Povežite se sa nama

Biznis

Povratak tehnološkom gigantu: Kaldera će proizvoditi za Siemens (FOTO)

Objavljeno

-

U Kobatovcima kod Laktaša ove je sedmice svečano potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i licencnoj proizvodnji srednjenaponskih postrojenja “8DJH”, “Simosek” /SIMOSEC/, “Eneksplus” /NXPLUS/ između kompanije “Kaldera company” i svjetskog tehnološkog giganta “Siemensa”.

Prema riječima direktora “Kaldere” Save Minića, ovo je veliki trenutak za njihovu kompaniju, ali i kompletnu privredu Republike Srpske, koja kroz saradnju sa Siemensom može dobiti mnogo.

Povratak tehnološkom gigantu: Kaldera će proizvoditi za Siemens

“Ovim ugovorom potvrdili smo da ispunjavamo najsavremenija tehnološka dostignuća kada je u pitanju srednji napon na globalnim tržištima. Naša kompanija i ranije je imala ugovor sa Siemensom“, ali je on zbog tehnološkoj procesa u jednom trenutku bio izgubljen, ali evo novi menadžment je uspio da vrati saradnji o licenciranoj proizvodnji sa ovim međunarodnim gigantom. U okviru ove saradnje već smo razvili jedan proizvod, a to je blindirana trafo stanica, koja je opremljena proizvodima ‘Siemensa'”, objasnio je Minić.

Povratak tehnološkom gigantu: Kaldera će proizvoditi za Siemens

On je dodao da je već proizvedeno 19 blindiranih trafo stanica, a da je proizvodni kapacitat “Kaldere” u ovom trenutku mnogo veći od tog broja.

Minić je tokom konferencije za novinare naveo da “Kaldera”, tokom panedmije, kada su mnoge firme imale i imaju velike gubitke, nije prestajala sa radom, te je zaposlila novih 35 radnika, te ih sada ima oko 150.

Povratak tehnološkom gigantu: Kaldera će proizvoditi za Siemens

“Ne kažem slučajno da je ovo veliki trenutak za nas, jer 150 porodica u Republici Srpskoj se izdržava od kompanije koja stvara novu vrijednot i čiji proizvod će se izvoziti van naših granica“, zaključio je Minić, koji je ugovor potpisao sa Slavišom Krunićem, predstavnikom kompanije „Siemens“ za BiH.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Biznis

Tuzla: Fungi kultura-organska proizvodnja bukovača

Objavljeno

-

Od

Odlučili su da se, pored svojih redovnih poslova, počnu baviti uzgojem gljiva bukovača.

“U doba kada je korona zatvarala male obrte i firme, mi smo iskoristili taj trenutak da plasiramo zdravu hranu koju smo dostavljali na kućnu adresu.Ljudima se to svidjelo iz praktičnih razloga i nismo htjeli propustiti tu priliku. Zasijavali smo sve veće količine i prvu godinu, odnosno prvu sezonu, prošli smo vrlo, vrlo uspješno”, priča Edis Osmić, Fungi kultura.

Sada su pred novom sezonom. Zasijano je 60 od ukupno planiranih 240 vreća koliki je kapacitet prostora sa kojim raspolažu. Sam proces, kažu, nije komplikovan, ali je složen, jer se baziraju isključivo na organskom pristupu proizvodnji.

“Najbitnije je nabaviti kvalitetan substrat koji se proizvodi isključivo od pšenične slame koja se pasterizuje isključivo organski. Dosta drugih proizvođača radi sa hipermanganom i sa hemijskim dodacima. Mi želimo to izbjeći, jer želimo da naš proizvod bude zdraviji sam po sebi”, Erdžan Junuzović, Fungi kultura.

Priča o uspješnom biznisu: Fungi kultura u Tuzli završava prvu sezonu

Ovdje proizvedene gljive bukovače dostavljaju se na kućnu adresu u roku od 8 sati. Naručuju se online putem društvenih mreža ili telefona. Za sada pokrivaju područje Tuzle. Planiraju širenje tržišta i proizvodnih kapaciteta.

“Tu se podrazumijeva veće količine vreća, veći prostor, mašine koje će nam ubrzati sam proces proizvodnje, koji će nam stvoriti bolje uslove za rast i prorastanje naših gljiva i sve to što bi dovelo u konačnici da mi zaokružimo jedan krug proizvodnje da budemo u principu održivi, samoodrživi”, ističe Danijel Stjepanović, Fungi kultura.

Konačni cilj jeste dovesti proizvodnju na nivo gdje neće imati otpada,odnosno gdje će vreće nakon branja gljiva biti iskoristive kao gnojivo. Iako su oni imali mentora koji je olakšao prve korake, smatraju da brojne besplatne online edukacije i aktivniji odnos mogu brojnim ljudima obezbijediti siguran i dobro plaćen posao, kao i dati razlog više da ostanu u BiH.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

10 mil KM pomoći autobuskim prevoznicima

Objavljeno

-

Od

Stupanjem na snagu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19, ispunjeni su preduvjeti za objavu javnog poziva i za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 10.000.000 KM, korisnicima čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnik.

Tekst javnog poziva je, s pratećom dokumentacijom, danas objavljen na službenoj web stranici  Federalnog ministarstva prometa i komunikacija (http://www.fmpik.gov.ba/bh/usluge/uredba-javni-poziv.html), a obavijest o njegovoj objavi u dvoje dnevne novine. Ovaj javni poziv je otvoren 21 dan od dana objave, odnosno do 13.11.2020. godine, što je ujedno i posljednji dan za predaju zahtjeva.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poziva sva privredna društva, privatne poduzetnike i poduzeća čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prijevoz putnika, koja su periodu od 1. aprila do 30. septembra ove godine u odnosu na ovo razdoblje 2019. godine ostvarila pad oporezivog prometa u glavnoj djelatnosti od najmanje 40 posto, da dostave traženu dokumentaciju.

Opći ciljevi dodjele finansijske pomoći su očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima.

Privredni subjekti ovu pomoć će moći koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja koji su nastali u periodu od 1.7. do 31.12.2020. godine.

Jedan od uvjeta ovih javnih poziva je i to da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar 2020. godine.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM, a maksimalan iznos pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu, ne može preći 700.000 KM.

Deset miliona, od ukupno predviđenih 20 miliona KM Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija,  namijenjeno je za finansijsku pomoć provođenju započetih infrastrukturnih projekata od strane javnih poštanskih operatera, željeznica i u svrhu modernizacije aerodroma, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije