Povežite se sa nama

Biznis

Povećan broj zavarivača u 2019. godini za 30% u odnosu na godinu prije

Objavljeno

-

Jedno od deficitarnih zanimanja na tržištu rada svakako jeste zanimanje zavarivača, za kojim je potražnja u BiH ali i u susjednim zemljama iz godine u godinu u porastu. Upravo zbog velike potražnje na tržištu, može se reći da je Institut za zavarivanje prošle godine uspješno poslovao i obučio veliki broj certificiranih zavarivača.

Vlada TK već nekoliko godina unazad iz Budžeta ulaže sredstva za sufinansiranje školovanja certificiranih zavarivača koji će svoje znanje steći u tuzlanskom Institutu za zavarivanje. Tokom 2019. godine u Institutu za zavarivanje u Tuzli obučeno i doobučeno je 918 kandidata. Svi kandidati su uspješno završili obuku za zavarivače i svojim radom su povećali kvalitet zavarivanja u metalnoj industriji. Nakon obuke svi nezaposleni kandidati su se zaposlili, a dio njih je dobilo posao u zemljama EU. Broj novih zavarivača predstavlja povećanje za oko 30% u odnosu na broj educiranih zavarivača u 2018. godini.

“Mi smo u prošloj godini imali povećan obim usluga na cijelom području i istaknut ću dva značajna događaja. Jedan je realizacija projekta u Sudanu gdje smo početkom prošle godine dva mjeseca radili doobuku za oko 50 zavarivača i atestaciju dolje kod njih. Taj ugovoor smo pripremili u 2018.godini” – kazao je dipl. eng Seid Zulić, direktor Instituta za zavarivanje Tuzla.

Drugi značajan događaj jeste akreditacija laboratorije za ispitivanje kontrolu zavarenih spojeva i ispitivanje materijala. Institut je prošle godine dobio akreditaciju po Međunarodnom standardu.

Naša laboratorija je prva u TK i jedna od rijetkih u BiH koja je akreditovana po Međunarodnim standardima. Mi smo to i prije radili, imamo izvanredno obučen tin ljudi i sa tom akreditacijom naša mjerenja su validna u cijelom svijetu” istakao je direktor Instituta.

Mnogi prođu obuku i dobiju certifikat zavarivača kako bi otišli u inostranstvo raditi, s obzirom na činjenicu da prosječne plaće zavarivača u nekim zemljama prelaze dvije hiljade konvertibilnih maraka, što je u odnosu na bh. plaće skoro tri puta više. Država po pitanju odlaska mladih ne radi mnogo. Međutim, u Tuzlanskom kantonu čini se kako stvari ipak ne stoje u mjestu. Tako je u Srednjoj mašinskoj školi Tuzla obavljanje praktične nastave obavezno, pa učenici koji upišu smjer za zavarivanje u ovoj tuzlanskoj školi, svoju praktičnu nastavu mogu obavljati u Institutu za zavarivanje.

Ta spona mašinske škole i Instituta je jedna logična spona gdje mi u procesu rada obavljamo praktičnu obuku jendog broja učenika zavarivača. Oni prolaze kompletnu obuku i imaju punu pripremu i punu odgovornost o svom radu i sigurno dobijaju kvalitetnu obuku. Najbolji učenici na kraju obuke dobijaju ateste za zavarivače kao takvi su spremni za tržište rada, i oni direktno idu u proces rada” – rekao je Zulić.

U 2019.godini  u okviru praktične obuke učenika Srednje mašinske škole, koja se tokom školske godine obavljala u Institutu, najboljih sedam učenika su na kraju školske godine dobili ateste zavarivača, i nakon toga zaposlenje u  firmama na području našeg kantona. (RTVSlon)

Oglašavanje

Biznis

Novi početak za “Metalno” iz Zenice – iz stečaja u Boing (VIDEO)

Objavljeno

-

Od

Preduzeće “Metalno” iz Zenice – prije samo nekoliko mjeseci u stečaju, a od danas proizvodi mašinu koja će se koristiti u najvećem svjetskom proizvođaču aviona.

Projekat izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala nova je pobjeda bosanskohercegovačke pameti. Vrijednost ovog pogona, čija je dužina 115 metara, iznosi 3 miliona maraka. Peć će koristiti najveći proizvođač aviona u svijetu.

ALBIN GUTLIĆ, tehnički rukovoditelj projekta

“Oni su ovu peć proizveli za firmu Boing, avione, gdje materijal koji oni uzimaju ulazi u ove peći, učvršćuje se, dobija taj kvalitet i od njega se prave dijelovi za avione.”

MUHAREM KOLIĆ, inženjerska potpora

“Težak izazov s obzirom da je ovo jedan veliki i veoma težak projekat, ali uz pomoć radnika i naravno timska snaga, zajedno smo došli do najboljeg rezultata.”

Uspjeh je još i veći ako se zna da je ova industrijska peć nastala u preduzeću “Metalno”, koje je nakon višegodišnje devastacije i stečaja tek prije nekoliko mjeseci dobilo nove vlasnike i počelo sa radom. Radnici su više nego zadovoljni.

HUSEIN PAŠALIĆ, radnik „Almy Metalno“, Zenica

“Ja sam bio radnik “Metalnog” 15 godina. Zadovoljan sam jedan veliki projekat koji smo eto usjeli završiti, očekujemo i drugi isto sada.”

OSMAN MEŠA, radnik „Almy Metalno“, Zenica

“Radio sam u “Metalnom” 14 i po godina i sad sam nastavio u ovoj firmi, novoj. I kakvi su uslovi? Dobri su uslovi, zadovoljni smo svi.”

Realizacija projekta izgradnje industrijske peći za stabilizaciju i učvršćivanje materijala ujedinila je zapravo nekoliko preduzeća iz Federacije i Republike Srpske. Pored upošljavanja bivših radnika “Metalno” će uskoro otvoriti i nova radna mjesta.

ISMET BEGIĆ, ravnatelj „Almy Metalno“, Zenica

“Danas, evo, u ovoj hali radi 50-tak ljudi. Ja mislim da bi tu trebalo raditi, nekad je radilo 500, neće 500, ali daj Bože da radi 200 – i to bi bio veliki pomak za Općinu Zenica, a i za BiH.”

U “Metalnom” je u toku gradnja još tri slične peći, a uskoro će sa radom početi i postrojenje za proizvodnju rudarske opreme. To znači da će ovo preduzeće i u tom segmentu zaposliti nove radnike.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Podrška poljoprivrednoj proizvodnji u TK povećana sa 4,5 na 7 miliona KM

Objavljeno

-

Od

Vlada Tuzlanskog kantona  je u utorak  donijela  Odluku o izmjenama i dopunama Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini, te prvobitno predviđeni iznos od 4,5 miliona KM, povećala na 7 miliona KM. Ovim izmjenama predviđeno je i da se korisnicima koji imaju registrovan obrt obračuna 20 % veći iznos novčane podrške po jedinici mjere u odnosu na visinu novčane podrške planiranu ovim Programom u okviru modela podrške proizvodnji za animalnu i biljnu proizvodnju.

Ovom odlukom Vlada, uvažavajući trenutnu situaciju i potrebe povećanja obima poljoprivredne proizvodnje i sigurnost prehrane stanovništva Tuzlanskog kantona, nastoji ublažiti negativne ekonomske posljedice stanja nesreće po poljoprivredu Tuzlanskog kantona.

Milion KM za pomoć budžetima nerazvijenih jedinica lokalne samouprave

Na  sjednici Vlada je donijela odluku i izvršila raspodjelu ukupno 1 milion KM kao finansijsku pomoć budžetima nerazvijenih jedinica lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona. Shodno ovoj odluci Općini Teočak je dodijeljeno 350.000,00 KM, Općini Čelić 317.335,00 KM, Općini Doboj Istok 174.069,00 KM, Općini Sapna 108.596,00 KM, a Općini Kladanj 50.000,00 KM. Jedinice lokalne samouprave odobrena sredstva ne mogu trošiti za isplatu plaća, naknada i dodataka na plaću zaposlenih i isplatu materijalnih troškova već isključivo na finansiranje razvojnih projekata i obaveza koje su navele u obrascu za prijavu na Javni poziv.

S ciljem ravnopravne raspodjele sredstava Komisija je ove godine osim glavnih, eliminatornih kriterija za apliciranje na javni poziv (broj stanovnika do 12.500, površina do 350 km2, broj naseljenih mjesta do 50 i indeks razvijenosti niži od 1,00), utvrdila principe za utvrđivanje pojedinačnih iznosa (nivo razvijenosti, općinski prihodi, stopa nezaposlenosti). S tim u vezi Komisija je nastojala u određenoj mjeri ispraviti uočenu nepravilnost u raspodjeli sredstava iz prethodnih godina, s obzirom da u protekle dvije godine raspodjela ovih sredstava nije odgovarala utvrđenom stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale na javni poziv.

Analizirajući izdvajanja i finansijsku podršku koja je ovim općinama pružena 2018. i 2019. godine, može se uočiti da je najviše sredstava dodijeljeno Općini Kladanj 722.000 KM, Sapni 598.000 KM,       Teočaku 350.000, Čeliću 210.000 i Doboj Istoku 120.000 KM.

Informacija o poplavama i klizištima koje su u junu zadesile naš kanton

Vlada je prihvatila Informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite o poplavama i klizištima tokom mjeseca juna 2020. godine. Podsjećamo, tokom mjeseca juna većinu općina i gradova Tuzlanskog kantona, zahvatile su obimnije kišne padavine, praćene grmljavinom i gradom. Za kratko vrijeme pale su velike količine vode, što je prouzrokovalo stvaranje bujičnih vodotoka. Najteže stanje je bilo u općini Kladanj i gradu Živinice pa su u navedenim lokalnim zajednicama, na zahtjev Kantonalne uprave civilne zaštite, angažovane specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi i ispumpavanje vode Federalne uprave civilne zaštite. Trenutno se stanje smiruje u svim gradovima i općinama, opao je vodostaj u svim vodotocima, vrši se sanacija posljedica poplava i provodi se postupak procjene štete, navodi se u Informaciji. Za otklanjanje šteta nastalih od prirodnih i drugih nesreća Vlada i Kantonalni štab civilne zaštite su, kao hitne intervencije uslijed djelovanja prirodne nesreće, dodijelili 20.000,00 KM Općini Lukavac, po 15.000,00 KM općinama Sapna i Čelić i 10.000,00 KM Općini Doboj Istok.

Precizirani pedagoški standardi za srednje škole

Data je  suglasnost na Odluku o izmjenama pedagoških standarda za srednje škole. Inoviranjem nastavnih planova i programa za gimnazije od 2005. godine, ukazala se potreba za preciznim definisanjem broja učenika u grupama za izbornu nastavu u trećem i četvrtom razredu. Pedagoški standardi za srednje škole, doneseni 2004. godine, do sada nisu prepoznavali izbornu nastavu u gimnazijama, te su je svrstavali u redovnu nastavu u odjeljenju, čime se gubila svrha izborne nastave. Zbog nemogućnosti izbora željene grupe predmete, učenici su bili primorani da se opredjeljuju za izborne grupe za koje se opredjeljuje većina učenika, tako da su vrlo često na eksternoj maturi pokazivali dosta loše rezultate. Ovim izmjenama u potpunosti se precizira i broj učenika za izbornu grupu, i način kako da se ta nastava realizira kada ne postoji dovoljan broj učenika za formiranje grupe. Pored toga, problemi su se pokazali i kada je u pitanju podjela učenika u grupe za informatiku i strane jezike, te je i ova oblast dodatno precizirana.  Također, ovom izmjenom preciziran je i minimalan broj učenika u grupi za praktičnu nastavu, što do sada nije bilo precizirano.

kadrovska pitanja

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je  dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru JP „Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave. Vlada je donijela rješenje o razrješenju i privremenom imenovanju članova Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, te donijela više rješenja o imenovanju  privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije