fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Zanimljivosti

POVRATAK U PROŠLOST: Zdravko Čolić pretražio arhivu

Zdravko Čolić se na svom Facebook profilu prisjetio svoje mladosti, objavivši crno-bijelu fotografiju iz vremena kada je služio vojni rok u bivšoj Jugoslaviji.

Čolić je svojevremeno važio za najveću jugoslavensku pop-zvijezdu, ali i danas je njegova muzika popularna te uz nju odrastaju neke nove generacije.

Prvi službeni pjevački nastup imao je kao pjevač grupe Ambasadori 1969. godine, u kojoj je pjevao dvije i po godine. Godine 1971. upoznaje Kornelija Kovača koji ga je pozvao u tada vrlo poznatu Korni grupu. Čolić se preselio u Beograd pun nade i ambicija, no u Korni grupi je ostao samo šest mjeseci, a na njegovo mjesto je došao Zlatko Pejaković.

Vratio se u Sarajevo i odlučio se za solističku karijeru. Tako je nastupio na festivalu Vaš šlager sezone u Sarajevu 15. aprila 1972. godine pjesmom Kemala Montena “Sinoć nisi bila tu”. Pjesmu je trebala pjevati Josipa Lisac, ali kako je ona otkazala nastup, otpjevao ju je Čolić i osvojio treću nagradu te nagradu za interpretaciju. Pjesma u cijeloj zemlji postaje veliki hit, a danas se ubraja u neke od Čolinih najljepših pjesama.

Od tog trenutka i službeno počinje Čolina solo karijera, kojom će se uzdići na mjesto najveće estradne zvijezde. Čola je izvođač brojnih hitova kao što su “Pisaću joj pisma duga”, “Pusti, pusti modu” i “Pjesmo moja”, “Mađarica”, “Ti si mi u krvi” i mnoge druge.

 

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...