skupini, a porazne o Bošnjacima, progonjenoj i ubijanoj populaciji.

Genocid počinjen u Srebrenici je planetarni zločin u smislu da je poznat cijeloj internacionalnoj zajednici koja zna i kako te zašto je proveden protiv Bošnjaka, rekao je Pejanović.

On poziva na prevođenje knjige Mirsada Cvrka i na druge jezike jer je naprosto štivo koje „čitaoca ne ostavlja na miru“.

Djelo je koncipirano na više od 400 stranica, u nekoliko cjelina od kojih je jedna posvećena pojavnim oblicima kršenja ljudskih prava u Srebrenici. Činjenice su temeljene i na mnoštvu iskaza, čak i u godinama revitalizacije područja i povratka nekih prognanika u prijeratne domove.

Pjeanović preporučuje mladima da obavezno posjete Srebrenicu ako dosad nisu jer su generacija što mora sačuvati činjenice.

Ahmed Kulanić, direktor Fonda memorijala Kantona Sarajevo, institucije koja je podržala promociju, ističe da je knjiga bazirana na doktorskoj disertaciji Mirsada Crvka i da sadrži dokumentovane činjenice o kršenju elementarnih ljudskih prava Bošnjaka na srebreničkom području i godinama nakon genocida.

Upravo dokumentovane činjenice daju težinu, dodaje Kulanić ističući da ova knjiga, osim što identifikuje probleme, nudi rješenja u smislu sistemske primjene prava svih u Bosni i Hercegovini kao jednakih građana.

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima