Povežite se sa nama

Biznis

Položen kamen temeljac za projekat od 15 miliona KM

Objavljeno

-

Vrijednost projekta iznosi 15 miliona konvertibilnih maraka, od čega su sredstva u iznosu od 10 miliona KM osigurana kao zajam od Evropske banke i 5 miliona KM grant sredstava.

Kamen temeljac položili su premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković i načelnici Općina Banovići i Kladanj.

Današnjim postavljanjem kamena temeljca označava se početak izgradnje regionalne deponije „Eko-Sep“ Živince, čiji je rok za izgradnju trinaest mjeseci. Izvođač radova je austrijska firma Štrabag.

Rješenje problema

Projekat izgradnje sanitarne deponije odnosi se 60% na Grad Živinice, 30% na Općinu Banoviće i 10% na Općinu Kladanj.

Gradonačelnik Kamenjaković zajedno sa načelnikom Husićem i Čavkunovićem već nekoliko godina aktivno rade na rješavanju problema deponije koja će biti od velikog značaja za cijeli Tuzlanski kanton, objavljeno je iz Grada Živinice.

S tim u vezi, projekat izgradnje regionalne deponije predstavlja jednu od najznačajnijih investicija koja će u potpunosti riješiti dugogodišnji problem otpada u Gradu Živinice, Općinama Kladanj i Banovići, ali i okolnim gradovima i općinama u Tuzlanskom kantonu, te ostvariti mogućnost naknadne obrade otpada gdje bi se mogla vršiti dodatna reciklaža.

Položen kamen temeljac za izgradnju eko deponije u Živinicama | Tuzla L!VE

Prema riječima premijera Tulumovića ovo je eko projekat koji u budućnosti treba da pomogne i rijekama koje danas nažalost služe za odlaganje otpada i raznih drugih divljih deponija.

Kako ističe gradonačelnik Kamenjaković projekat regionalne deponije „Eko-Sep“ najveći je poslijeratni projekat u historiji Grada Živinice, te ujedno i državni projekat koji je u projektima ekologije među prvim u Tuzlanskom kantonu.

Državni projekat

„Ovo je najveći poslijeratni projekat u historiji Grada Živinica, i zaista sam ponosan da danas možemo i da ga realizujemo. Ušli smo u fazu realizacije, te za nekih 13 mjeseci bit će i operativan što je za Grad Živinice veoma značajno. Ono što je najvažnije, ovo je jedan državni projekat, projekat koji je u projektima ekologije možda i među prvim u Tuzlanskom kantonu. Izuzetno mi je drago da je izvođač radova već pripremio određenu mehanizaciju koja će u roku od tri mjeseca uraditi i najvažniji dio projekta i taj dio projekta se ogleda u zemljenim radovima koji su bitni da se završe prije zime.

TIP.ba | Foto: Položen kamen temeljac za izgradnju eko deponije u Živinicama

Kada je u pitanju Grad Živinice, Evropska banka nam je ustupila određena sredstva da uradimo fizibiliti studije, gdje ćemo uraditi naknadnu obradu otpada i želimo ući u cirkularnu ekonomiju sa efektivnim kogeneracijama na biomasu koje su zasigurno budućnost u cijeloj Evropi. Želimo ispoštovati direktivu Evropske unije o naknadnoj obradi otpada , ovdje će biti jedna savremena sortirnica koja će zasigurno moći primiti otpad sa cijele teritorije Federacije, ali ono što je najvažnije jeste što će ga pretvarati u druge resurse, u resurse energije. Ovo je ono najvažnije što želimo danas istaći, ne želimo da ovo bude samo sanitarna deponija, nego želimo da bude jedan najmoderniji centar za prikupljanje otpada koji ćemo reciklirati i gdje ćemo na osnovu parametara i stvari koje budemo prikupljali na ovome mjestu pretvarati biomasu u energiju”, kazao je Kamenjaković.

Položen kamen temeljac za projekat od 15 miliona KM - Biznis Info

„Prisustvujemo jednom vrlo značajnom objektu koji se gradi, tačnije o deponiji na teritoriji Grada Živinice i čast mi je i zadovoljstvo da je to jedan od prvih ekoloških objekata za odlaganje otpada koje će u budućnosti biti i za reciklažu. U ovom projektu učestvuju dvije općine i Grad, tačnije Općina Banovići, Općina Kladanj i Grad Živinice, a u prethodnom periodu urađeno je mnogo aktivnosti da bi se došlo i pristupilo radovima. Ja očekujem s obzirom na to da je firma Štrabag vrlo respektabilna kada je u pitanju gradnja, da će ispoštovati rokove gradnje za 13 mjeseci i da će građanstvo sa ove dvije općine i Grada moći odlagati otpad na ovo odlagalište koje je ekološki prihvatljivo. Ovo je jedan eko projekat koji u budućnosti treba da razriješi naše rijeke koje danas nažalost služe za odlaganje otpada i raznih drugih divljih deponija“, rekao je Tulumović.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Biznis

Sa novim investicijama po nove zlatne medalje: Evropska unija pomaže modernizaciju vinarstva

Objavljeno

-

Od

Trebinje. Septembar. Berba grožđa je u punom jeku. Na 30 hektara vinograda vinarije “Podrumi Vukoje 1982” užurbano se radi od ranog jutra kako bi se izbjegle visoke temperature, te obavila berba. Sa preko 150 zlatnih medalja na domaćim i međunarodnim vinskim takmičenjima i vinogradom starim 125 godina, ova vinarija je po svojoj kvaliteti prepoznatljivo ime, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i na tržištima diljem svijeta.

“Mi smo vinarija koja se bavi isključivo vrhunskom proizvodnjom vina i tu smo lider u Bosni i Hercegovini. Ali da bismo ostali na tom mjestu, moramo kontinuirano ulagati u nove tehnologije i pratiti svjetske trendove”, govori Radovan Vukoje, vlasnik vinarije “Podrumi Vukoje 1982” tokom kratkog predaha u poslu.

Baš ta želja da se ide ukorak sa svjetskim trendovima, ponukala je Radovana da se prijavi na javni poziv projekta Evropske unije EU4Business za bespovratnu podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Tokom opsežnog i detaljnog procesa odabira korisnika podrške, razmotren je prijedlog investicije za modernizaciju proizvodnje koju je predložila vinarija, a čija ukupna vrijednost iznosi skoro 400 hiljada KM. Kroz EU4Business projekat, odobrena su bespovratna sredstva za sufinansiranje investicije od oko 197 hiljada KM. Investicija u modernizaciju proizvodnje uključuje nabavku niza mašina i opreme za vinariju, poput: muljače i ruljače, pumpe za transport, pneumatske prese, filtera za vino, pumpe za pretkanje, spremnike za hlađenje, cijevnog sistema za hlađenje grožđa, prebirnog stola, te hrastove bačve.

“Ova oprema će nam pomoći da sve ono što dobijemo u vinogradu što kvalitetnije pretočimo u samu vinariju i naš prepoznatljivi proizvod” govori Radovan Vukoje. “Ozbiljan smo proizvođač, mnogo smo uložili i naših sredstava i nadamo se da ćemo napraviti jednu veliku priču u budućnosti.”

Pored poboljšanja kvaliteta proizvodnje, ova investicija je omogućila zapošljavanje novih radnika, a u budućnosti se očekuje i povećanje produktivnosti, te rast prihoda.

Dvadesetdevetogodišnji Zdravko Milinović novi je zaposlenik vinarije. Zaposlen prije dva mjeseca, njemu je ovo prvi posao u sektoru vinarstva. “Uvijek sam gajio ljubav prema vinu i sada sam dobio priliku da radim u vinariji” objašnjava Zdravko, koji je oženjen i otac jedne djevojčice. Sa entuzijazmom priča o svom novom poslu: “Najvažnije je da je posao zanimljiv i da se radi s ljubavlju”. Zajedno sa ostalim kolegama već je počeo sa obukom za rad na novim mašinama.

Radovan ima dosta planova za budućnost vinarije, a jedan od njih je i ulaganje u ruralni turizam. “Naš vinograd je veoma specifičan: star je 125 godina i to je najbolji vinograd za žilavku, našu jedinu autohtonu sortu grožđa. Austrougari su ga posadili i vina iz ovog vinograda su se slala na carski dvor. Tako da on ima jednu lijepu historijsku građu koju želimo da valorizujemo kroz turizam”.

EU4Businessje projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unaprjeđenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16.1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1.1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekat zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit(GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO), od aprila 2018. do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa strategija lokalnog razvoja – Lokalne samouprave i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini koji provodi Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Alan Sumina i Zoran Vučinić su firmu osnovali s dva kompjutera, danas su je prodali za 148 miliona dolara

Objavljeno

-

Od

Poznata hrvatska IT kompanija Nanobit postaje dio švedske Stillfront grupe, jedne od vodećih svjetskih gaming kompanija, objavio je danas Nanobit te okrio detalje dogovora.  Kako navode, Stillfront će kupiti 78 posto udjela kompanije za 100 miliona dolara, a nakon dvije godine kupit će ostatak udjela. Ukupan iznos za koji će biti prodana poznata hrvatska kompanija iznosit će 148 miliona dolara.

“Nanobit postaje dijelom švedske Stillfront grupe, jedne od vodećih svjetskih gaming kompanija u free-to-play segmentu. Transakcija će biti provedena u dvije tranše, pri čemu će Stillfront najprije kupiti 78% udjela za 100 miliona dolara. Nakon dvije godine, Stillfront će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) Nanobita u finansijskim godinama 2021. i 2022. Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije bit će do 148 miliona dolara, prilagođeno za stanje gotovine”, navodi se u saopćenju kompanije koje prenosi Večernji list.

Stillfront je vodeća free-to-play kompanija koja okuplja 14 gaming studija diljem svijeta. Zapošljavaju više od 800 zaposlenika, a glavna tržišta su SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva kompjutera.

Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca.

Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 miliona puta, a na mjesečnom nivou ih igra preko 10 miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Najutjecaniji svjetski mediji Nanobit već niz godina svrstavaju na liste najbrže rastućih kompanija Evrope,

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije