POPIS TAJNIH BOGATSTAVA SVIJETA / Vrijeme je da uzmete lopatu u ruke i konačno se obogatite, doduše to su i drugi već bezuspješno više puta pokušavali

6

 

Ukoliko vam sve metode manifestiranja obilja ne pomažu i odustali ste od lutrije i nagradnih igara, možda je vrijeme da uzmete lopatu u ruke i krenete u potragu za izgubljenim blagom.

 

Kako piše portal Listverse, izgubljena bogatstva i danas privlače brojne istraživače koji su spremni riskirati sve samo da bi pronašli davno zakopano bogatstvo.

 

Sredinom šezdesetih godina 19. stoljeća Reynoldsove banda je opljačkala nekoliko kočija i pobjegli s pozamašnim blagom. Vođa i posljednji preživjeli John Reynolds, umro je 1871. godine, ali je prije smrti uspio ispričati svom partneru Albertu Brownu gdje je zakopao blago.

 

Upute su bile poprilične jasne; na početku Ženevine jaruge skrenuti desno i slijediti Deer Creeka gdje je skriveno blago u starom rudarskom oknu. Okno je zazidano, ali u blizini je drvo s mesarskim nožem koji pokazuje u kojem smjeru treba ići. Usprkos jasnim uputama, Brown je otkrio da je šumski požar ili odron poremetio znakove do blaga i nije ga uspio pronaći. Otada su mnogi pokušali otkriti blago i još uvijek nisu uspjeli.

 

 

Negdje na dnu jezera Michigan leži pravo bogatstvo u zlatnicima, odnosno tako kaže legenda koju je započeo George Alexander Abbott, nekadašnji viceguverner jedne banke koji je na samrti 1921. godine ispričao svjetioničaru gdje se skriva čitav vagon zlata. Prema legendi je neki trajekt prevozio blago preko jezera kad ga je uhvatila oluja i da bi spasili posadu i ostatak blaga su jedan vagon iskrcali u jezero.

 

Stotine antičkih židovskih tekstova, Zapisi s Mrtvog mora, otkrivenih sredinom prošlog stoljeća, kriju mnoge tajne. Među njima je zapis 3Q15, jedini koji nije papirusu ili pergamentu. Zanimljivo je i da je to jedini zapis koji nema religijsku tematiku već bilježi 64 lokacije gdje se navodno nalazi zlato, srebro i drago kamenje. Procjenjuje se da bi to bogatstvo vrijedilo milijarde dolara.

 

 

Španjolski konkvistador Francisco Pizarro je 1532. godine uhvatio vladara Inka Atahualpu. Građevina u kojoj je car bio zatočen i danas stoji, a priča se da su je nekad zvali soba otkupnine jer je Atahualpa obećavao napuniti je zlatom u zamjenu za slobodu. Španjolci su isprva pristali na otkupninu, ali Pizarro se kasnije predomislio i pogubio Atahualpu. Inke su već bile počele sakupljati blago, ali kad su doznali da im je vladar mrtav odlučili su ga skriti negdje u planinskom lancu Llanganates u Ekvadoru.

 

Profimedia

 

Usred Tihog oceana nalazi se atol Palmira gdje žive samo američki znanstvenici, ali postoji mogućnost da je tamo zakopano gusarskog blago. Naime, 1816. godine je španjolski brod Esperanza putovao nakrcan zlatom i draguljima opljačkanima u Peruu.

 

Na svom putovanju je upao u oluju koja mu je slomila jarbol i brod je postao laka meta za gusare. Oni su to naravno iskoristili, ali nisu daleko dogurali jer su i oni upali u oluju i nasukali se na koraljni greben oko atola Palmira. Većinu blaga su zakopali na otoku. Samo jedan, James Hines, je preživio putovanje do američkog kopna i tamo je napisao svoje memoare. Međutim,  on je umro samo mjesec dana nakon spašavanja. Što se dogodilo s blagom i četvoricom mornara na otoku, ni danas se ne zna.

 

Leipsic u Ohiju poznat je samo kao nekadašnje skrovište opasne bande na farmi obitelji Pierpont. Harry Pierpont je pljačkao banke, a  bandu je vodio na farmu kako bi se skrivali između napada. Vjeruje se da su negdje na farmi skrivali dio blaga, a jedno vrijeme je čak i FBI dolazio u potragu za dokazima. Jednom kad je FBI izgubio interes, došli su tragači za blagom u nadi da će otkriti bogatstvo.

 

 

Ben Kuhl s dvojicom pomagača 5. prosinca 1916. godine opljačkao je kočiju u blizini grada Jarbidge u Nevadi i ubio vozača. Fanovima divljeg zapada je taj događaj važan jer je to posljednja pljačka kočije u američkoj povijesti. Lovce na blago više zanimaju zlatnici koji nikada nisu pronađeni.

 

Profimedia

 

Da su nacisti pljačkali što god su stigli nije ništa novo, no od navodnih svota nam se i danas vrti u glavi. Priča se da je general Emil Klein ukrao zlato i nakit vrijedno 62 milijarde dolara i skrio ga u tunele nedaleko od češkog grada Stechovice. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća su čehoslovačke vlasti bezuspješno tragale za tim blagom, da bi ovih dana Josef Muzik i bivši obavještajac Helmut Gansel tragali za istim tim bogatstvom.

 

Jake i Ralph Fleagle bili su beskrupulozni pljačkaši dvadesetih godina prošlog stoljeća. Njihov najveći uspjeh bio je i njihov kraj. Opljačkali su banku u državi Colorado 1928. godine i ukrali 200.000 tadašnjih dolara, ali su iza sebe ostavili i mnoga mrtva tijela. Vlasti su 1930. uhvatile i objesile Ralpha, a nešto kasnije je i Jake ubijen u oružanom obračunu s vlastima. Ušli su u legendu jer je Ralph bio škrtac koji nije vjerovao nikome pa je ukradeni novac zakapao diljem SAD-a

 

Nije se proslavio kao gusar, no nakon smrti kapetan Kidd je ušao u legendu. Osim legendi, postoje i povijesni dokazi da je barem jednu škrinju s blagom zakopao na otoku Gardiner u New Yorku za tadašnjeg guvernera Richarda Cootea.  Usprkos brojnim pokušajima da otkriju blago zloglasnog gusara, čini se kao da će zauvijek ostati nepoznanicom gdje ga je skrio.