fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Potrošačke cijene u Americi skočile najviše u zadnjih 40 godina – Biznis.ba

Potrošačke cijene u Sjedinjenim Državama poskočile su u prosincu za sedam posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, najsnažnije u posljednjih gotovo 40 godina, pokazali su podaci ministarstva rada.

Godišnja stopa inflacije bila je iznad šest posto

Najnoviji podaci pokazuju da je u prosincu, treći mjesec zaredom, godišnja stopa inflacije u SAD-u bila iznad šest posto, što znatno premašuje razinu od dva posto, koju cilja američki Fed.

Skok potrošačkih cijena od sedam posto na kraju prošle godine najveći je od lipnja 1982. godine. U studenome cijene su na godišnjoj razini bile porasle 6.8 posto.

Cijene hrane uvećane su za 6.5 posto

Najviše su na kraju prošle godine u SAD-u porasle cijene energije, za 29.3 posto. Cijene hrane uvećane su 6.5 posto, znatno iznad prosjeka u posljednjih deset godina, a troškovi stanovanja 4.1 posto, pokazalo je objavljeno izvješće ministarstva rada. Snažno su porasle i cijene rabljenih vozila, za 37.3 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje promjenjive cijene energije i hrane, u prosincu je dosegnula 5.5 posto i najviša je od veljače 1991. godine. Na mjesečnoj razini cijene energije blago su oslabile, za 0.4 posto, prvi put od prošlogodišnjeg travnja. Rast cijena hrane usporio je pak s 0.7 na 0.5 posto.

 

Biznis.ba / Hina

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...